Fransa’da 76. Cannes Film Festivali’nde yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne” filmine ödül verildi.

Oyuncu Merve Dizdar festivalde en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.

KONUŞMASI GECEYE DAMGA VURDU
Dizdar, ödül aldıktan sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
*Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele eden ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın.
*Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim. Ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nuray'ın ve Nurayların duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor.
“GÜZEL GÜNLERİ YAŞAMAYI BEKLEYEN TÜM MÜCADELECİ RUHLARA…”
*Bu ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için ve bu ödülü kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerim ve Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.

Erzurum’un Karayazı ilçesinin köylerinde çekimi yapılan yönetmenliğini Ceylan’ın üstlendiği “Kuru Otlar Üstüne” filmi İstanbul’a atanmak isteyen Samet karakterinin hikayesini konu alıyor.
Filmde Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici, Ece Bağcı, Cengiz Bozkurt, Münir Can Cindoruk, Elif Ürse, Erdem Şenocak, Elit Andaç Çam, Nalan Kuruçim rol aldı.

“RUHUN KARANLIK TARAFLARINA İLGİ DUYAN BİRİYİM”
Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, filimin gösterimi sonrası yaptığı açıklamada, filmin salgın döneminde çekildiğini ve bunun getirdiği bazı zorluklar olduğunu söylemişti.
Ceylan, “Belki de bütün karakterlerim, duyguları kendi ruhumda da hissettiğim, en azından ipuçlarını gördüğüm şeylerdir muhakkak, diye düşünüyorum. Ben karanlık taraflarına, ruhunun karanlık bölgelerine ilgi duyan bir insanım. Benim hayatta bir tür anlam yaratma şeklim bu belki de.” ifadelerini kullanmıştı.
FESTİVALDE ÖDÜL ALAN DİĞER İSİMLER
Altın Palmiye: Anatomie d'Une Chute (Yönetmen: Justine Triet)
Jüri Büyük Ödülü: The Zone of Interest / Yönetmen: Jonathan Glazer
En İyi Yönetmen: Trần Anh Hùng / The PotauFeu (La Passion de Dodin Bouffant)
Jüri Ödülü: Fallen Leaves (Yönetmen: Aki Kaurismäki)
En İyi Senaryo: Sakomoto / Monster (Yönetmen: KoreEda Hirokazu)
En İyi Kadın Oyuncu: Merve Dizdar (Kuru Otlar Üstüne/Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan)
En İyi Erkek Oyuncu: Kōji Yakusho (Perfect Days/ Yönetmen: Wim Wenders)
En İyi İlk Film(Camere D'or): Inside the Yellow Cocoon Shell (Yönetmen: Thien An Pham)
Sözcü
Kentsel dönüşüm için elektriği ve suyu kesilen Fetihtepeliler, banyo yapmak için İBB'nin spor kompleksine gitti!47 izlenme
Siverek Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde ultrason için 4 Eylül’e randevu verilen vatandaş: “O zamana kadar zaten ölürüm”38 izlenme
Türkiye'nin gündemindeki 'İncel' grubunu uzman isim anlattı: "Temelinde cinsiyet eşitsizliği var"16 izlenme
Son anketten Erdoğan’a kötü haber: Bütün olumsuzluklardan sorumlu...98 izlenme
Tüm hat sahiplerini ilgilendiriyor: Yeni yılda vergi artışı kapıda18 izlenme
Işıklı ve lazerli oyuncak silahla cin çıkarmaya çalıştı! Buna nasıl inanıyor insanlar?47 izlenme
Sinan Oğan 100 bin imzaya ulaştı27 izlenme
Aylar süren incelemeden sonra Gazprom Türkiye'den vazgeçti20 izlenme
IMF raporuyla ortaya çıktı! İşte Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erime!
47 kişiye mezar olmuştu: Ilgım Apartmanı davasında tutuklu sanık kalmadı
Silopi'de genç kıza laf atıldığı iddiası ortalığı savaş alanına çevirdi, çevik kuvvet polisleri linç girişimini zor önledi!
Bartın faciasını protesto edenler gözaltına alındı!