Kadıköy'de 19 Ağustos 2020'de maske tartışmasında polislere itiraz ettiği için gözaltına alınan Rana Batı ve arkadaşı Zeynep K. hakkında soruşturma tamamlandı.
Soruşturma sonucu Rana Batı ve Zeynep K. hakkında düzenlenen iddianamede, iki polis memuru müşteki olarak yer aldı. Müşteki polislerin olay günü olay yerinde maske denetimi için bulundukları bilgisine yer verilen iddianamede, "Şüpheli Rana Batı'nın kurallara uygun maske takmadığı için polisler tarafından uyarıldı" denildi.
İDDİALAR TAMAMEN POLİS ANLATIMINDAN
Maskesini takan Rana Batı'nın olay yerinden uzaklaşırken polislere yönelik küfür ve hakaret içerikli sözler sarf ettiği savunulan iddianamede, bunun üzerine müşteki polis memuru B.S.'nin neden küfrettiğini sorduğu, şüphelinin toplumsal yaşamda hakaret anlamına gelen orta parmak işareti yaptığı, polis memurlarının şüpheliler Rana Batı ve Zeynep K.'nin yanına gittikleri, şikayetçi olacaklarını söyleyerek karakola davet ettikleri iddia edildi.
Bunun üzerine Zeynep K.'nin da polislere yönelik hakaret içerikli cümleler kurduğu ileri sürülen iddianamede, "Ardından müşteki polis memuru B.S., şüpheli Rana Batı'yı etkisiz hale getirebilmek ve devam etmekte olan saldırıyı önlemek amacıyla zor kullanma sınırları içerisinde müdahalede bulunduğu" iddia edildi.
Şüphelilerin isnat edilen suçlamaları kabul etmediği belirtilen iddianamede, soruşturma kapsamında elde edilen kamera görüntülerinde Rana Batı'nın müştekilere orta parmak işareti yaptığı, sekme atarak ve elini savurarak yaraladığı, Adli Tıp Kurumu raporuna göre müştekileri basit tıbbi müdahale ile giderilecek şekilde yaraladığı ileri sürüldü.
9 YIL 4 AYA KADAR HAPİS CEZASI
İddianamede Rana Batı'nın, "Zincirleme şekilde görevi yaptırmamak için direnme" ve "Zincirleme şekilde kamu görevlisine hakaret" suçlarından 2 yıl 15 günden 9 yıl 4 ay kadar, Zeynep K.'nın da "Zincirleme şekilde kamu görevlisine hakaret" suçundan 1 yıl 5 aydan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istendi.
İddianamenin gönderildiği İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'nin 15 gün içinde iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar vermesi bekleniyor.
POLİSLER HAKKINDA TAKİPSİZLİK
Aynı olaya ilişkin polisler hakkında, "Görevi kötüye kullanma", "Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması", "Cinsel saldırı" ve "Cinsel taciz" suçundan yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
Yaşanan olay sırasında polislerin Rana Batı'ya yönelik müdahalenin yasal sınırlar içinde kaldığı, Rana Batı'nın ise polise görevini yaptırmamak için tekme attığı, ellerini polise doğru savurduğu belirtilen takipsizlik kararında, "Polis memuru B.S.'de devam eden saldırıyı sonlandırmak amacıyla Rana Batı'yı zor kullanarak müdahalede bulunduğunun görüldüğü" ileri sürüldü.
Kararda, "Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, olay yerinde maske denetimiyle görevli polis memurları müşteki Rana Batı'ya maske hususuyla ilgili yasal uyarılarda bulundukları, Rana Batı'nın hakaret etmesi üzerine polisler onu karakola davet ettiler. Rana Batı'nın gelmek istememesi nedeniyle polis memurlarına şiddet içerikli davranışlarda bulunduğu, bunun üzerine polis memurlarının da yasal sınırlar içerisinde zor kullanarak müdahale ettikleri, polis memurlarının; görevi başındayken kendilerine yönelik bu tarz saldırılarda devlet otoritesini ve maruz kaldıkları şiddet eylemini düşünerek müdahalede bulunmalarının zor kullanma yetkisi kapsamında kaldığı, bu nedenle atılı suçların yasal unsurlarının oluşmadığı" savunuldu.
https://www.birgun.net/haber/masketartismasindaranabatiicin9yilakadarhapisistendi318042
15 yaşındaki Nursel'in acı sonu! Sağmaya gittiği ahırda korkunç bir şekilde öldü.28 izlenme
En az 500 yıllık ağaçların bedeli 34 bin lira26 izlenme
Erdoğan'a hakaretten hakim karşısına çıkan HKP lideri Efe: 'Sürtüğün de, çürüğün de kallavisi sensin'46 izlenme
Vergi teklifi TBMM'den geçti10 izlenme
Arapça Yazılı Tişört satan LC Waikiki Tepkiler üzerine cevap verdi!33 izlenme
Polonya siyasetindeki “Ukrayna yorgunluğunun” arkasında ne var?35 izlenme
İETT’deki 9 milyonluk vurguna ilişkin yeni gelişme: AKP ve MHP oylarıyla reddedildi!86 izlenme
Sedat Peker'den bomba iddia! İşte Soylu'nun 'cumhurbaşkanlığı' planı58 izlenme
'İmamoğlu duruşması TRT'de yayınlansın mı?' sorusuna AKP ve MHP'lilerden çok çarpıcı yanıt!
Çanakkale yangınından kahreden görüntüler
AKP'li Koca'ya şok: Medipol Acıbadem mühürlendi
Gazeteci Gündoğdu okullarda Ülkü Ocakları'nın yuvalanmasını anlattı, ülkücülerin hedefi oldu: 'Uzatırsam beni vururlar'