İskenderpaşa Cemaati adı verilen bir grubun lideri Muharrem Nureddin Coşan, yayınladığı bir mesajda cuma namazının sosyal mesafeye dikkat edilerek kılınması gerektiğini söyledi. Toplam 10 dakika sürecek şekilde namazın kılınabileceği söylenen açıklamaya uyulması durumunda toplum sağlığı büyük tehdit altına girecek.
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Ankara'daki Beştepe Camisi'nde kıldırdığı toplu namazın da İskenderpaşa Cemaati'nin önerileriyle bire bir uyduğu görüldü. Cemaatin açıklamasında yer alan "Devlet yetkililerimizin öneri paketimize gösterdiği ilgiye şimdiden teşekkür ederiz" ifadeleri de dikkat çekti.

Coşan açıklamasına "Cuma namazını inancımızın vazgeçilmez bir ögesi olarak gördüğümüz için, yeni tip koronavirüs ile yapılan mücadele çerçevesinde Müslüman erkeklerin bu önemli ibadeti yerine getirmesi ile ilgili öneri paketi teklifimizi paylaşmak istiyoruz" diyerek başladı.
Koronavirüsün hükümetleri tedbir almaya zorladığını söyleyen Coşan, toplanmaların “gerekli” ve “gereksiz” toplanmalar olmak üzere ikiye ayrıldığını öne sürdü. Coşan, "Halkının %99’u Müslüman olan ülkemizde Cuma Namazı’nın gerekli kategorisinde yer aldığına olan inancımızı ve belirli kısıtlamalarla kılınmasına duyduğumuz ihtiyacı belirtmek istiyoruz," dedi.
Coşan'ın önerileri şöyle:
"Cuma namazı kılmak için açık hava alanları seçilebilir, kullanılacak alan namaz öncesinde ve sonrasında dezenfekte edilebilir, sadece sağlıklı bireylerin katılımını sağlamak amacıyla girişte ateş kontrolü yapılabilir, katılımcı sayısına sınır getirilebilir, tüm katılımcıların maske takması ve tek kullanımlık kağıt seccade kullanması sağlanabilir, saf tutarken kişiler arasında 1,5 metreden de fazla sosyal mesafe korunabilir, Cuma namazının edası 2 rekat farz ve çok kısa bir hutbeyle toplamı azami 10 dakika sürecek şekilde ayarlanabilir.
Sayıları sınırlandırılmış küçük gruplar halinde bile kılınabilecek olan Cuma namazının yasaklanmayıp devlet yetkililerimizin uygun göreceği düzenlemeler getirilerek, uluslararası standartlar tümüyle ve fazlasıyla uygulanarak kılınmasına izin verilmesi, hukukun “ölçülülük” ilkesine de daha uygun olacaktır. Ayrıca tüm dünya Müslümanlarına da ihtiyaç duydukları çözüm yolunu gösterecek, ışık tutacaktır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre sağlık; insanın biyolojik, psikolojik ve sosyal olarak iyi olma halidir. Cuma namazının bu şekilde yüksek tedbir standartları altında eda edilmesi, psikolojik ve sosyal iyilik halini artırarak yeni tip koronavirüs ile biyolojik mücadeleye de olumlu katkı sağlayacaktır.
Devlet yetkililerimizin öneri paketimize gösterdiği ilgiye şimdiden teşekkür eder, konuyla ilgili her türlü iletişim ve işbirliğine hazır olduğumuzu bildiririz."
https://www.birgun.net/haber/iskenderpasacemaatindentehlikelinamazcagrisi293548
Murat Çalık'tan Silivri'de ilk açıklama! Cezaevi aracında 600 kilometre yapıp paylaştı29 izlenme
CHP İstanbul Gençlik Kolları paylaştı 'Bir AK Parti eseri...'58 izlenme
İstanbul’da değişmeyen manzara… Yine aynı görüntüler!54 izlenme
AKP’nin kampanya şarkısı Orhan Gencebay'dan! Manidar sözler: İstanbul sen bizimsin48 izlenme
Ali Yerlikaya’dan seçim kaybeden AKP’liye kıyak atama39 izlenme
Çıkan yangınların izi 'malum beşli'yi gösteriyor!63 izlenme
YKS soruları sınavdan önce satıldı iddiası: İşte o sorular277 izlenme
'Kuran okumayı bilmeyen seçmenin, Kuran okuyor diye seçtiği adamların memleketinde yaşıyoruz, hakkımı helâl etmiyorum!' diyen Sümeyya Avcı gözaltına alındı!101 izlenme
AKP'li başkan ve yöneticileri topluca istifa etti, başkan sosyal medyada isyan etti!
Otoyol ve Boğaz köprülerinden zamlı geçiş ücretleri belli oldu
Kılıçdaroğlu'nun çelengi Ahmet Telli'nin cenaze törenine alınmadı! Geri gönderildi
İtirafçı Aziz İhsan Aktaş tahliye edildi!