YAPIM maliyeti 1 milyar 500 milyon dolar olan Osmangazi Köprüsü için milletin cebinden toplamda 15 milyar dolardan fazla para çıkacak olması, haklı olarak “Bu sözleşmeyi nasıl imzaladılar” sorusunu akıllara getirdi.
Kamu özel işbirliği modeliyle inşa edilen Osmangazi Köprüsü, devlet bütçesi için adeta kara deliğe döndü. Köprüden geçen otomobiller şu anda 795 lira ödüyor.
BENZERİ OLMAYAN GARANTİ
Bunun üzerine devlet de geçen her araç başına 1.166 lira köprüyü işleten Otoyol A.Ş.’ye ödeme yapıyor. Eğer köprüden geçen araç sayısı, yıllık 14.6 milyon adetlik garantinin altında kalırsa, eksik kalan her geçiş başına devletin şirkete 1.961 TL ödemesi gerekiyor.
Bu yönüyle dünyada eşi benzeri olmayan Osmangazi Köprüsü’nü, 2036’ya kadar, inşaatı da yapan Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay konsorsiyumunun kurduğu Otoyol Yatırım A.Ş. işletecek.
384 kilometre otoyol, 42 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 426 kilometre uzunluğundaki İstanbulİzmir Otoyolu’nun en önemli kesimini oluşturan Osmangazi Köprüsü, İzmit Körfezi’ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edildi.

2016’DA HİZMETE AÇILDI
Bin 550 metre orta açıklığı ve 2 bin 682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın en uzun açıklıklı asma köprülerinden olan ‘Osmangazi Köprüsü’ 1 Temmuz 2016 tarihinde hizmete açıldı.
O tarihten bu yana verilen geçiş garantisi kapsamında devletin, Otoyol Yatırım A.Ş.’ye 2 milyar doların üzerinde ödeme yaptığı belirtiliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Osmangazi Köprüsü’nün yapım maliyetini 1 milyar 480 milyon dolar olarak açıklamıştı.
Köprüden geçenlerin ve Hazine’nin garanti ödemelerinin toplamı, şirketin yatırım maliyetini fazlasıyla aşmış durumda.
Üstelik, şirket köprüyü 11 yıl daha işletecek. Uzmanlar, köprü kullanımı verilen araç geçiş garantisini geçse bile geçiş ücreti politikası nedeniyle milletin cebinden çıkacak rakamın 2036 yılına kadar 15 milyar doları aşacağını belirtiyor.
OSMANGAZİ Köprüsü için sözleşme imzalandığında Otoyol A.Ş.’ye garanti edilen araç başına geçiş ücreti 35 dolar artı KDV idi.
Ancak bu tutara her yıl ABD’deki enflasyon oranı kadar bir çarpan ekleniyor. 2025 yılında Hazine’nin şirkete garanti ettiği araç başına geçiş ücreti KDV dahil 55 dolar.
Bu tutardan sürücülerin ödediği 795 liralık köprü geçişi ücretleri çıkarıldığında, geriye kalan ücreti Hazine ödüyor.
Sözleşmeler nedeniyle garanti edilen araç geçiş sayısının tutturulamadığı durumda araç geçiş ücretinin yüzde 100’ü, tutturulduğu durumda dahi yüzde 72’si Hazine tarafından şirkete ödeniyor.
Milletin ödediği vergiler; Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi ve Göçay ortaklığının kurduğu Otoyol Yatırım A.Ş.’ye gidiyor.
Nefes
Bir saatlik ‘itibar’ için tam 37 milyon TL gitti14 izlenme
Filenin Sultanları tarifeli uçakla döndü, sebep olanlara tepki yağdı: "Otobüs yollasaydınız!"64 izlenme
Erdoğan Bayraktar yaptıracağı caminin maliyetini açıkladı: 30 değil, 65 milyon lira tutacak!289 izlenme
Göçük altında kalan işçinin yakını konuştu: "Çatlamalar varmış, birkaç gün öncesinden belirtileri varmış"58 izlenme
İki kızı taciz ettiği iddia edilen Afganlı şahıs linç edilmek istendi!128 izlenme
Melih Gökçek'in uykularını kaçıracak kritik karar!18 izlenme
Suudi Arabistan - Türkiye ilişkileri: Nereden nereye...58 izlenme
TUSAŞ'ta yaralanan 22 kişiden 16'sı taburcu edildi!40 izlenme
AKP'li kurmayları düğmeye bastı: Örgüt adına suç işleyenler cezaevinden çıkacak mı?
Doğu Perinçek gülerek yanıtladı! 'Öyle her 13 kişi öldüğü zaman ulusal yas olmaz'
Ankara için iki anket: Biri başa baş diğerinde Yavaş fark atıyor!
İlker Başbuğ son kitabını anlattı 'Atatürk, Fatih’i örnek aldı'