Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın istifasında önce onayladığı son imar planı değişikliklerinden biri de Kartal Orhantepe Mahallesi'nde 2511 ada 321 parselde olmuştu. Parselde yapılan plan değişikliğine karşı eski CHP'li meclis üyeleri Hakkı Sağlam, Özgür Aydın ve İbrahim Doğan tarafından iptal davası açılmıştı. İstanbul 12. İdare Mahkemesi iptal davasını 18 Temmuz 2019 tarihinde karara bağladı. Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda yaklaşık 7 bin metrekarelik parselin mevcut planlarda, ‘kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanı' olarak belirlendiği, mevcut durumda da fiziksel engeliler için park ve yeşil alan olarak kullanıldığı belirtildi. Alanda doğal bitki örtüsü ile sık dokuda yetişkin ağaçlar bulunduğu vurgulandı. İBB tarafından gerçekleştirilen 24 Ağustos 2017 tarihli plan değişikliği ile daha önce parsele verilen ‘fiziksel engelliler parkı' işlevinin ‘ibadet alanı' olarak değiştirildiği kaydedildi.
120 METRE MESAFEDE KAHRAMANLAR CAMİSİ VAR
İbadet alanı olarak düzenlenen alanın yakınında Kahramanlar Camisi'nin bulunduğu, 2013 tarihli Kartal Güneyi imar planında başka bir noktada daha ibadet alanı önerisi yapıldığı ifade edildi. Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nde yer alan “Ayrıca imar planlarında dini tesislerden küçük cami takriben 250 metre, orta (semt) cami takriben 400 metre mesafe dikkate alınarak yaya olarak ulaşılması gereken hizmet etki alalında planlanabilir” düzenlenmesi de hatırlatıldı.
Bu düzenlemeye göre yapılan ölçümlerde dava konusu parsel ile Kahramanlar caminin arasında 120 metre, yine dava konusu yer ile diğer ibadet alanı arasında 150 metre, iki ibadet alanı arasında ise yaklaşık 90 metre uzaklık olduğu tespit edildi. Buna göre plan değişikliği ile önerilen ibadet alanının 250 metrelik hizmet yarıçapı içinde iki ayrı ibadet alanı daha bulunmasının söz konusu yönetmeliği aykırı olduğu belirtildi. Plan değişikliği ile azaltılan sosyal ve alt yapı teknik alanı yerine aynı bölgede benzer bir alan ayrılmadığı da kaydedildi.
MAHKEME OYBİRLİĞİ İLE İPTAL ETTİ
Bilirkişi raporunu esas alan mahkeme de hali hazırda yeşil alan ve park olarak kullanılan, fiziksel engelliler alanı olarak ayrılmış ve dava konusu plan değişikliği ile ibadet alanı olarak düzenlenen parselin yakın mesafesinde 2 adet daha ibadet alanı bulunduğuna dikkat çekti.
Kararda “Bu bakımdan yapılan işlemde kamu yararı bulunmadığı gibi plan değişikliğinin mevcutta yer alan yeşil alan ve fiziksel engelliler alanının kaldırılması sonucunu doğuracağı, idarece başka bir yerden aynı mahiyette bir alan düzenlemesi yapılmadığı da göz önüne alındığında dava konusu plan değişikliğinin planlama ilke ve tekniklerine, kamu yararına ve mevzuat ile getirilen düzenlemelere aykırı olduğu sonucuna varılmıştır” denildi. Mahkeme 18 Temmuz 2019 tarihinde plan değişikliğini oybirliği ile iptal etti.
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/fizikselengellilerparkinacamiplaniiptaledildi5250893/
Ne kira ne enflasyon! İşte 250 bin kişiyi yerinden eden kriz6 izlenme
Kaboğlu yanıtladı: Akşener'in 'İmamoğlu ve Yavaş' önerisi hukuken mümkün mü?30 izlenme
Bilmeyenler ve Öğrenmek isteyenler için, Başkanlık Sistemi (Cumhurbaşkanlığı Sistemi) ne getiriyor ? İzleyin, İzletin !!!2064 izlenme
Erdoğan'a peş peşe anket şoku! "Her senaryoda her türlü kaybediyor"34 izlenme
İmamoğlu'nun çağrısına İstanbul Barosu'ndan yanıt! Suç duyurusuna katılacaklar!2382 izlenme
İMF ile anlaşma seçimden sonra yapılacak!101 izlenme
Gezici'den flaş erken seçim anketi! İşte partilerin oy oranları5294 izlenme
KKTC’de skandal 10 Kasım kararı!120 izlenme
AYM “Hırsız, katil AKP” kararının gerekçesini açıkladı: İktidar eleştiriye katlanmak zorunda!
Sedat Peker Murat Ağırel'in tweetini paylaştı: Polis konteyneri açtığında ağzı açık kaldı!
PKK'nın feshinin ardından Ahmet Özer'den kayyum davası: Esenyurt kayyumu geri çekilecek mi?
Ata yadigarı botanik bahçe için verilen kararda ilginç ayrıntı!