Rum basınında yayımlanan analizde, Güney Kıbrıs’ta hızla artan İsrailli varlığının adada yeni bir toplumsal ve siyasi tartışmanın fitilini ateşlediği bildirildi.
Söz konusu yazıda, İsraillilerin mülk ediniminin basit bir yatırım boyutunu aşarak "kalıcı yerleşim" niteliği kazandığına dikkat çekilirken, bu durumun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi için büyük bir tuzağa dönüşebileceği uyarısı yapıldı.
Kritik bölgelerdeki arazi satışlarının hızlanmasıyla "Ne kadar toprak el değiştiriyor?" sorusunun gündeme taşındığı belirtilirken, bu konudaki endişelerin antisemitizm olarak nitelendirilerek göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.
İsraillilerin Larnaka, Limasol ve Baf şehirlerinde en baskın yabancı alıcı gruplarından biri haline geldiği ifade edilen haberde, değişimin merkez üssü olarak Larnaka öne çıkarıldı.
Bölgede Yahudi topluluğuna özel okulların, ibadethanelerin, işletmelerin ve bağımsız altyapıların kurulması, sürecin geçici turizm ya da ticari hamlelerden ziyade adada kalıcılık hedefleyen kapalı topluluklar oluşturduğu izlenimini pekiştirdi.
Bu durumun ciddi bir konut krizine, gayrimenkul fiyatlarının fırlamasına ve bölgesel dokunun bozulmasına yol açtığı kaydedildi.
Analizde, kontrolsüz mülk ediniminin ana sorumlusu olarak Güney Kıbrıs Rum yönetimi gösterildi. Rum hükümetinin süreci yalnızca ekonomik getiri odaklı okuduğu; arazi yoğunlaşması, toplumsal değişim ve halk üzerindeki konut baskısını göz ardı ettiği eleştirisi yöneltildi.
Sözcü
BDDK açıkladı: Kredi kartı limitleri düşürülecek mi?36 izlenme
Narin Güran cinayeti davasında, ailenin avukatlarından yeni hamle: Tutuklu 4 kişinin tahliyesi için başvuru yaptılar!41 izlenme
Soma maden katliamı davası ertelendi33 izlenme
Özel'den, Epstein belgelerinde adı geçen İhlas Holding CEO'suna tepki: "Layığını bulacaksın!"24 izlenme
Ali Erbaş'ın yardımcıları korkmadı!77 izlenme
Marmaris alev alev yanıyor: Gece çıkan yangın söndürülemiyor! İşte son durum44 izlenme
Kotalı satış tarlaya indi, gübre satışları durdu: Ciddi bir gıda krizi riski kapıda!79 izlenme
24 Haziran seçimlerinde ölüler oy mu kullandı?318 izlenme