Ekonomide kriz can yakıyor. Kapısına kilit vuran işletme sayısı artıyor. Reel sektör, finansmana erişim zorluğu, üretimde daralma ve rekabet gücünde kayıp gibi ciddi sorunlarla boğuşurken, ödeme zorluğu nedeniyle mahkemeye başvuranlar da çığ gibi büyüyor. Konkordato ve iflaslarda tarihi zirve yaşanıyor. İşlerini döndüremeyen şirketler bir bir konkordato koruma şemsiyesi altına giriyor, ayakta duramayanlar ise iflas bayrağını çekiyor. Batık kredi miktarı 485 milyar liraya dayanırken, mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 24 milyon 500 bine ulaştı. Bu yılın ilk 9 ayında konkordato için geçici mühlet kararı alan şirket sayısı 2024’ün tamamını solladı. Sadece eylül ayında 252 şirket konkordato için geçici mühlet aldı. 2025’in OcakEylül döneminde konkordato geçici mühlet alan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artışla 2 bin 85’e yükseldi.
HER GÜN 8.4 ŞİRKET
Konkordatotakip sitesinin verilerine göre, bu rakamlar her gün 8.4 şirket için konkordato kadarı verildiğini gösteriyor. İflaslar da çığ gibi büyüyor. Temmuzda 15 şirket için iflas kararı verilirken ağustos ayında iflas kararı verilen şirket sayısı 24’e yükseldi. Bu yıl ilk 9 ayda iflas kararı verilen şirket sayısı ise 165’e yükseldi. Geçen yılın tamamında iflas eden şirket sayısı ise 132 civarındaydı. 2018’den bu yana ise iflas eden şirket sayısı 772’yi bulurken, konkordato için geçici mühlet alan şirket sayısı ise 8 bin 372’yi buldu. Geçici mühlet başlangıcından iflas kararı verilme ortalama süresi de bu yıl ocak ayında 417 günken eylül ayında 393 güne geriledi.
Üreticiler yüksek maliyetler nedeniyle kredilere erişimde zorluk yaşarken, ödeme sıkıntısı nedeniyle birçok şirket ise mahkemeye başvurmak durumunda kaldı. Bu yılın ilk 9 ayında konkordato için en riskli sektör, 493 şirket ile inşaat oldu. İnşaatı 327 şirket ile tekstil, 123 şirket ile metal ürün imalatı sektörü takip etti. Konkordatoda en riskli il 1.289 dosya ile İstanbul olurken 547 dosya ile Ankara ikinci sırada yer alıyor. Öte yandan KFC ve Pizza Hut markalarının Türkiye’deki eski işletmecisi olan İş Gıda AŞ, konkordato talebinin reddedilmesinin ardından iflas etti.
NEFES
Özgür Özel 'bu bir kumpas' diyerek yanıtladı! "Erdoğan medyası ve yargısının CHP’yi kendi içinde tartıştırmak için buldukları bir kumpas"15 izlenme
Narin’in ağabeyi Enes Güran'ın ifadesi ortaya çıktı! Baba ile amca kavga etmiş389 izlenme
Aydın Gençlik Festivali'nde sahneye çıkan Özlem Çerçioğlu halk tarafından yuhalandı! Apar topar sahneyi terk etti12 izlenme
Discord'a erişim engellendi17 izlenme
Araplara satmak için yapılan villaların altından hangi siyasetçiler çıktı?1947 izlenme
İmamoğlu seçim gününü anlattı: "Kız kardeşim beni aradı. Biz iki kardeşiz. Mesaj attı, sonra aradı. ‘Abiciğim gene seninle olamıyorum çünkü sandığın başındayım’ dedi"37 izlenme
Erdoğan'ın imzasıyla hazineye ait turistik bölgelerdeki 31 taşınmaz daha satılıyor!76 izlenme
Yurt ücretleri el yakıyor, öğrenciler çıkmazda34 izlenme
Bakan Koca açıkladı: Hasta sayısı 402.053’e, can kaybı 11.145’e yükseldi!
Sağlık Bakanı Koca kritik tabloyu paylaştı: 22.898 yeni vaka tespit edilirken, 91 kişi hayatını kaybetti, 5.947 kişi sağlığına kavuştu!
Bakın 10 yılda kaç Türk AB vatandaşlığı satın almış!
Ankara'nın göbeğindeki Suriyeli mahallesinde, Suriyelilerin dükkânlarında kira, vergi diye bir şey yok !