CNBCe canlı yayınına katılan İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Programda, 2025 yılı sonu için enflasyon beklentisine de değinen Eğilmez, faiz indirimiyle ilgili olarak ise "Faizde 2,5 puanlık indirim uygun. Enflasyonun 44 küsur olduğu bir yerde 47,5 faiz gayet normal" değerlendirmesinde bulundu.

Eğilmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Yıl sonu enflasyon tahminim 3540 arası. Hala oradayım. Büyüme biraz zorlanacak burada. 4. çeyrek büyüme tahminleri eksi görünüyor. Kamunun yaptığı bütün artışlar yeniden değerleme oranının altında değil. Çok hızlı düşmeyebilir. Enflasyonun hızlı yükselmesinden birisi bastırılan okul ücretleri ve kiraydı, onlar serbest olunca yükseleceği yere geldi oradan düşürücü etki olacak. Ama çok da fazla düşeceğini zannetmiyorum.
Mehmet Şimşek açısından bakarsak başarı görünüyor. Aldığı yerden aşağı doğru indiriyor. Ondan önceki başarısızlığı kim yarattı ona bakmak lazım. Eğer yüzde 1,5 ortalamayı başarırsak yıl sonunda 2021'de bu işe başladığımız yere geliyoruz. Belki ondan sonra başarı diye konuşabiliriz. Enflasyon düşüşünde baz etkisi ve faizi yükseltmenin etkisi var.
Faizde 2,5 puanlık indirim uygun. Enflasyonun 44 küsur olduğu bir yerde 47,5 faiz gayet normal. Enflasyon inerken faiz arkadan gelmeli birkaç puan üstünde kalarak. Enflasyon yükselme eğilimine girince de faiz önünde kalarak artmalı.
Memur ve emeklilere 6 ay önce zam yapılmıştı. Bu yarım enflasyon gibi. SSK ve Emekli Sandığı arasında fark oldu. Biri yüzde 15,75, biri yüzde 11,54. SSK ve BağKur emeklileri daha düşük ücret alıyorlar. Eğer yüzde 15,75 doğruysa hepsini yüzde 15,75 yapmak lazımdı. Ondan sonra SSK ve BağKur emeklilerine 3 puan üstüne koymak lazımdı.
TÜİK'in Ücretliler Geçinme Endeksi yapması lazım. Ücret artışları da ona göre yapılabilir. İTO'nunki sadece İstanbul'u alıyor. TÜİK'in elinde 400 küsur maldan oluşan bir sepet var. Mevcut TÜFE'den bir alt endeks üretebilirsin ve bunu kullanırsın. Bence TÜİK bağımsız olmalı ve tamamen liyakata dayalı olmalı."
Fransız model Marine el Himer Müslüman oldu24 izlenme
CHP’nin Kızılay ile ilgili önerisi AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi24 izlenme
Erdoğan'ın karşısında düğmesiz cübbesini iliklemeye çalışan Danıştay Başkanı'nın kızına flaş terfi!249 izlenme
Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı: Yüzde 19,25!37 izlenme
Depoyu, Gürcistan´da dolduruyorlar914 izlenme
Rusya-Ukrayna savaşı: Zelenskiy’i öldürmek isteyen paralı asker grubu Wagner’in arkasında Putin’in şefi çıktı45 izlenme
Piyasada 1 lira kalmadı: Hurdacılara yeni gelir kapısı açıldı20 izlenme
Bir 'liman' skandalı daha! AKP'li meclis üyesi AKP'li başkanın yüzüne sordu '45 milyon dolar nerede?'76 izlenme
Erdoğan geleneği bozmadı, yine Anıtkabir'deki 23 Nisan törenine katılmadı!
Bu utanç bizim: Türkiye Avrupa’nın bir numaralı çöplüğü!
Ayasofya başimamı durdurulamıyor! 'Büyük alim' diyerek bakın kimi andı?
Depremi fırsata çeviren Kızılay yöneticilerinin dudak uçuklatan maaşları