Türkiye 14 Mayıs'ta tarihinin en kritik seçimlerinden biri için sandık başına gidecek. Seçime 20 gün kala piyasalarda sıcak gelişmeler yaşanıyor. Dolar ve euroya fiziki talep doruk noktasına ulaşırken, İstanbul'da piyasaların kalbi niteliğindeki Kapalıçarşı'da devasa kasalarla döviz toplanması gündeme oturdu.
Bloomberg'in haberine göre Kapalıçarşı'da güvenlik görevlileri eşliğinde ilerleyen dört tekerlekli devasa kasalar, aralarında piyasanın en büyük döviz alıcısı olan devlete ait enerji ithalatçısı BOTAŞ'ın da bulunduğu büyük şirketlere ait dolarları taşıyor.
Bu gelişme gündemdeki yerini korurken, döviz kurlarında makas açılmaya devam ediyor. Dolar/TL kuru, yeni haftaya yatay seyirle başlamasının ardından 19,40 seviyelerinde işlem görürken; Kapalıçarşı'da bu rakam alışta 20,37, satışta ise 20,41'e kadar ulaştı. Makas bankalararası piyasalarda daha da açıldı. Kimi bankaların dolar satış fiyatları 20 lira 50 kuruşun da üzerine çıktı.
Peki devasa kasalarla Kapalıçarşı'dan döviz toplanması ne anlama geliyor? Halktv.com.tr Türkiye'nin gündemine oturan bu görüntüyü Halk TV programcısı ve ekonomist Mustafa Sönmez'e sordu.
Türkiye'nin enerji ithalatının geçen yıl 96 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyleyen Sönmez, "Toplam ithalatın 4’te 1’i demek oluyor bu. BOTAŞ bildiğiniz gibi bir doğalgaz ithalatçısı. BOTAŞ normalde ihtiyaç duyduğu dövizi Merkez Bankası’ndan alır. Ancak görünen o ki merkez bankasında böyle bir döviz artık yok ve ‘başınızın çaresine bakın’ denilmiş. Onlarda piyasanda kaça bulurlarsa alıyorlar" dedi.
Söz konusu olayın "çok ciddi bir döviz sorununa işaret ettiğini" söyleyen Sönmez, "BOTAŞ'ın bu şekilde döviz alması bildiğim kadarıyla Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. BOTAŞ’ın bu hamlesinin tüketiciye bir maaliyeti olacak. Bu fiyatla alınan enerji elinde sonunda faturalara yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.
halktv.com.tr
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 1.924 yeni vaka tespit edilirken, 9 kişi hayatını kaybetti, 8.302 kişi sağlığına kavuştu!42 izlenme
Reuters'tan Nureddin Nebati'ye dikkat çeken sözler: "Hikâye anlatıcısı!"72 izlenme
Büyük şirketlere af simitçiye bile peşin vergi! Bu meslekleri yapanlardan vergisi peşin alınacak31 izlenme
Doğum gününde ev basıp küfür etmişti: Polat çiftine bir kötü haber daha74 izlenme
Cola da artık lüks! Dev zam!42 izlenme
İşte il il CHP'nin kesinleşen milletvekili listesi553 izlenme
Yargının içler acısı halini ortaya koydu: 2016 sonrası hakim ve savcılara dikkat çekti36 izlenme
Bakan Karaismailoğlu'nun adının karıştığı yolsuzluk olayında yeni gelişme: Savcılık İBB'den belgeleri istedi47 izlenme
Sayıştay raporundan: 15 yıldır doğalgaz kullanan okul kömür kazanı tamir ettirmiş!
Halil Falyalı'nın kasası Cemil Önal lüks otelin önünde infaz edilmişti: Kasetlerin akıbeti merak konusu
Fatih Terim'den Seçil Erzan davasında ilk ifade: 'Biri paramı, diğeri itibarımı kullandı'
Erdoğan, YÖK’ten rol çalarak 'Ben ayarlarım' diyen AKP'li vekile ayar verdi: "Sen bir şey ayarlayamazsın"