CHP’de mahkemenin verdiği “butlan” kararı sonrası derinleşen siyasi krizin yalnızca parti içi bir tartışmayla sınırlı olmadığı, önümüzdeki dönemde yeniden gündeme gelebilecek anayasa değişikliği süreciyle de bağlantılı olabileceği iddiası siyaset kulislerinde geniş yankı uyandırdı.
Gelişmenin odağında ise Meclis aritmetiği ve Kılıçdaroğlu’na yakın vekil grubunun olası pozisyonu yer alıyor.
AKP: 275 MHP: 46 HÜDAPAR: 4 DEM PARTİ: 56 DBP: 2
KILIÇDAROĞLU'NA YAKIN VEKİL SAYISI: 27
Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in haberine göre, CHP'de Kılıçdaroğlu yönetimi ile mevcut parti yönetimi arasındaki kurultay gerginliği devam ederken AKP'nin uzun süredir gündeminde bulunan yeni anayasa hazırlıkları da yeniden tartışma konusu oldu.
Mevcut Anayasa'ya göre anayasa değişikliği tekliflerinin referanduma götürülebilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin desteği gerekiyor. Teklifin doğrudan kabul edilerek referandumsuz geçmesi için ise 400 milletvekilinin evet oyu şart.
Erdoğan'ın bir kere daha aday olabilmesi için geçirilmesi gereken anayasa değişikliğinde Cumhur İttifakı yekvücud şekilde.
CHP'ye yapılan operasyonlara tepki veren, butlan kararının ardından Özel'e desteğini açıklayan DEM Parti'nin yürütülen süreç nedeni ile yeni anayasa teklifine evet deme ihtimali de Ankara'da konuşulanlar arasında.
DEM Parti'nin de dahil olduğu senaryoda Erdoğan'a gerekli olan sayı sadece 17 vekil.
Butlan kararının ardından CHP'li 111 vekil kurultay çağrısı yapmıştı.
Bu sayı göz önüne alınarak Kılıçdaroğlu'nun yanında en fazla 27 vekilin olduğuna dikkat çekiliyor.
Sözcü
4 yıl önceki karar uygulansaydı onlar yaşayacaktı: 2'si çocuk 7 işçinin can verdiği Dilovası'ndaki parfüm fabrikası yıkıldı31 izlenme
İzmir'de Atatürk Vagonu kalktı, açık hava mescidi geldi!105 izlenme
Bir vatandaş neden Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini böyle açıkladı "En azından çalmaz"41 izlenme
Belediyelerdeki insan kaçakçılığının araştırılmasına AKP ve MHP kalkan oldu!91 izlenme
“Geçinemiyoruz” çığlığı pazarı sardı: "Alıyorlar 200 bin lira maaş fakirin halini soran yok"25 izlenme
AKP'de iç kavga büyüyor!49 izlenme
A 101'de skandal görüntüler! Kurtlanmış bulgurları vatandaşa satıyorlar!82 izlenme
AKİT'ten flaş istek: TSK'ya imam atansın!109 izlenme