Çayüstü köyünde bulunan Serkevir Vadisi'nde, sahabe olduğu bilinen Abuzer Gaffari'nin türbesinin, Ilısu Barajı projesinde su altında kalacağından dolayı köy sakinlerce taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvuruda bulunuldu. Aynı zamanda il kültür envanteri olan türbenin taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı. Türbenin taşınması için 2 gün süren kazı çalışmasında kalıntı bulunmaması şaşkınlık yarattı.

'KÖYLÜLER BU DURUMA İNANMAK İSTEMİYOR'
Çayüstü Köyü Muhtarı Mesut Ekinci, köylülerin bu duruma inanmak istemediğini söyledi. Muhtar Ekinci, 100 yıldır bu türbenin ziyaret edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Batman'ın hemen hemen tüm köylerinden baharın başlangıcıyla birlikte ziyaret için köylüler türbeye gelip, yüzlerce kurban keserlerdi. O şenlikler görülmeye değerdi. Köylüler, Dicle kıyısındaki bu ziyaretin etrafını kutsal görürlerdi. Herkes hoşgörü içinde ibadetini yapar, ayrılırdı.

Def eşliğinde şenlikler yapılırdı. Köylüler bir süre önce bana müracaat edip, türbenin daha yüksek yere çıkmasını istedi. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne türbenin taşınması için başvuruda bulunduk. Başvurumuzun kabul edilmesinin ardından jandarma gözetiminde 7 kişilik arkeologların da içinde bulunduğu bir ekip, türbede kazı çalışması başlattı. 2 gün süren kazılarda, mezarlık alanda hiçbir bulguya rastlanılmayınca biz de adeta donup kaldık. Köylüler bu duruma inanmak istemiyor. Mezarın yeri başka yerdedir diye neredeyse bu kazı çalışmalarını devam ettirmek isteyenler oldu."

YÜZLERCE ADAK ADANIYORDU
Köy sakinlerinden Süleyman Ekinci (80), 'Abuzer Gaffari Türbesi'nde her yıl yüzlerce adak adandığını belirterek, kazılarda kalıntı bulunmamasıyla şaşkınlık yaşadıklarını söyledi. Ekinci, "Büyüklerimiz buranın ziyaret olduğunu söylerlerdi. Dua ederdik, kurban keserdik. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz" diye konuştu.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/100yildiradakadananturbeboscikti262300h.htm
Erdoğan’ı bir gün “korumanın” maliyeti 6,7 milyon TL!18 izlenme
15 yaş altı doğumlar bir yılda yüzde 25 arttı29 izlenme
Erdoğan'dan CHP'ye kurumsal dava: 8 yıl sonra20 izlenme
Borçları ödeyemeyen İYİ Partili belediyeden işçilere ücretsiz izin60 izlenme
Aydın'da 10 yaşındaki öz kızına cinsel istismarda bulunan baba tutuklandı!177 izlenme
Hesabı hakkında engelleme kararı verilen Ekrem İmamoğlu'ndan yeni paylaşım: "Bu davet 86 milyona…"10 izlenme
Mağaza kiraları kontrolden çıktı7 izlenme
Tribünlerdeki 'hükümet istifa' sloganları için ‘foseptik farelerinin çığlıkları’ demişti, Adıyaman’daki deprem konutları ihalesi Rizespor başkanına gitti31 izlenme
Hamas'ın festival baskında yeni görüntüler ortaya çıktı: Saklananlar olabilir diye tek tek tuvaletlere ateş açmışlar
YSK,itirazları komik gerekçelerle geri çeviriyor: Kritik illere seçmen yığınağı!
Yoksulluk sınırı 5 bin 262 liraya çıktı!
Araç sahipleri isyanda! Oto yıkama fiyatları rekor kırdı