Türkiye'deki vatandaşlar son yıllarda devlet imkanları yerine özel sektör tarafından yapılan otoyol projeleri için küçük bir servet ödüyor. En son İstanbulİzmir otoyolu üzerinden yapılan magazinsel tartışmalar bir yana gerek hazine garantisi olması gerekse de bazılarında dolara sabitlenen ücretleri bu projeleri içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.
Peki ya dünyada paralı yollar yok mu? Varsa ücreti ne kadar? Öncelikle belirtelim karayolu yapımında dünyanın sayılı bölgelerinden biri Batı Avrupa.
Almanya, Belçika ve Hollanda'da (otomobiller) halkın vergileri ile yapılan otoyollar ve köprüler için herhangi ek bir ücret ödenmiyor. Fakat Almanya’da önümüzdeki yıllarda otoban ücretlerine 67103 euro arasında yıllık bir ücret gelmesi bekleniyor.
Avusturya'da yıllık olarak bir otoyol bileti alınıyor bu bilet için yaklaşık 103 euro ödeniyor. Slovenya'da da benzer bir bilet var yıllık ücreti 112 euro. İsviçre'de yıllık otoban kullanım ücreti 35 frank.
Fransa'da Paris'ten Lyon'a yaklaşık 450 kilometrelik bir yol 20 euroya gidilebilirken İtalya'da yine yaklaşık 450 kilometre tutan VentimigliaBologna arası 40 euroya gidiliyor.
İtalya otobanlarında motosiklet veya otomobillerin geçiş ücretleri arasında bir fark gözetilmiyor. Bazı uzmanlara göre dağlık İtalya coğrafyasında yol yapım maliyetleri yüksek olduğu için otoban fiyatları yüksek. 7 bin kilometre karayoluna sahip İtalya'da karayollarının bin kilometresi devlete ait geri kalan 6 bin kilometre 26 farklı özel şirket tarafından işletiliyor.
Otoyolları işleten özel şirketlerin yüzde 70'i ise Gavio Group ve Atlantia Group'a ait. Söz konusu iki şirket de Benetton Ailesi'nin kontrolünde. Geçen yıl AB Komisyonu İtalya hakkında otoyol işletme hakkının uzatılması konusunda yeni bir ihale açmadığı için inceleme başlatmıştı.
Kilometre başına dünyanın en pahalı köprüsü ise Türkiye'de! İstanbul ile Bursa'yı bağlayan Osmangazi Köprüsü 2.6 kilometre uzunluğunda. Köprünün geçiş ücreti otomobiller için 103 TL. Köprünün bir kilometresi 39.6 TL'ye denk geliyor.
Dünyanın en pahalı ikinci karayolu ise İngiltere ve Galler'i birbirine bağlayan Severn Köprüsü. Severn Köprüsü'nün bir kilometresi için 4 pound ücret ödeniyor. (27 TL)
Merkez Bankası'nın dün kaç dolar sattığı belli oldu53 izlenme
İşte Türkiye Yüzyılı24 izlenme
AKP’li başkana tepki! "Sen buradaki insanlara ‘s….r’ diyemezsin"57 izlenme
Erdoğan: "Affedersiniz rakının, viskinin, biranın, şarabın fiyatını dert ediyorlar"50 izlenme
Bayramda radarla silkelenen vatandaşın parası Çanakkale Köprü ile Zafer Havalimanı'nın müteahhitlerine gitmiş25 izlenme
Mansur Yavaş'tan ilk operasyon! İki ismi görevden aldı1262 izlenme
Deniz Harp Okulu’nda eğitim alan "Deniz Aslanları" açıklama yaptı!129 izlenme
Sazlıdere Barajı'na TOKİ konutu yapmak isteyen Bakanlığın İBB'den her yıl 60 milyon lira aldığı ortaya çıktı40 izlenme
Alınan önlemler yetersiz kaldı, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da vaka sayısı arttı!
Samsun'da kahreden intihar... Bir eline #İşveAş yazan şahıs kendini astı...
Balıkesir'deki mühimmat fabrikasındaki patlamanın ardından dikkat çeken ilişkiler ağı
AİHM'den, Cem Uzan'ın Erdoğan sözleri hakkında flaş karar!