Uzun bayram tatilini memleketinde geçirmek için özel aracıyla yollara düşen vatandaş, akaryakıt üzerindeki yüksek vergiler nedeniyle adeta Maliye’ye çalıştı. Hesaplamalara göre, bayram boyunca yaklaşık 1.5001.600 kilometre yol yapan araç sahipleri, yaklaşık 5 bin liralık akaryakıt tüketti. Depoyu doldurmak için ödenen bu paraların ise yaklaşık 2 bin lirası Maliye’ye vergi olarak aktı.
DEPO MASRAFI 2’YE KATLANDI
İktidar genel seçimlerin ardından temmuz ayında akaryakıtın nispi Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarını benzinde 2.52 TL’den 7.53 TL’ye, motorinde de 2.05 TL’den 7.06 TL’ye yükseltti. Bu yılın ocak ayında da enflasyona endeksli yapılan otomatik zamla da ÖTV tutarları litre başına benzinde 9.45 TL’ye, motorinde de 8.86 TL’ye çıkarıldı. Böylece geçen yılki bayramda litresi 2122 liradan akaryakıt alarak daha uygun fiyatlarla deposunu doldurup memleketine ya da tatile giden vatandaşlar bu yıl 2 kat daha fazla akaryakıt parası ödedi. Bu bayramda özel aracıyla ortalama 1.500 kilometre yol yapan vatandaşlar yaklaşık 112.5 litre benzin tüketti. Litresi 43.57 TL olan benzin için 9.45 lira ÖTV, 7.26 lira da Katma Değer Vergisi (KDV) olmak üzere toplam 16.71 lira vergi ödeniyor. Bayram gezmesi için 112.5 litre benzin tüketen bir vatandaş akaryakıt istasyonlarına 4.902 lira benzin parası ödedi. Bu paranın da 1.880 lirası devlete vergi olarak gitti. 1.600 kilometre yol yapanlar ise 2.000 lirası vergi olmak üzere benzin için 5.228 lira ödedi. 500 kilometrelik bir seyahatin de benzin faturası 1.634 lirayı, vergisi 627 lirayı buldu.
Yükselen vergiler yüzünden bir depo akaryakıtın içindeki vergi yükü de arttı. 60 litrelik bir benzinli otomobilin deposu yaklaşık 2 bin 614 liraya doluyor. İstasyonlara ödenen bu paranın 567 lirası ÖTV, 436 lirası KDV olmak üzere toplam bin 3 lirası vergi olarak devlete gidiyor. Motorinde de 2 bin 529 liraya dolan 1 depo akaryakıt için ödenen toplam vergi 953 lirayı buluyor. Yılda ortalama 15 bin kilometre yol yapan bir araç sahibi benzine 49 bin lira para ödüyor. Bunun 18 bin 800 lirası vergiye gidiyor.
Sözcü
Avrupa Merkez Bankası’ndan Atatürk’lü euro497 izlenme
Erdoğan’ın 3 aylık koruma giderleri için 513 milyon 850 bin harcandı57 izlenme
Devlet çiftçiyi değil, çiftçi devleti destekliyor!206 izlenme
AKP'li belediye borçları yüzünden arsa satıyor!110 izlenme
Bu da denetleyenin durumu: Mevzuata aykırı ihaleler iade edilmeyen avanslar!109 izlenme
SinoVac aşısıyla ilgili yeni açıklama: Etkinlik oranı yüzde 50,3852 izlenme
AKP’nin kalesinde simit 4 lira oldu, vatandaş böyle yakındı: "Kendimiz ettik, kendimiz bulduk!"63 izlenme
AKP'lilerin seçim kutlamalarına böyle tepki verdi! "Suriyelilerin kalmasını mı kutladınız? Doların 20 lira olmasını mı?"47 izlenme