Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bazı ilçe müdürlükleri, okul müdürlerine WhatsApp üzerinden dikkat çeken bir talimat iletti.
Buna göre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve kurtuluş günleri gibi resmi etkinliklerde, Türk Bayrağı’nın sağına Atatürk, soluna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan posteri asılması zorunlu kılındı.
Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, yazılı bir yönetmelik ya da genelgeye dayanmayan bu uygulama, bağlayıcı nitelikte okul müdürlerine iletildi.
Eğitimİş Sendikası, söz konusu talimatın okulları “siyasi propaganda alanına çevirdiğini” belirtti. Benzer tartışmalar daha önce 15 Temmuz anmalarında da yaşanmış, bazı okullarda Atatürk posterlerinin kaldırıldığı iddia edilmişti.
Ancak bu kez doğrudan milli bayramları kapsayan bir talimat gönderildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, söz konusu uygulamayı “partizan bir dayatma” olarak nitelendirdi.
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Özçağdaş, “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yöneticilerin okul müdürlerine gönderdiği, resmi bayramlarda ‘Türk Bayrağı’nın sağına Atatürk posteri, soluna Cumhurbaşkanı posteri asılacaktır’ talimatı, hiçbir hukuki dayanağı olmayan partizan bir dayatmadır,” dedi.
Özçağdaş, Türk Bayrağı Kanunu ve Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’nde Cumhurbaşkanı posterine dair hiçbir hüküm bulunmadığını vurguladı: “Mevcut Cumhurbaşkanı bir siyasi partinin genel başkanıdır; tarafsız değildir. Bu durum, devletin tarafsızlığı ilkesinin ihlalidir. Okullar propaganda sahnesi değildir; eğitim, bilimsel düşünce ve Cumhuriyet sevgisi öğretir.” CHP’li Özçağdaş, Milli Eğitim Bakanlığı’na “keyfi talimatı derhal geri çekin” çağrısı yaptı.
Eğitimİş Sendikası da sert bir açıklama yayımlayarak, talimatın “devletin tarafsızlık ilkesine aykırı” olduğunu belirtti.
Açıklamada, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk hiçbir makamla kıyaslanamaz. Atatürk posteri ile yürürlükteki partili Cumhurbaşkanı’nın posterini aynı düzleme koymak hem tarihsel gerçeklerle hem de devlet geleneğiyle bağdaşmamaktadır,” denildi.
Eğitimİş ayrıca 17 bin üyesini eyleme çağırdı ve “Atatürk’ün adının yanına siyasal kimliklerin değil, milletimizin ortak değerlerinin yakışacağını” vurguladı.
CHP’li siyasetçiler ve eğitim sendikaları, uygulamayı “eğitimde siyasallaşmanın yeni örneği” olarak değerlendirirken, iktidar cephesinden henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Sözcü
Halk TV ve Barış Pehlivan'a 'bilirkişi' soruşturması28 izlenme
AKP'li kadın atanamayan öğretmenleri yalancılıkla suçladı! 'Adam uzayla mı uğraşsın bunlarla mı uğraşsın?'91 izlenme
Ankara’ya büyük müjde… ‘Parsel parsel’ yok edilmişti yenisi kuruluyor!111 izlenme
Belediye Başkanı iken cinsel istismar görüntüleri ortaya çıkmıştı, AKP milletvekili adayı yaptı104 izlenme
Arazileri euro üzerinden satmaya çalışan AKP'li belediyede 45 milyon TL'lik skandal ortaya çıktı!96 izlenme
Aydınlı kadın pazarcı: "Geçim sıkıntısından biz yılı unuttuk artık. Bırakın yılı, günleri bile unutuyoruz. Aldığımız emekli maaşı telefon parası, elektrik parası, su parası oluyor"20 izlenme
Termik santral direnişini kazanmışlardı, 37 kişiye '10 yıl sonra' 42 yıl hapis cezası!79 izlenme
Somalı madenciler Ankara’ya yürüyüşe başladı!90 izlenme