Medya Ombudsmanı ve CHP'den RTÜK üyesi Faruk Bildirici, Anayasa Mahkemesi’nin “ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiği” gerekçesiyle iptal kararı verdiği 1725 Aralık süreci, MİT TIR'larının durdurulması, Musul’daki Türkiye konsolosluğunun işgal edilmesi ve Reza Zarrab'la ilgili dört yayın yasağı kararının RTÜK’ün web sayfasından kaldırılması için başvuruda bulundu.
Bildirici, Anayasa Mahkemesi’nin, Basın Kanunu’nun 3/2 maddesinin “basın özgürlüğüne aykırı” olduğuna karar verdiğini ancak RTÜK’e bildirilen mahkemelerin yayın yasağı kararlarının büyük bölümünün bu maddeye dayandığını açıkladı. Bildirici, RTÜK Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvurarak, bu maddenin kaldırılması için girişimlerde bulunulması çağrısında bulundu.
YAYIN YASAKLARI KALDIRILSIN
Anayasa Mahkemesinin, dört eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yayın yasağıyla basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmişti. Bunun üzerine Faruk Bildirici, talepte bulunarak, kararın RTÜK’ün web sayfasından kaldırılmasını sağlamıştı. Ancak yasak kararı halen RTÜK’ün “Duyurular” bölümünde ilan edilmeye devam ediyor.
Başvurusunda bu kararın web sayfasından tamamen kaldırılması gerektiğini vurgulayan Bildirici, AYM’nin yayın yasaklarıyla ilgili dört ayrı başvuruyu da 25 Eylül 2019’da karara bağladığına dikkat çekti. Bildirici, 1725 Aralık sürecinde Abdullah Tivnikli, Mustafa Topbaş ve Rıza Sarraf hakkındaki soruşturmalar, MİT TIR'larının durdurulması ve Musul’daki Türkiye konsolosluğunun işgal edilmesi ile ilgili dört yayın yasağı kararının da RTÜK sayfasından çıkarılarak uygulanmasına son verilmesini istedi.
MAHKEMELER AYM’Yİ DİNLEMİYOR
RTÜK’ün web sayfasında yer alan ve medya hizmet sağlayıcılarına bildirilen “Mahkeme yayın yasakları”nı inceleyen Bildirici, Mayıs 2019’dan bu yana mahkemelerin aldığı 54 yayın yasağı kararından 31’inin bu maddeye dayandığını tespit etti. Hatta bu kararlardan ikisi Anayasa Mahkemesi kararından sonra alınmış.
Halbuki Anayasa Mahkemesi, dört eski bakanla ilgili 17 Eylül 2019 tarihli kararında, 5187 sayılı Basın Kanununun 3/2 maddesinin “kanunilik ölçütünü karşılamadığı” için Anayasaya aykırı olduğu sonucuna varmıştı.
BU MADDE DE KALDIRILMALI
Bildirici, AYM’nin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdiği bu yasa maddesine dayanan yayın yasağı kararlarının uygulamadan kaldırılması için hukuki inceleme başlatılmasını ve sonucun da Üst Kurul gündemine getirilmesini istedi. Bildirici, başvurusunda şu görüşlere de yer verdi:
“Yayın hizmetleri alanında ifade ve haber alma özgürlüğünün, düşünce çeşitliliğinin güvence altına alınması’ görevi bulunan RTÜK’ün, Anayasaya aykırılığı açığa çıkan yayın yasaklarını uygulamaya devam etmesi hukuken tartışmalı bir durum doğmasına neden olmaktadır.
RTÜK’ün, söz konusu yayın yasaklarına karşı hukuki girişimlerde bulunmayı ve tıpkı kanalların reklam gelirlerinin artırılması ile sağlıksız ürünlerin tanıtımını yapan kanalların durdurulması gibi konularda yaptığı gibi hükümet nezdinde temaslar yürütmeyi de görev kabul etmesi gerekir.”
http://www.krttv.com.tr/gundem/mahkemeleraymyidinlemiyorh17669.html
İmamoğlu cezaevindeki odasını çizdi36 izlenme
Bursa Osmangazi'deki Meslek Lisesi’nin milyonluk cihazının çalınma anları saniye saniye kameralara yansıdı!57 izlenme
Burdur’da 3 yaşındaki çocuğun corona testi pozitif çıktı!106 izlenme
Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borcunu ödeyemeyen Ardahan'lı 3 çocuk babası çiftçi Fuat Avşar bunalıma girerek yaşamına son verdi!104 izlenme
Kredi kartı faiz oranlarına düzenleme!16 izlenme
AKP döneminin simgesi Sayan ailesi! Burs skandalından diploma skandalına kadar...21 izlenme
Hizbullah’tan İsrail’e gözdağı: "Zamanı geldiğinde çatışmalara katılacağız"45 izlenme
İmamoğlu AKP'nin şema taktiğini anlattı! Bozbey'in tutuklanmasından sonra neler olacağını açıkladı21 izlenme
İnsanlar aç, yandaşlar maaş zengini! İşte çift maaş alan bürokratlar
Yağmur altında taleplerini haykırdılar
Kılıçdaroğlu'na yakın isimden polisi 'planlayanlara': "Özel'e verilecek desteği hesap etmedi mi?"
Skandal reklam! Türk vatandaşlığının nasıl satıldığı bir kez daha gözler önüne serildi