İktidarın yönlendirmeleri ve MEB’in politikaları ile sayıları giderek artan ancak akademik başarısızlıkları ile tartışılan imam hatip liselerine (İHL) yönelik araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Cumhuriyet döneminin en yüksek okul ve öğrenci sayılarına ulaşan imam hatip liselerine ilişkin “İçeriden” yapılan araştırma, öğrencilerin imam hatip algısını bir kez daha gözler önüne serdi. Ensar Vakfı’na bağlı Değerler Eğitimi Merkezi’nce paylaşılan araştırmada, öğrencilerin İHL’leri tercih etme nedenleri, İHL’lerden beklentileri ve memnuniyet düzeyleri ile ilgili bulgulara yer verildi.
BirGün Gazetesi'nden Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, araştırma kapsamında iki farklı grup ile görüşüldü. Buna göre, 20172018 eğitim öğretim yılında Tokat Anadolu İHL’ye kayıtlı 254 öğrenci ve Türkiye’deki imam hatip lisesi mezunları arasından seçilen 158 kişi, araştırma çerçevesinde sorulan sorulara yanıt verdi. Araştırmaya katılan ve “İHL’de okumayı kendim seçtim” diyenlerin oranı yüzde 38’de kalırken öğrencilerin yüzde 51’i ailesi istediği için İHL’ye kayıt olduğunu söyledi. Puanı planladığı okula yetmediği için imam hatip lisesine yerleştiğini anlatan öğrencilerin oranı yüzde 44 oldu. Öğrencilerin yüzde 22’si, “İnançlarımı yansıttığı için İHL’yi tercih ettim” seçeneğini işaretledi.
Kuruluş amacı, “Din adamı yetiştirmek” olan imam hatip liselerinin tercih edilme nedeninde bu amacın hiç etkisi olmadığı da araştırma sonuçlarına yansıdı. Araştırmaya katılan ve “İmam hatip lisesinde öğrenim görüp din görevlisi ya da ilahiyatçı olmak istiyorum” diyenlerin oranı yüzde 17’de kaldı.
Araştırmada, öğrencilerin okullarından memnuniyetlerinin belirlenmesi için de bir anket uygulandı. Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 68’inin imam hatip lisesinde okumaktan ya memnun olmadığı ya da bu konuda kararsızlık yaşadığı ifade edildi. Tekrar tercih şansları olsa imam hatip liselerini seçip seçmeyecekleri sorulan öğrencilerin yüzde 73’ü, “Bugün yeniden imam hatip lisesine gelmezdim” seçeneğini tercih etti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/imamhatipokuyanlarpisman1758677
Metal işçilerine patron baskısı kayda alındı: 15-20 dakika içinde sendikadan istifa ettin ettin, etmedin...131 izlenme
Krediler durdu, patronlar tepkili: Yılmaz ve Şimşek'e şikâyet ettiler39 izlenme
İsrail: "Şifa Hastanesi’ni boşaltın"38 izlenme
CHP çadırına art arda 2 saldırı: CHP’liler darp edildi!117 izlenme
CHP heyeti Barış Pehlivan için harekete geçti42 izlenme
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı'nın küfürlü videosu gündem oldu, suç duyurusunda bulundu! "Erdoğan’ın danışmanı bana gelerek..."31 izlenme
Fetihtepe'de mahalleli yıkılan evlerin yerine çadır kurdu: Kiralık 1950 TL47 izlenme
'Sözlerim çarpıtıldı' diyen AKP'li Bakan Pakdemirli'nin yalanı ortaya çıktı ! 'Adiler' lafını muhalefete söylemiş !386 izlenme
Türkiye, Lübnan ve Gambiya’ya sağlık yardımı yapacak
Türkiye Maarif Vakfı öğretmenlerine 9 kat fazla maaş! 58 bin lirayı aşıyor!
Arnavutluk medyası Emre Olur'u tartışıyor: Sığınma başvurusu yaptı, yasal süreç işletilmedi
Vicdanlı insanlar gerçeği görüyor ve korkusuzca seçim hakkında düşündüğünü söylüyor !