İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul’daki kamu hastaneleriyle ilgili son iki haftalık süreçte derledikleri bilgiler sonrası bir rapor hazırladı.
Rapora göre megakentte 2 binin üzerinde Covid19 teşhisi konmuş hasta bulunuyor. İstanbul’da 200'ün üzerinde yoğun bakım hastasının bulunduğunun aktarıldığı raporda, pandeminin bu hızla devam etmesi durumunda önümüzdeki süreçte megakentteki kamu hastanelerinde ciddi yatak sıkıntısının yaşanacağı vurgulandı.
Raporda, şöyle dendi: “PCR testlerinin gecikmesi ve yalancı negatifliğin yüksek olması nedeniyle birçok hasta için özellikle akciğer BT sonucuna göre Covid19 tedavisi başlanmakta ancak bu hastalar resmi açıklamada yer almamaktadır.”
‘HASTANELER HAZIRLIKSIZ YAKALANDI’
Oda, son iki haftalık süreçte derlediği bilgiler ve gözlemleri sondasırda öne çıkan tespitleri şöyle sıraladı:
► 30 Mart itibariyle İstanbul’daki kamu hastanelerinde kesin ya da şüpheli/olası Covid19 tanısıyla yatırılarak izlenen/tedavi edilen hasta sayısı 2 binin üzerinde. Yoğun bakım ünitelerine yatırılan vaka sayısı da 200 üzerinde.
► Pandemi bu hızla devam ederse önümüzdeki günlerde/haftalarda İstanbul’daki kamu hastanelerinde ciddi yatak sıkıntısı yaşanabilir.
► Covid19 hastalığının ilk ortaya çıkışından hastaların görülmeye başlamasına kadar geçen iki buçuk aylık süreçte İstanbul’daki kamu hastanelerinde ciddi bir hazırlık çalışması yapılmadığı anlaşılmakta. Bu nedenle hastaneler Covid19 pandemisi sürecine büyük ölçüde hazırlıksız yakalanmıştır.
► Hastanelerde görülen ve halen devam etmekte olan maske, önlük, eldiven, gözlük gibi kişisel koruyucu malzeme eksikliği bu hazırlıksızlık durumunu açık olarak göstermektedir. Ancak “malzeme eksikliği” durumu tablonun sadece görünen yüzüdür; asıl problem organizasyon eksikliğidir.
► PCR testlerinin gecikmesi ve yalancı negatifliğinin yüksek olması nedeniyle birçok hasta için özellikle akciğer BT sonucuna göre Covid19 tedavisi başlanmakta, ancak bu hastalar resmi açıklamada yer almamaktadır.
► İstanbul’daki kamu hastanelerinde bugüne kadar enfekte olan hekim, sağlık çalışanı sayısı 100’ü geçmiştir.
İTO, pandemiyle mücadelede büyük bir kaos yaşandığına da dikkat çekti. Oda, yapılması gerekenleri şöyle özetledi: “Sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman ihtiyacı hızla giderilmeli. Yatak sayısını artırmak için gerekli çalışmalara başlanmalı.”
GÖZ GÖRE GÖRE YAYILDI!
TTB, salgınla ilgili ülkedeki uygulamaların hatalı olduğuna dikkat çekti: “Ülkemiz göz göre göre enfekte hale getirilmiştir. Temaslılar neredeyse her yerdedir. Bu aşamadan sonra ülke çapında karantina uygulaması fırsatı kaçırılmıştır” Sağlık çalışanlarına konulan Covid19 tanısının ‘iş kazası’ veya ‘meslek hastalığı’ olarak bildirilmesini talep eden TTB, Sağlık Bakanlığı ve 81 il valisine gönderdiği mektupta il Pandemi kurullarına Tabipler Birliği’nin dahil edilmesini istedi.
http://www.krttv.com.tr/saglik/itoyagoreaciklanansayilargercektabloyugostermiyorh31043.html
Pazar etiketleri 4 hanelere çıktı6 izlenme
Hüseyin Çevik isimli tarikatçı FETÖ gibi bir örgüt olduğunu açıkladı: "İzin versem hepsi silahlı gelir. Ben izin vermiyorum. Biz de tehdit yok icraat var"31 izlenme
Giresun'da tebliğciler bir kıraathaneden böyle kovuldu: “Ne kafa yıkıyorsunuz ya. Nağme anlatmayı bırak. O nağmeleri dinleye dinleye bu hâle geldik”29 izlenme
Ümit Özdağ'dan bomba iddia: "Meral hanım 2018’de Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı seçmiş bizim haberimiz yok"29 izlenme
En düşük emekli maaşı 2025'te ne kadar olacak? 4 milyon emekliyi bekleyen büyük tehlike28 izlenme
Corona virüsüyle ilgili ortalığı karıştıracak rapor: ABD ve Çin laboratuvarda geliştirdi… İzleri örtmek için üzerinde oynandı!50 izlenme
Sağlık Müdürlüğü’nde 4 milyon liralık yolsuzluk! 3 mutemet tutuklandı!292 izlenme
KPSS Türkiye birincisiydi mülakatta elendi!1677 izlenme