Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mart ayı faiz kararı toplantısında faizleri beklentiler dahilinde 250 baz puan indirerek yüzde 42,5 seviyesine çekti.
Banka, 2024 Aralık ve 2025 Ocak'ta faiz kararlarında üst üste 250'şer baz puan indirime giderek politika faizini yüzde 50 seviyesine çekmişti.
Peki ekonomistler Merkez Bankası'nın kararını nasıl değerlendirdi? İşte o değerlendirmeler...
Merkez Başekonomisti Hakan Kara, piyasa beklentilerine paralel olduğunu söyleyerek, "Merkez Bankası sürpriz yapmadı. Sıkıcı para politikası iyidir." açıklamasında bulundu.Ekonomist İris Cibre, Merkez Bankası'nın gelecek kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, ilk açıklandığında, Merkez Beklenti doğrultusunda, negatif sonuca yol açmayan/açmayacak doğru bir adım attı
Ana metinde önemli bir değişim yok. Sadece, "Kurul atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir"
cümlesine, "politika faizi adımları" olarak vurgu yapmış
Kurda herhangi bir hareket olmaması da kararı destekliyor Tahviller stabil, Borsada bir düzeltme zaten grafikte görünüyordu, ufaktan geldi" dedi. Daha sonra ise Cibre, "Kurul atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir" cümlesine, "politika faizi adımları olarak vurgu yapmış. Yani, özellikle diyor ki Her toplantıda faiz indireceğime güvenmeyin" açıklamasında bulundu.
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, enflasyona dikkat çekerek, "Enflasyon tahminini geçen ay yukarı revize edip şimdi üstüne faiz indirdiler. Enflasyon lobisi kazanıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek yüzde 42,5'e indirmesine ilişkin, ''Merkez Bankası bundan sonraki toplantıda da gelişmelere bağlı olarak biraz daha temkinli gidebilir. Eğer enflasyon yine şubat ayı gibi yüzde 2 civarında düşük gelirse faizi nisan ayında bir 2.5 puan kadar indirebilir. O da faizi 40'a düşürür ama 40'ında çok fazla altına kısa sürede indirmeyebilir'' dedi.
Sözcü
Depremin ürküten etkisi kamerada: Sarsıntıdan sonra gelen ışık patlaması!134 izlenme
Ünlüler ‘yasakta’ köprü ve otoyolların ücretsiz olmasını ti’ye aldı 'Lütfen ekmeğimizle oynamayın!'192 izlenme
Avrupa polisi: "Türkiye suçlulara vatandaşlık vererek çetelerin ‘güvenli limanı’ oldu"27 izlenme
AKP’li belediyelerdeki kirlilik yıllarca görülmedi198 izlenme
Volkan Konak'ı kaybettik...23 izlenme
Türkiye Yüzyılı'ndan manzaralar: Cenazeyi üç kilometre kızakla taşıdılar33 izlenme
AKP'li vekil Hülya Nergis, asgari ücreti umursamadıklarını soruya gülerek verdiği cevapla adeta itiraf etti! 'Onu düşünenler düşünsün'57 izlenme
Serbest bırakılan yüzlerce Hizbullahçı nerede?132 izlenme