Resmi işsiz sayısı azalırken işsizlik ödeneğine başvuranların sayısındaki artış dikkati çeken boyutlara ulaştı. İşsizlerin büyük çoğunluğu işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor. İşveren destek fonuna dönüşen İşsizlik Sigorta Fonu’nun kaynakları, işverenlere teşvik ve destek adı altında aktarılıyor.
İŞKUR’un verilerine göre OcakMart döneminde işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 47 bin 287 kişi artarak 454 bin 826 kişiye ulaştı. Ödeneğe başvuranların yalnızca yüzde 48’i olan 219 bin 116 işsiz, ödenek almaya hak kazandı.
İşsizlik ödeneğine başvuranlar içerisinde en büyük çoğunluğu gençler oluşturdu. İşsizlik ödeneği almak isteyen her 100 kişiden 21’inin 2529 yaş grubundaki genç işsizler olduğu açıklandı. Bu yaş grubundaki 99 bin 333 başvurudan sadece 40 bin 787’i ödenekten faydalanabildi.
İşsizlik ödeneğine başvuranların yarısından fazlası ödenek hakkından faydalanamazken İşsizlik Sigortası Fonu, kaynaklarının amacı dışında kullanılması nedeniyle eleştirilerin hedefi oluyor. İŞKUR’un yayımladığı İşsizlik Sigortası Fon’u Nisan ayı bülteni ise fonun kaynaklarının kullanıldığı yerleri açığa çıkardı. Buna göre OcakNisan döneminde toplam giderleri 77 milyar 572 milyon lira olan fondan işsizlik ödeneği için 24 milyar 541 milyon liralık kaynak kullanıldı. Aynı dönemde işverenlere teşvik ve destek ödemeleri adı altında 26 milyar 715 milyon lira aktarıldı.
Sadece Nisan ayında işsizlik ödeneği ödemeleri için fondan 2 milyar 759 milyon liralık gider kaydedilirken işverenlere destek adı altında 5 milyar 655 milyon lira aktarıldı.
∗∗∗
İŞKUR verilerine göre 55 yaş üzeri 13 bin 300 kişi işsizlik ödeneğine başvurdu. Aynı yaş grubundaki 86 bin 430 kişi ise İŞKUR’da iş bulmak için bekliyor. Bu kişilerden 4 bin 491’i bir yıldan uzun süredir işsiz olarak kayıtlı. SGK’nin verilerine göre emekli sayısı 2024 yılsonuna göre 146 bin 495 kişi artarak 16 milyon 824 bin kişiyi buldu. SGK’ye kayıtlı çalışan emekli sayısı ise 2 milyon 97 bin kişi oldu.
BirGün
Uğur Dündar’dan tarihi 'Sedat Peker' çıkışı45 izlenme
TRT yine bol kepçe: Halktan aldığını yandaşa dağıtıyor40 izlenme
Süleyman Soylu ve korumaları hakkında suç duyurusu26 izlenme
İmamlar okullarda görevlendirildi, öğrenciler cami ziyaretine götürüldü!31 izlenme
Suç makinesi! Kadın polisi şehit eden saldırgan cinsel tacizci çıktı32 izlenme
GATA’ya 10 milyonluk cami!252 izlenme
'Kadına yönelik şiddet araştırılsın' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!104 izlenme
Kızılay Başkanı çadır skandalını böyle savundu! '2 bin 50 çadırı Ahbap’a maliyet fiyatına teslim ettik. Finansal sürdürülebilirlik için yapıyoruz'39 izlenme
CHP delegeleri 'Olağanüstü Kurultay' için harekete geçti
Erdoğan başörtülü vekiller için 'vitrin mankeni' dedi!
Karabük Üniversitesi'nde HİV skandalı var mı? İddialar gerçek mi? Son günlerde yaşananlardan mağdur olan evli çift anlattı
Böyle vicdansızlık görülmedi... Elinde getirdiği kutuya yanıcı madde koydu, sokaktaki kedi yuvalarını yaktı!