1 milyona yakın gencin hayatını etkileyen 15 Haziran'daki LGS sınavı ile ilgili skandal bir iddia ortaya atıldı. Sınavın ardından yapılacak resmi paylaşıma 2 saat kala soruların Whatsapp üzerinden paylaşıldığı ortaya çıktı.
Cumhuriyet'ten Can Uğur'un haberine göre; LGS sınavında öğrenciler oturuma devam ederken bazı WhatsApp gruplarında sınav sorularının ve cevap anahtarlarının dolaşıma sokulduğu öne sürüldü.
İddiaya göre, bazı özel eğitim kurumu yöneticilerinin bulunduğu bir WhatsApp grubunda, (LGS) kapsamında yapılan sınavın "sözel kitapçığına" ait PDF dosyası sınav devam ederken paylaşıldı. Belgelerde, "2025LGSSözel.pdf" isimli dosyanın saat 12.00’de, yani sınav henüz devam ederken grupta iletildiği görüldü.
Bazı kullanıcılar sözel sorularının ardından "sayısal kitapçığın" da geldiğini belirtti ve bu içeriklerin de grup içerisinde paylaşılacağını ifade etti. Oysa sınavın ikinci oturumu 12.50'de sona erdi.
Soruların yanı sıra cevap anahtarlarının da grup içinde dolaşıma sokulduğu paylaşımların ardından bazı üyeler, bunun sakıncalı olduğunu belirterek uyarıda bulunurken, bazıları mesajlarını sonradan sildi.
İddialar yalnızca sınav güvenliğini değil, milyonlarca öğrencinin katıldığı böylesine kritik bir sınavda eşitliğin zedelendiğini de gündeme getiriyor. Görsellerde, bazı kullanıcıların sınav bitmeden içerik paylaşımının “çok sakıncalı” olduğunu açıkça dile getirdiği, buna karşın paylaşımların sürdüğü dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav sorularını resmi olarak saat 14.00 sularında yayınladığı bilinirken, sınav bitmeden 1 ila 1.5 saat önce soruların ve cevapların gruplarda dolaşması "sorular ve cevaplar sızdırıldı mı" sorusunu akıllara getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Sınavı'nda soru kitapçığının sınav bitmeden paylaşıldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "15 Haziran 2025 tarihinde okullarımızda titizlikle gerçekleştirilen LGS kapsamındaki merkezî sınavın güvenliğine gölge düşürecek herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır" açıklamasını yaptı.
LGS kapsamındaki merkezî sınavın iki oturum hâlinde uygulandığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Sözel alan oturumu saat 09.30'da başlayıp 10.45'te sonlanmaktadır. Bu oturum tamamlandıktan sonra, salon yoklama listeleri ve cevap kâğıtları geri açılamayan zarfa yerleştirilmekte ve özel seri numaralı kilitlerle sınav kutularına konulmaktadır.
Sözel oturumun bitişiyle birlikte ikinci oturum olan sayısal alan sınavı, saat 11.30'da başlayıp 12.50'de görevlilerce tüm güvenlik önlemleri aynı şekilde eksiksiz uygulanarak sona ermektedir. Soru kitapçıkları ise isteyen öğrencilerin/velilerin alması için okullarda bırakılmaktadır.
Dolayısıyla haberlerde yer verilen görsellerde paylaşım saatinin 11.57 olduğu, bunun saat 10.45'te biten sözel alan ilk oturum sınavını olumsuz etkileyecek bir durum oluşturmayacağı aşikârdır.
15 Haziran 2025 tarihinde okullarımızda titizlikle gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezî sınavın güvenliğine gölge düşürecek herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Toplumu yalan, yanlış ve tezviratlarla manipüle eden ve öğrencilerimizin ailelerini endişeye sevk eden bu tür haberlere itibar edilmemesi önem arz etmektedir."
Kredi kartları iptal olsa da savunma sanayi payı alınacak!28 izlenme
Çiftlik Bank vurguncularının özel yazışmaları ortaya çıktı124 izlenme
Soylu, Gökçek'in evinden Yavaş'a soruşturma çıkarttı!53 izlenme
Pazardaki esnafı ziyaret eden Belediye Başkanı enflasyonun suçlusunu buldu!29 izlenme
Rektör olduktan 3 gün sonra: Kuzenini müdür, arkadaşını danışman yaptı!106 izlenme
Kadınları tuvalette taciz eden Afgan uyruklu kişiye meydan dayağı!40 izlenme
Vatandaşların gönderdiği yardımlara AKP’liler parti logosunu yapıştırıyor! Tıklayıp kendi gözlerinizle görün37 izlenme
AKP'li Savcı Sayan'ın 'pislik'lerini ifşa etti!86 izlenme
Önce temel attılar sonra ihale yaptılar! “Tamamen adrese teslim bu ihaleyi Meclis araştırmalıdır”
Rize’de üç asırlık köprü yol çalışmasında tahrip edildi!
AKP'li adaydan, seçilmesine karşı çıkan AKP'lilere 'İhaleciler, hırsızlar !'
Sel felaketinde can kaybı 20'ye yükseldi