Milli Eğitim Bakanlığının, okulların kapanmasının ardından öğretmenlere gönderdiği mesleki çalışma metinlerde Cumhuriyet’in ilk dönemini hedef alan ifadeler kullanıldığı öğrenildi. Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki laiklik mücadelesini “Ahlak buhranı” olarak değerlendiren metinlerde, dini hayata ve dindarlara baskı uygulandığı, Hacca gidişin engellendiği ve Kuran’ın yasaklandığı anlatıldı.
Metinlerde, Cumhuriyet’in ilk yıllarının “Baskı”, günümüzün ise “Rahatlık” dönemi olarak değerlendirilmesi dikkati çekti.
Metinlerde, “Öğretim Birliği Yasası” eleştirilerek “1930’dan itibaren din adamı yetiştirecek okulların kapanması ve din derslerinin örgün eğitim kurumlarından çıkarılması, 1520 yıl içinde memlekette bir ahlak buhranına neden olmuştur” denildi. Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün tarihinin anlatıldığı kısımlarında da Cumhuriyet tarihi şu sözlerle hedef alındı:
“1930’lu yılların başında ne dini eğitim yaptıran bir okul ve ne de okulların programında dini içerikli ders kalmış, din eğitim sistemimizden tamamen dışlanmıştır. Dini hayata ve dindarlara baskı uygulanmıştır. Hacca gidiş engellenmiştir. Kuran ı Kerim dahil her tür dini yayın yasaklanmıştır.”
BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre mesleki çalışma metinlerinde, YÖK’ün ilahiyat fakülteleri ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerini ayırması da eleştirildi. YÖK’ün değişikliğin gerekçesinde kullandığı, “Ulu Önder Atatürk ve onun silah arkadaşlarına borçlu olduğumuzun bilincinde olan kişiler olarak yetiştirilmeleri” ifadeleri, “İdeolojik” olarak yorumlandı.
AKP’li yılların, “Rahatlık dönemi” olarak adlandırıldığı kısımlar, metinlerin en dikkati çeken bölümü oldu. Cumhuriyet’in ilk yıllarından, “Baskı dönemi” olarak söz edilerek şunlar kaydedildi:
“19301940’lı yıllarda din eğitimi ve öğretimi ile dini hayat tam bir baskı ve kontrol altına alınmıştır. İnişliçıkışlı mücadeleler sonunda 2000’li yıllara ulaşılmıştır. Bilhassa şu son yıllar din eğitimi ve öğretimi ve dini hayat bakımından en rahat döneme ulaşılmıştır denilebilir. Hem din eğitimi ve öğretimi yaptıran okulların kapalı olduğu, hem okul programlarındaki dini derslerin yok olduğu dönemler geride kalmış, artık sayısal olarak bütün cumhuriyet tarihinin en yüksek noktasına ulaşılmıştır.”
Yüzlerce sayfadan oluşan metinlerde laikliğin tanımı da hedef alındı: “Siyasi iktidarlar veya onlar adına yetki kullanan kişi veya kesimler laikliği ‘dindar’ ve ‘mütedeyyin’ olarak nitelendirilen kesimlere ve din eğitimi öğretimi yaptıran kurumlara karşı bir tehdit unsuru olarak kullanmışlar ve onları kontrol altında tutmuşlardır.”
Eğitim sisteminde yapılan değişiklikler de metinlerde eleştirildi. Milli Eğitim Bakanı’nın, “Reform sevdası”na kapılarak sisteme müdahale etmesi nedeniyle, “Gerçek anlamda millilik vasfı kazandırılamamış bir eğitim sistemi” ortaya çıktığı savunuldu.
https://halktv.com.tr/gundem/mebdenyeniskandalcumhuriyetinilkyillaribaskiakprahatlikdonemi397695h
AKP yandaşı fenomen, Sivas'ta katledilenlerle alay etti: Midem Madımak Oteli gibi yanıyor!204 izlenme
İmamoğlu gözaltısına alınan genç tüm skandalları anlattı: "Nezarethane çok kötüydü. Yemekleri aşırı kötüydü. Sadece kuru ekmek ve su. Tuvalet sıkıntıydı, çıkarmıyorlardı"33 izlenme
Behzat Ç'nin 'Akbaba'sı Berkan Şal sert konuştu: "Canım ülkemi tarikatlara peşkeş çekiyorlar"40 izlenme
İstanbul'u kırmızı kütle vurdu! Gök gürültülü sağanak ve fırtına görüş mesafesini kısalttı: Uyarı anında geldi24 izlenme
Oyuncu Hayal Köseoğlu, İmamoğlu yasağını deldi! "Bu resme bakmak yasak mı?"52 izlenme
Gülşen hakkında tutuklama talep eden savcı hakkında çarpıcı detaylar!72 izlenme
AKP Anıtkabir’deki Erdoğan sloganlarına sahip çıktı: "Niye rahatsız oluyorsun ya?"26 izlenme
Politika anlayışının özeti! Erdoğan: Biz üstünüz, vurduk mu oturturuz160 izlenme
Tanju Özcan'dan savcılığın Kartalkaya dosyasıyla ilgili açıklama! Turizm Bakanlığı detayı
Muharrem İnce’nin çekilmesi AKP’lileri çıldırttı!
Pazarcılar " meyve ve sebze fiyatları 2 haftada yarı yarıya düşecek "
Başkan Soyer, makam odasını minibüse yükledi! Tek tek geziyor!