Yöneylem Araştırma Şirketi'nin 27 Ekim3 Kasım tarihleri arasında, 27 ilde 2 bin kişiyle gerçekleştirdiği ‘Türkiye siyaset paneli' ekim ayı araştırmasının sonuçlarına göre halkın yüzde 90'ı Türkiye'nin acilen çözülmesi gereken sorunlarının başında ekonomik kriz, işsizlik ve geçim sıkıntısını gösterdi. Seçmenin yüzde 55'i, ekonominin mevcut durumunun sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı gösterdi. Araştırmaya göre hanelerin yüzde 47'sinde en az bir kişi iş arıyor, işsiz. Seçmenlerin yüzde 48.5'i geçtiğimiz ay ödeyemediği bir faturası ya da karşılayamadığı bir zorunlu ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin en acil çözüm bekleyen sorunu sorusuna seçmenler açık arayla ekonomik kriz olarak yanıt verdi.
DERT EKONOMİK KRİZ
İşsizlik, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, ücretlerin yetersizliği ve benzeri şekillerde dile getirilen sorunları genel olarak ekonomi başlığı altında toplandığında Türkiye'nin en acil çözüm bekleyen sorunu olarak ekonomi, 100 seçmenden 90'ı tarafından öncelikle dile getiriliyor. Vatandaşlara “Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu düşündüğünüzde, bu durumun sorumluları aşağıdakilerden hangisidir?” şeklinde bir soru yöneltildi. Seçmenlerin yüzde 55'i, ekonominin mevcut durumunun sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı gördüğünü belirtti. Mart 2021'de aynı soru sorulduğunda seçmenlerin yüzde 46'sı ekonomik sıkıntıların sorumlusu olarak Erdoğan'ı gördüğünü ifade etmişti. Katılımcıların yüzde 26'lık bir kesimi ise soruya “dış güçlerin ekonomik saldırıları” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Almanya'da, Fransa'da kuyruklar var, yiyecek bulamıyorlar, Türkiye'de böyle bir sorun yok” sözleri sorulan vatandaşların yüzde 76.5'i “Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden daha iyi durumda olduğunu düşünmüyorum” yanıtını verdi. “Türkiye Avrupa'dan iyi durumda” diyenlerin oranı yüzde 18'de kaldı.
Araştırmaya katılanların yüzde 42.7'si “Fiyat artışlarının esas nedeninin marketler olduğunu düşünmüyorum” derken, yüzde 56.2 “Tarım Kredi marketlerinin yaygınlaştırılması pahalılığa çare olmaz” görüşünde.
Ankette, “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın bağımsız olduğuna, kararlarını herhangi bir siyasi baskı altında kalmaksızın aldığına inanıyor musunuz?” şeklinde bir soru da yöneltildi. Seçmenlerin yüzde 20'si Merkez Bankası'nın bağımsız olduğunu düşündüğünü ifade ederken, yüzde 72'si kararların siyasi baskı altında alındığını ve bağımsız olmadığını dile getirdi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ikievdenbirindeissizlikvaryuzde48faturasiniodeyemiyor6765833/
İmamoğlu'nun sosyal medya hesabına 4'üncü kez erişim engeli33 izlenme
Depremin 3. yıl dönümünde Hatay sel felaketini yaşıyor!30 izlenme
Devletin 200 milyonluk fıstığı ‘sahte şirketle’ çalındı iddiası: CHP'den 'TİGEM müdürü hesap vermeli' tepkisi27 izlenme
Sedat Peker, 140 Journos belgeselinde: 'Başımıza ne gelecek bundan bilmiyorum da...'138 izlenme
CHP raporu: OHAL'de bin 20 şirket TMSF'ye geçti181 izlenme
Atatürk'ün Kara Harp Okulu'na girişinin 125'inci yıl dönümü! Harbiyeliler anlamlı gün için Anıtkabir'e çıktı59 izlenme
Her yıl biraz daha geriliyoruz: Türkiye 180 ülke arasında 159. oldu!29 izlenme
Türkiye peş peşe gelen intihar haberleri ile sarsılıyor!243 izlenme
Abdullah Gül'ün yeğenine çok ağır suçlama: Ortaklarıyla beraber...
Kadıköy Anadolu Lisesi’nde ‘zorla dini sohbet’ protestosu!
MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan CHP lideri Özgür Özel'e 'Mansur Yavaş' telefonu
Bayramda radarla silkelenen vatandaşın parası Çanakkale Köprü ile Zafer Havalimanı'nın müteahhitlerine gitmiş