TÜİK’ten alınan verilere göre at sayısı yüzde 36.4, eşek sayısı yüzde 48.6, katır sayısı yüzde 43.9 azaldı. Ucuz et tartışması sürerken bu düşüş akıllarda soru işaretini de beraberinde getirdi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için alınan kavurma konservelerinin 4 bin 50 kilogramında at eti tespit edilmesiyle gözler bir kez daha ucuz et tartışmasına çevrildi. Tedarikçi firmanın sözleşmesi iptal edildi ancak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları akıllara atı alan Üsküdar’ı geçti mi sorusunu getirdi.
Habertürk’te yer alan habere göre, zira kurumun verilerine göre son 10 yılda at, eşek ve katır sayısı neredeyse yarı yarıya azaldı. 2007 yılında 188 bin 640 olan at sayısı yüzde 36.4 azalarak 120 bine, eşek sayısı ise yüzde 48.6 azalarak 296 bin 114 adetten 152 bine düştü. Yüzde 43.9 gerileyen katır sayısı da 68 bin adetten 38 bine indi. Teknolojik gelişmeler ulaşımda ve tarımda çift sürmek gibi işler için kullanılan hayvanların payını giderek azaltsa da tek tırnaklıların bu kadar hızlı azalması dikkat çekti.
YERLİ ÜRETİM AZALIYOR
Öte yandan veriler Türkiye’nin toplam kırmızı et üretiminin yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.6 azalışla 301 bin 331 ton olduğunu ortaya koydu. 9 aylık üretim 794 bin 417 tonda kalırken, 9 aylık azalış yüzde 11’i geçti. Türkiye’nin toplam kırmızı et üretimi 2016 yılında 1 milyon 173 bin tondu. seviyelerindeydi. Yıllık kırmızı et tüketimi ise yaklaşık 1 milyon 350 bin ton. 177 bin tonluk açık da ithalatla giderilmeye çalışılırken yerli üretim azalıyor. Bunun en önemli nedeni ise maliyet.
8 YILDA 5 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT YAPILDI
Türkiye yılın ilk dokuz ayında 902 milyon 724 bin dolarlık canlı hayvan, 9 milyon 198 bin dolarlık da et ve yenilen sakatat ithal etti. Bu rakam 2016’nın tamamında 604 milyon dolardı. 2009 yılında kırmızı et fiyatları yükselmeye başlamış, 2010 yılından itibaren de ithalat kapıları açılmıştı. O tarihten 2017 yılının üçüncü çeyreğine kadar geçen sürede canlı hayvan ithalatı 4.5 milyar doları, et ithalatı da 1.1 milyar doları aştı.
Son 25 yılda ortalama yüzde 5 azalan Türkiye’deki at sayısı 2014 yılından bu yana yüzde 11.7 geriledi. 2015 yılındaki gerileme yüzde 9.9’u buldu.
Yılın dokuz ayında sığırdan kırmızı et üretimi yüzde 29.4 azalırken, mandadan et üretimi yüzde 400 arttı. Türkiye’de kişi başına kırmızı et tüketimi 14 kilogram. Gelişmiş ülkelerde bu rakam 2535 kilogram arasında.
https://www.siyasetcafe.com/memleketteatveesekkalmayacak28663h.htm
Murat Kurum’un gaflarına ‘prompter’ önlemi29 izlenme
TRT’nin ‘Fatih’ dizisi ihalesi Atatürk’e ‘Olmasaydı da olurduk’ diyen kişiye verildi30 izlenme
İşte parti devletinin resmi: AKP’li başkan öğretmenleri karşısına böyle dizdi19 izlenme
Biden önde giderken Beyaz Saray’da dikkat çeken istifa: Gemiyi ilk terk eden Ja’Ron Smith oldu47 izlenme
Erdoğan’ın kararının ardından hemşehrileri ayaklandı!96 izlenme
‘Atatürk’ün hastasıyım’362 izlenme
Fahiş zamların yurttaşa bedeli ortaya çıktı! İşte iktidarın kararlarının faturalara yansıması!39 izlenme
Trakya’yı tamamen gözden çıkarmışlar!526 izlenme
Seferihisar Bld. Bşk. İsmail Yetişkin: "Sahil bölgelerini su aldı. Denizdeki balıkçılarımıza ulaşamıyoruz, sayılarından haberimiz yok. Ne oldu bilmiyoruz. Kargaşa var."
Nijerya Senatosu eski başkan yardımcısı Ike Ekweremadu ve 55 yaşındaki akademisyen eşi Nwanneka Ekweremadu Organ Kaçakçılığından Tutuklandı
AKP'li belediyelerden ihale kıyağı: Gençlik Kolları üyesine 24 milyon TL akıttılar
Erdoğan ve Orban Ortak Siyasi Deklarasyon'a imza attı: Türkiye-Macaristan ilişkileri "gelişmiş stratejik ortaklık" seviyesine yükseltildi.