Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) Türkiye genelinde ekonominin nabzını tutmak üzere 3 ayda bir gerçekleştirdiği “ekonomik beklenti anketi”nin dördüncü çeyrek sonuçları yayınlandı. Genişletilmiş yönetim kurulu üyelerinin yüzde 80'inin yanıtladığı çalışmaya göre, katılımcıların yüzde 59'u 2018'in son çeyreğinde ekonomik gidişatın bir önceki çeyreğe göre kötüleştiğini düşünüyor. Çalışmaya katılan iş dünyası temsilcilerinin, içinde bulunduğumuz döneme ilişkin beklentileri de negatif yönde. Buna göre, katılımcıların yüzde 80'i istihdamın azalacağını, yüzde 76'sı da yatırım harcamalarının düşeceğini öngörüyor. Katılımcılar rekabeti kısıtlayan başlıca sorun olarak da “ödeme gecikmeleri”ni gösteriyor.
Ekonomiyle ilgili yapısal soruları da yanıtlayan katılımcılara göre, üretimlerini kısıtlayan faktörlerin başında yüzde 41 ile “talep yetersizliği” geliyor. Bu problemi yüzde 31 ile “faiz/kur seviyelerinin oynaklığı”, yüzde 30 ile kredi teminatları, likidite sıkışıklığı ve ödemelerin gecikmesi gibi sorunları kapsayan “mali imkansızlıklar” takip ediyor.
ÖNCE KÜÇÜĞÜ DÜŞÜN
TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, tahsilat güçlüğüyle ilgili problemlerin küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) finansal krize sebep olmasını engellemek amacıyla, “Önce küçüğü düşün” ilkesi çerçevesinde önlemler alınması gerektiğini söyledi. Turan, “KOBİ'lerimiz tahsilat başta olmak üzere reel sektörün kilitlenmesine neden olan sıkıntılar yaşıyor. Bunun için önerimiz olan Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası'nın hayata geçmesini önemsiyoruz. Ödemelerin 30 günle sınırlandırılması, ödemeyenlerin denetlenmesi, kamu ve yerel yönetimlerin de sürecin içine dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böylece KOBİ'lerimiz finansal dalgalanmalara karşı daha dirençli olur” dedi.
ODTÜ'nün atanmış Rektörü Yozgatlıgil'e Almanya'da protesto! "Kayyumsunuz kara leke olarak tarihte yer alacaksınız"10 izlenme
AA'dan Ferhan Şensoy'un Rasim Öztekin için yazdığı mektuba sansür!148 izlenme
CHP'li Bekir Başevirgen hesapladı: "Emekli menemenle oruç tutsa maaşın yarıya yakını gidiyor"30 izlenme
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, güncel corona verilerini açıkladı: Vaka sayısı 186.493’e, can kaybı da 4.927’ye çıktı!110 izlenme
CHP'li Gökan Zeybek: "Biz İstanbul'u 2019'da aldık. 2014-2019 AKP döneminde kültür sanat için yapılan 467 milyon dolarlık harcamaya bir gün bile soruşturma düşündünüz mü?"33 izlenme
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal 'Bilal Oğlan için İznik Gölü yağmalıyor!'51 izlenme
Metrobüs kazasında beş kişiye tutuklama25 izlenme
MHP'de 'Thodex' depremi: İstifa etti!36 izlenme
Muhalefetin gerildiği 'o kare' için İmamoğlu'ndan da açıklama geldi
Saray koridorlarında akla sığmayacak dedikodular! "Erdoğan'ın özel bir temsilcisi..."
Bu neyin tazminatı? Enflasyona yenilen Merkez Bankası performans ücreti dağıttı!
The Guardian: Erdoğan’ın en büyük kumarı olabilir