1980 sonrası iktidarların tarım politikalarını eleştiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Ziraatta arztalep, serbest piyasa kurallarına bırakılamaz. Yeryüzünün büyük iklim değişiklikleriyle mücadele ettiği bu asırda açlık tehlikesi kapıdadır" dedi.
Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı, tarım politikalarındaki yanlışlıklara dikkat çekti. Taşra idarelerinin çiftçinin ürettiği ürün ile alıcının temasını ayarlayamadığını ifade eden Ortaylı, şunları söyledi:
"Büyük bir gerilemenin içine girdik. Tarımda destekleme politikasını körü körüne ve ayırt etmeksizin terk eden 1980 sonrası iktidarlar bir yıkıma neden oldular. Üstelik bu alanda da kayırmacılık yapıldı; mesela hiçbir şekilde kalitesi iyi olmadığı halde Karadeniz çayına verilen sübvansiyon başka bazı tarımsal ürünlerden esirgendi."
Ortaylı, Hürriyet gazetesindeki bugünkü yazısında, insanların çok ucuza elden çıkarabildiği ürünü toplamamayı tercih etmeye başladıklarının ve öte yandan şehirlerdeki pazarlarda insanların aynı ürünü pahalı olduğu için alamadıklarının altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:
"Ziraatta arztalep, serbest piyasa kurallarına bırakılamaz. Burada sosyalizan laflar etmeye lüzum yok. Vahşi bir pazar mekanizmasının hiç uğramaması gereken alandır. Yeryüzünün büyük iklim değişiklikleriyle mücadele ettiği bu asırda açlık tehlikesi kapıdadır. Kıtlığı, kimya sanayinin bulguları ve müdahalesiyle bolluğa çevirmemiz mümkün değil. Tarlada ve bahçede yetiştirileni iyi değerlendirmek ve asıl tüketiciye uygun fiyatlı devretmek gerekir, bu bile siyasi tercih meselesi değildir, doğru olanı yapmak ve ona göre örgütlenmek gerekiyor."
http://www.yurtgazetesi.com.tr/ekonomi/ilberortaylidankritikuyarih109259.html
İstanbullular sandığa giderken bu rakamı hatırlasın!62 izlenme
Dünyayla hiçbir bağlantısı olmayan kabileyi görmeye gittiler, karşılaştıkları manzara karşısında çığlık atarak kaçtılar.39 izlenme
Arka Sokaklar'ın fragmanı olay oldu! 'Narin' mesajı dikkat çekti40 izlenme
Seçim öncesi vaatler bir bir dökülüyor: Evlilik kredisi her gence verilmeyecek123 izlenme
Savaş kılıf, petrol bahane! Trump’ın "refah" balonu patladı: Meğer ABD çoktan çökmüş!8 izlenme
Kentteki pozitif vaka sayısı arttı! Çok sayıda kişi karantinaya alındı!94 izlenme
ABB’de Melih Gökçek dönemi bürokratına yolsuzluk davası: ‘İŞKUR programıyla 500 kişiyi işe alındı gösterip, maaşlarının yarısını topladı’ iddiası32 izlenme
İBB’den öğrencilere aylık 150 GB internet desteği!80 izlenme
AKP'li Varank'ın tepki çeken sözleri: "Siz 'yaptırmam' deyince biz de tabi 'yapacağız' diyoruz. Siz 'geçirmeyeceğiz' deyince biz de geçirmek için gayret gösteriyoruz"
ABD'de martta aylık bazda ithalat fiyat endeksi azalışta
Ekrem İmamoğlu'ndan parasızlıktan okuyamadığını söyleyemeyen gence ‘Sen utanma Cebrail, biz utanalım !’
Memur-Sen başkanının maaşı Eğitim Sen başkanından 8 kat fazla!