Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı kırsal Çubuklubala Mahallesi’nde bir insansız hava aracının (İHA) düştüğü ihbarı üzerine ekipler harekete geçti. İhbar üzerine bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi.

Düşen İHA’nın kaynağı ve düşüş nedeni henüz belirlenemezken, olayla ilgili inceleme başlatıldığı öğrenildi.
Bununla birlikte İHA, Rus ordusuna ait bir keşif amaçlı insansız hava aracıyla dikkat çeken bir benzerlik taşıyor. 'Orlan10' isimli keşif İHA'sı, Ukrayna'daki savaşta en çok düşürülen İHA'lardan biri.

Dahası, Kızılordu'nun emblemini kuyruk kanadında taşıyan İHA'nın, İzmit'de düşen İHA'yla benzerliği dikkatlerden kaçmadı.
Bu İHA'lar, Rus ordusu tarafından savaş koşullarda üçlü gruplar halinde uçurularak istihbarat toplama operasyonlarında kullanılıyor.

Orlan10 İHA, yaklaşık 600 kilometre operasyonel menzile sahip. Rusya kontrolündeki Kırım ve İzmit arası ise yaklaşık 521 kilometre.
Bu İHA tipi, kısa rampalardan fırlatılarak kolaylıkla havalandırılabiliyor. Dahası, daha küçük versiyonları basit bir çantaya bile sığabiliyor.

2019 yılında beri kullanılan bu İHA'ların üretimi, 2022'de Ukrayna savaşının başlamasıyla bir hayli arttı. 2024 verilerine göre Rusya, bu İHA'lardan yılda 1000 adet üretiyor.
Sözcü
Havada güvenlik bitki uzmanına emanet46 izlenme
İş yerini açtı üç gün üst üste ceza yedi: Cebimde beş kuruş yok, yeter artık dayanamıyorum42 izlenme
Emekli bayram ikramiyeleri ne zaman ödenecek? İşte cevabı…186 izlenme
Reuters'e konuşan Suudi yetkili Cemal Kaşıkçı'nın nasıl öldürüldüğünü anlattı272 izlenme
Konyaaltı sahilinin işletmesinin feshini Danıştay bozdu!100 izlenme
Mazhar Alanson eleştirilere böyle yanıt verdi: "Vurun ulan vurun ben kolay ölmem"113 izlenme
Tartıştığı esnafı 12. kattan aşağı attı!53 izlenme
Tunç Soyer'in Osmanlı ile ilgili açıklamalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sert tepki: Köksüzler269 izlenme
Uzman isim Akdeniz depremi sonrası 5 ili tek tek saydı: "6-7 büyüklüğünde deprem üretebilir!"
AKP'li Belediye Kurtuluş Yolu’nu asfaltladı ama Atatürk fotoğraflarını unuttu
Erdoğan'ın 2024’ü 'emekli yılı' ilan etmesine emeklilerden yanıt: “Harika yılımız. Öpülme yılımız bizim”
Eski Bakan'dan AKP ve Bahçeli’yi çıldırtacak İmamoğlu açıklaması