Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun kara harekâtı hız kazandı. Gazze kentinde başlayan operasyon, "Gideon'un Savaş Arabaları II" olarak adlandırılan geniş çaplı bir saldırı kapsamında gerçekleştiriliyor. Yerel yetkililere göre, harekât sırasında Gazze kentinin çeşitli bölgelerinde onlarca sivil hayatını kaybetti; en az 52 kişinin öldüğü bildirildi. Tanıklar, yoğun bombardımanın altında sivillerin çığlıklarını duyduklarını ve şehrin büyük kısmının zaten harabeye döndüğünü aktardı.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), harekâtın Hamas'ın kalesini yok etmeyi hedeflediğini ve Güney İsrail topluluklarının güvenliğini sağlamak için zorunlu olduğunu savundu. Ancak, BM ve insan hakları örgütleri, bu operasyonun sivil kayıpları artıracağını ve Gazze'deki insani krizi derinleştireceğini vurguladı.

Bölgeye uygulanan insani yardım ablukası, Filistinlilerin gıda ve suya erişimini neredeyse imkânsız hale getirdi. Abluka nedeniyle binlerce kişi, bombardıman tehlikesinden kaçınmak ve yiyecek bulmak amacıyla Gazze kentinden güneye doğru göç etmeye çalışıyor. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, savaşın başından bu yana toplamda 62 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti; bunların büyük kısmı sivillerden oluşuyor. İsrail tarafı ise 8 binden fazla militanın öldürüldüğünü iddia etse de, bu rakamlar uluslararası gözlemcilerce eleştiriliyor. Görgü tanıkları, kaçış sırasında yolların tıkanık olduğunu ve ambulansların bile ilerleyemediğini belirtiyor.

İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde internet ve iletişimi kesmesi, durumu daha da kritik hale getirdi. Filistin telekomünikasyon şirketlerinden yapılan yazılı açıklamada, Gazze kenti ve kuzey vilayetinde sabit internet ile iletişim hizmetlerinin tamamen kesildiği belirtildi. İsrail'in bölgeye iletişim sağlayan ana hatları hedef alması sonucu yaşanan kesintinin, saldırı riskleri altında onarım çalışmalarını zorlaştırdığı kaydedildi.
Görgü tanıkları, birçok bölgede internetin saatlerdir kapalı olduğunu doğruladı. Bu kesinti, Gazze'nin üçüncü büyük iletişim blackout'u olarak nitelendiriliyor ve gazetecilerin, yardım çalışanlarının ve sivillerin dış dünyayla bağını koparıyor. Birleşmiş Milletler, bu kesintilerin insani operasyonları felç ettiğini ve acil yardım koordinasyonunu engellediğini ifade etti. Filistin Telekomünikasyon Düzenleme Otoritesi, İsrail'i telekom altyapısını "sistematik olarak hedef almakla" suçladı.
Gerçek Gündem
Sene 1995'te RTE '3.Köprü yeni rant alanlarının açılmasına neden olur !'591 izlenme
Tahliye bekleyen Can Atalay’dan Meclis’e çağrı39 izlenme
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yoksulluğu yokmuş gibi yaparak çözdü51 izlenme
Akaryakıta büyük zam! Motorin, benzin ve LPG uçuşa geçti!55 izlenme
Esnaf yılbaşı sofralarına hindi yerine horoz satıyor41 izlenme
Güneydoğulu iş insanları: 'DEM yüzde 3-4 alır, gerisi İmamoğlu'na...'42 izlenme
Mutlak butlanın bilançosu belli oldu26 izlenme
Eski AKP'li milletvekilinden Meclis’teki yasa teklifine sert tepki! "Bal gibi AF!"15 izlenme
Sefalet yüzyılı! Tarlasındaki soğanları satamayınca bedava yaptı, üç bin kişi tarlaya koştu
Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'ten savcının görevden alınmasına tepki
MASAK şikâyet etti! Bahadır Özgür'e 4 yıl önceki haberden 'gizli raporu ifşa' soruşturması
CHP'li Başarır'dan korkutan Muhittin Böcek açıklaması: "Her an yaşamını yitirebilir"