Enerji sektöründen kaynaklar, iki hafta önce kesildikten sonra tekrar başlayan İran’dan Türkiye’ye doğalgaz akışının günlük taahhüdün ancak yüzde 50’si seviyesinde devam ettiğini söyledi.
İran, Türkiye’ye gaz sevkiyatını ülke genelinde soğukların hakim olduğu dönemde kesmiş, bunun ardından elektrik santralleri ve sanayiye gaz kısıntısına başlanmıştı.
Gaz kısıntısı, İran’dan akışın tekrar başlamasıyla birlikte yarı yarıya azaltıldı. Normal koşullarda İran’dan Türkiye’ye günde 28 milyon metreküpe (mcm) kadar doğalgaz gelmesi gerekiyor.
Reuters’a bilgi veren bir sektör kaynağı, İran’ın Türkiye’ye teslim etmesi gereken gaz miktarı ile teslimat basıncının ikili anlaşmadaki şartlara uygun gerçekleşmediğini söyledi.
Hattın İran tarafındaki bakım onarımının bahar aylarına bırakıldığını ifade eden kaynak, bu çalışmanın İran Ulusal Gaz Şirketi (NIGC) tarafından yapılacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sanayi tesislerine uygulanan elektrik kısıtlamasının 29 Ocak'ta son bulacağını belirterek, doğalgazda uygulanan kısıntının ise 31 Ocak'tan itibaren yüzde 40'tan yüzde 20'ye düşürüleceğini açıklamıştı.
Konuyla ilgili açıklama yapan BOTAŞ da, açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:
“Bilindiği gibi ülkemize GürbulakAğrı giriş noktasından sağlanan doğalgaz arzının, İran tarafındaki doğalgaz iletim sisteminde meydana gelen bir arıza nedeniyle 20 Ocak 2022 tarihinden itibaren 10 gün süre ile yapılamayacağı bildirilmişti.
İran’dan ülkemize gaz arzı test amaçlı sınırlı miktarda başlamış olup BOTAŞ’ın sanayi tüketicilerine yapmış olduğu yüzde 40 kısıntı oranı 31 Ocak 2022 tarih ve saat 08.00 itibarıyla yüzde 20’ye düşürülmüştür.”
(REUTERS)
Soylu'nun eniştesinin dosyası 'delil yok' denilerek alelacele kapatıldı32 izlenme
İşte belediyede Mansur Yavaş'a 'engel' olan yöneticiler!278 izlenme
Memet Ali Alabora: Yeni hayat kurmak için günde 18 saat çalışıyorum90 izlenme
Zamlar pazarı vurdu: "Vatandaş demek ki memnun, ben de memnunum. Pahalılığı seviyor vatandaşlar"38 izlenme
Çiftçi yardımlarına şirketler el koyuyor34 izlenme
'AKP’den anket kuruluşlarına talimat: Hangi karar daha çok oy getirir?'155 izlenme
Fatih Altaylı: "Erdoğan yapamadı, Şimşek beceremedi sıra Kurum’da"40 izlenme
SGK uzmanından 'emekliye zam' açıklaması: İki tarih duyurdu34 izlenme
Ege Üniversitesi KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrencilerinden eylem: “Temiz su ve sağlıklı yemek istiyoruz”
AKP İl Danışma Toplantısı'nda 'Çevrenizde kim varsa üye yapın' çağrısına AKP'li üyeden şok itiraf! 'Olmuyorlar, 'Siz bize yalan söylüyorsunuz' diyorlar'
Şehitlikte corona virüsü önlemi
Ümit Özdağ hakkında tahliye kararı!