Yeni yıla yaklaşılırken açıklanan kart istatistikleri dikkat çekici bir tablo ortaya koydu. Verilere göre vatandaşın kredi kartına yüklenmesi hızlanırken, nakit kullanımının belirgin şekilde gerilediği gözlendi. Ocak 2025Kasım 2025 döneminde kredi kartı harcamaları yaklaşık yüzde 47 oranında artış gösterdi ve toplam tutar 2 trilyon liraya yaklaştı.
Söz konusu dönemde kredi kartı sayısında da kayda değer bir artış yaşandı. Ocak ayında 130,1 milyon olan kredi kartı adedi, kasım ayına gelindiğinde yüzde 9,3 artarak 142 milyonun üzerine çıktı.
Banka kartı sahiplerinin sayısı da paralel şekilde yükseldi. Ocak 2025’te 195,6 milyon olan banka kartı sahibi sayısı, kasımda yüzde 10 artışla 215,1 milyona ulaştı.
Yerli kredi kartlarının yurt içi alışveriş hacmi de önemli ölçüde büyüdü. Ocak ayında yaklaşık 1,32 trilyon lira olan harcama tutarı, kasımda yüzde 47 artarak 1,8 trilyon liranın üzerine çıktı.
Banka kartlarıyla yapılan alışverişlerde de belirgin artış yaşandı. Ocak ayında 230,7 milyar lira olan tutar, kasım itibarıyla yüzde 39,3 yükselişle 321,4 milyar liraya çıktı.
En dikkat çekici yükseliş ise internet üzerinden yapılan kartlı ödemelerde görüldü. İnternetten gerçekleştirilen kartlı harcamalar kasım ayında yüzde 47 artarak 710,7 milyar liraya yükseldi. Bu gelişme, alışverişte dijital kanalların ağırlığının arttığını da ortaya koydu.
Kartlardan çekilen nakit avans tutarı da artış eğilimini sürdürdü. Ocak ayında 68,4 milyar lira olan nakit avans kullanımı, kasım ayında 77,2 milyar liraya çıktı.
Kartlı harcamalardaki bu hızlı yükseliş, hanehalkının harcama alışkanlıklarında kredi kartlarının belirgin biçimde öne çıktığını gösteriyor.
Gerçek Gündem
CHP'li Yılmaz'dan çok konuşulacak açıklamalar!3836 izlenme
Sokak röportajında “Suriyeliler gidecek mi?” sorusuna vatandaşın yanıtı: “Bizim gitme ihtimalimiz daha yüksek görünüyor”24 izlenme
Saray müteahhidine de garantili otoyol21 izlenme
Ünlü gazeteciden çok konuşulacak çıkış: Esenyurt’tan sonra 2 belediye için kayyum iddiası36 izlenme
Son anket Saray'a seçim sonucunu verdi: Seçim sonucunu bölge bölge açıkladı64 izlenme
Espressolab'a giden AKP'linin hazin sonu: "Özgür Özel ayağına bi dünya para ödedik kahveye"30 izlenme
Diyanet’in bütçesi yine kıskandırdı! Seyahatlere 744 milyon harcanacak25 izlenme
Skandal RTÜK iddiası: 1 ay boyunca yeme-içme sahneleri yasaklandı!41 izlenme