Sözcü'de yer alan habere göre, bankalardaki TL mevduatlarda geçen hafta dikkat çeken bir gelişme yaşandı. TL cinsi mevduatlar 612 Ağustos arasındaki dönemde 141,2 milyar TL’lik artış kaydetti.
Söz konusu dönemde TL krediler yaklaşık 50 milyar TL artarken ve yabancı para mevduattaki düşüş 313 milyon dolarla (5,5 milyar TL) sınırlı kalırken TL mevduattaki artışın kaynağı merak konusu oldu.
Uzmanlar, kamunun maaş ödemeleri başta olmak üzere yaptığı harcamaların yanı sıra iki faktörün mevduattaki hızlı artışta etkili olabileceğine işaret.
Bunlardan birincisi, kur korumalı mevduat (KKM) için Hazine ve Merkez Bankası’nın (TCMB) yaptığı kur farkı ödemeleri. Bankacılar, ağustos ayının ilk döneminde KKM’de yüklü miktarda geri dönüş olduğuna dikkat çekiyordu.
Hazine, merkezi bütçeden KKM hesapları için temmuzda 23,3 milyar TL, marttemmuz döneminde toplamda 60,6 milyar TL kur farkı ödemesi yapmıştı. TCMB’nin de en az bu kadar ödeme yaptığı ve kamunun parasını KKM’de değerlendiren mevduat sahiplerine toplam ödemesinin 120 milyar TL’yi aştığı tahmin ediliyor.
Geçen haftaki mevduat artışında bir diğer faktörün TCMB’nin döviz alımları olabileceği belirtiliyor.
Geçen hafta TCMB’nin brüt rezervi 5,4 milyar dolar, net rezervi 3,9 milyar dolar artmıştı. Ağustosun ilk yarısında TCMB’nin net döviz pozisyonunda da yaklaşık 5,5 milyar dolarlık artmış olmuştu.
Bayramda köprülerden bedava geçiş masal oluyor8 izlenme
Garantili hayat, yan gel yat! Havada karada garanti bitmiyor!46 izlenme
AKP'li Şamil Tayyar İBB iddianamesi için tarih verdi: "Duydum ki soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianameyi yazmaya başlamış"12 izlenme
Kredi kartı faiz oranlarında değişiklik16 izlenme
30 yıldır aranan mafya babasının evinden bulunanlar gündem oldu.23 izlenme
İsrail'liler sokaklarına Türkiye'nin bölündüğü haritayı asmış !1189 izlenme
Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na yeni dava!75 izlenme
TBMM'de komisyonda vekilleri şaşırtan bilgi: 'Şaka mı yapıyorsun?'18 izlenme
Vatandaş pandemide zor günler geçirirken AKP'li belediye başkanlarının lüks makam aracı sevdası kaldığı yerden devam ediyor!
Cumhuriyet düşmanı Halil Konakçı'ya Erzurum'da protesto
Atatürk düşmanı Fatih Tezcan'ın sabıka kaydı açıklandı: Çocuk kaçırma, tehdit, yaralama, resmi belgede sahtecilik...!
Türkiye, Ekonomik Özgürlük Endeksi’nde 5 basamak daha düşerek 178 ülke arasında 76’ncılığa geriledi!