Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kuzey Kıbrıs’ta TOKİ tarafıdan yaptırılan 'saray' cumartesi günü hizmete açılıyor.
Toplamda 5,5 milyar liraya mal olan sarayın 2023 yılının sonunda tamamlanması planlanmıştı, ancak inşaat gecikti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021’deki ziyareti sırasında "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nın ne doğru dürüst bir Cumhurbaşkanlığı binası veya külliyesi var veyahut da ne doğru dürüst bir parlamento binası var… Biz bunu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yakıştırmıyoruz. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bina, malum İngilizlere ait bir gecekondu, onu da yakıştıramıyoruz" demişti.
ÜÇ İHALE YAPILDI

Ardından TOKİ tarafından 'saray' yapılması için çalışmalara başlandı. 7 Temmuz 2022 tarihinde yapılan 21B olarak bilinen davet usulü ihaleyi , 2 milyar 285 milyon TL teklifle Siyahkalem Mühendislik İnşaat kazandı.
55 bini kapalı alan olmak üzere toplam 640 bin metrekarelik yeni Saray ve Cumhuriyet Meclisi binası için geçtiğimiz yıl bir ihale daha düzenlendi.

2 milyar TL bedelli, iç mekan düzenleme, cami, otopark, altyapı ihalesini de yine Siyahkalem firması aldı.
Saraya ulaşım için yapılacak yolların yapımı için 2024 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihaleyi ise KLV İnşaat kazandı. 29 Mart 2024 tarihinde imzalanan sözleşmeye göre "Lefkoşa Çevre Yolu Km:0+000 (Alayköy Kavşağı) 4+600 Kesimi İle KKTC Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi Ve Millet Bahçesi Ulaşım Yollarının Yapım İşi" için toplam 882 milyon 997 bin lira harcandı.
AÇILIŞ 3 MAYIS'TA

452 bin metrekarelik Millet Bahçesi ile 2 bin kişilik caminin de bulunduğu yerleşkenin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından 3 Mayıs Cumartesi günü yapılacak.
Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile benzer mimariye sahip olan KKTC Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi'nin açılışının ardından, KKTC Cumhurbaşkanlığı ile Cumhuriyet Meclisinin buraya taşınması bekleniyor.
KKTC Cumhurbaşkanlığının yeni yerine taşınmasıyla mevcut tarihi binanın, müze haline getirileceği öğrenildi.
Nefes
3 yıl önceki sözünüzü tutun22 izlenme
Haluk Levent'in yıllar önce anlattığı çocukluk itirafı ortaya çıktı: Manav ve okey detayı12 izlenme
Bakanlıkların kefil olduğu patron devleti de çarpmış20 izlenme
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın açtığı davaların 18'nde zafer kazandı127 izlenme
Ayşe Barım'ı tahliye etmişti: O hakimin başına gelmeyen kalmadı35 izlenme
Merkez Bankası açıkladı: Savaş öncesi Türkiye'den gizemli kaçış25 izlenme
Özgür Özel: "Devlet Bahçeli gibi AK Parti'ye yedek lastik olacağıma kabre gireyim daha iyi"21 izlenme
Kocaeli'de tacizden tutuklanan öğretmen müdür oldu, yine tacizden şikâyet edildi!54 izlenme
Polislerin önünde böyle isyan etti 'Bütün dünya ayağı kalktı yardım için, herkesin canı yandı. Ama Saray'dakinin canı yanmadı'
AKP Gemisine Binenlerin Son Hali...
İşte fakirliğin en büyük kanıtı: Kırmızı et lüks hale geldi, 2013'te kişi başı makarna tüketimi 4,4 kilogram iken, 2023'te bu rakam 7,3 kilograma çıktı
Yunanistan'daki yazlık villalara Türk akını