Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Irak’ta “terör” suçlamalarıyla tutulan Türk vatandaşlarını geri almayı kabul ettiğini açıkladı.
Bakanlık, pazartesi günü yaptığı açıklamada Ankara ile bu konuda mutabakata varıldığını belirtti. Açıklamada, söz konusu kişilerin Irak’ta terör bağlantılı davalar kapsamında bulunduğu ifade edildi.
ABD geçen hafta Suriye’deki binlerce IŞİD militanının Irak’a transfer sürecini tamamladığını duyurmuştu. Bağdat yönetimi ise yabancı uyruklu teröristlerin kendi ülkelerine iadesi konusunda diğer devletlerle görüşmelere başladığını bildirmişti.
Rudaw sitesinin Irak merkezli Al Sabah Gazetesi’ne dayandırdığı habere göre, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan da, Türkiye vatandaşı 180’den fazla IŞİD militanını geri almak konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.
İnan, "Irak'taki Türkiye vatandaşı IŞİD'li mahkumların ve beraberindeki çocukların geri alınması konusunda Bağdat yönetimiyle ileri düzeyde bir anlayış birliğine vardık. Söz konusu kişilerin sayısı 180’in üzerindedir. Bu dosya, iki ülke arasındaki ortak güvenlik koordinasyonu çerçevesinde ele alınmaktadır. Kimliklerin doğrulanması ve yargı süreçlerinin düzenlenmesi amacıyla, uygulama mekanizmalarına son şeklini vermek üzere önümüzdeki ay Bağdat'ta bir toplantı gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
Aralarında Avustralya ve Hollanda'nın da bulunduğu bazı ülkeler, Suriye'den transfer edilen IŞİD üyelerini ve ailelerini geri almayı güvenlik gerekçesiyle reddetmişti.
NEFES
İlaç krizinde korkutan boyut42 izlenme
Anaokulu ve kreşler için yüz yüze eğitim kararı!100 izlenme
Berat Albayrak'a ekonomi konusunda güven yerlerde!72 izlenme
Emekli ve memur zammında tüm tahminleri boşa çıkaran hesap: 12 bin 292 TL detayı71 izlenme
İstanbul’da bir aday daha geri çekildi! “Oylarımızı Ekrem İmamoğlu’na veriyoruz!”1302 izlenme
Kaçak göçmenler artık Mehmetçiğin yanından koşarak ülkemize giriyor!46 izlenme
Doktor şikâyet etti, 14 yaşındaki çocukla imam nikahına rekor ceza verildi!186 izlenme
Tarımda maliyet ikiye katlandı23 izlenme