Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçilmiş Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla bankacılık sektöründeki güncel verileri paylaştı.
İktidarın politikalarını eleştiren Karabat, "Türkiye ekonomisi alarm veriyor, AKP suni gündemlerle bunu gizlemeye çalışıyor. Kredi hacmi ve takipteki alacaklara baktığımızda çok önemli verilerle karşılaşıyoruz" dedi.
Karabat, ekonomideki gidişata ilişkin, "Türkiye'de kredi hacmi büyüyor ama madalyonun diğer yüzünde ciddi bir bozulma var" ifadelerini kullandı.
Resmi rakamları tarihleriyle birlikte aktaran Karabat, "Toplam krediler 2025 başında 15,9 trilyon TL idi. 12 Haziran 2026 itibarıyla 26,2 trilyon TL'ye çıktı. Artış oranı %64,8. Ancak sorunlu krediler aynı hızda değil, çok daha hızlı büyüdü" bilgisini verdi. Batık kredilerdeki sıçramanın altını çizen Karabat, sözlerine şöyle devam etti:
"Takipteki alacaklar 2025 yılının başında 293,7 milyar TL
iken, 12 Haziran 2026'da 747,9 milyar TL'ye yükseldi. Buradaki artış tam
%154,7 oldu! Yani kredi hacmi %65 büyürken, ödenemeyen krediler %155
arttı."
Ekonominin bu borcu taşıma kapasitesinin zayıfladığını vurgulayan Karabat, tabloyu şu sözlerle özetledi:
"Bankalar daha fazla kredi kullandırıyor ancak ekonomide bu borcu taşıma kapasitesi aynı ölçüde güçlenmiyor. Borç büyüyor, fakat geri ödeme tarafındaki baskı daha hızlı artıyor. Bu tablo, ekonomideki stres birikimini bize net bir şekilde gösteriyor."
Yüksek faizin yarattığı tahribata ve şirketlerin maliyetlerine değinen Karabat, "Yüksek faiz ortamında kredi kullanmak pahalı hale gelirken, şirketlerin ve vatandaşların finansman maliyeti artıyor. Bugünün kredisi, yarının daha büyük ödeme yüküne dönüşebiliyor. Takipteki alacaklardaki sert yükseliş bunun en somut göstergelerinden biri" tespitinde bulundu.
Artan maliyetlerin fiyatlara yansıdığını belirten Karabat, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:
"Yüksek faizli krediler şirketlerin maliyetlerini artırırken, ürün ve hizmetlerin daha pahalı hale gelmesine neden oluyor. Enflasyonu da körükleyen bu sistem, halkı derin yoksulluğa hapsediyor. Böyle devam ederse daha fazla iflas, icra ve derin yoksulluk yaşanacak. Mutlak butlan gibi suni gündemlerle halkı meşgul etmeye çalışmaları nafile. Tüm algı oyunlarına rağmen halkımız her şeyin farkında. Biz de gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz."
İmamoğlu'nun 2017'deki konuşması: "İnşallah bir daha meclis içerisinde seçim yapmak zorunda kalmayız"33 izlenme
AKP, büyük projelerde belediyeleri devre dışı bırakacak94 izlenme
Ekonomist Meriç Köyatası kalem kalem hesapladı! İşte emeklinin maaşından ‘çalınan’ para…36 izlenme
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, özel kalem müdürlüğüne FETÖ'den incelenen Seçkin Yılmaz'ı getirdi64 izlenme
AKP'den dev hizmet! Köye ATM kuruldu, AKP teşkilatı açılış yaptı!81 izlenme
Destek bitti, yüz binlerce çalışan işsiz kalacak!57 izlenme
Ahmet Hakan'ın bileti kesildi!49 izlenme
İmam kızından zehir zemberek sözler! 'AKP'ye iki kez oy verdim bir daha asla. Pişmanım, haram olsun. Bu batırmadan devretmez!'56 izlenme
AKP’li eski belediye başkanı ve eşine 'görevi kötüye kullanma' suçundan 5’er yıl hapis!
Diyanet'te Halil Konakçı krizi: Safi Arpaguş üç aydır raporu bekletiyor
Şaşırtıcı fiyatlara rağmen sıra bekleyen alıcılarımız mevcut
Çok konuşulacak kulis: Ali Erbaş'ı görevden alınma korkusu sardı