Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, 1800'lü yılların sonunda inşa edilen tarihi Urgancı Ahmet Çelebi Camii, (Baç Çınarlı Camii) Valilik tarafından “güvenlik riski bulunduğu” gerekçesiyle ibadete kapatılmış, camiyle ilgili restorasyon kararı alınmıştı.
Anıtlar Yüksek Kurulu da geçtiğimiz nisan ayında tarihi camiyle restorasyon kararı alarak çalışmalara başlamıştı. Haziran ayında ise çalışmalar bir anda durduruldu. Caminin yıkılıp aslına uygun olarak yeniden yapılmasına karar verildiği açıklandı.
Caminin restorasyonu, İstanbul 2. Bölge Vakıflar Müdürlüğü'nce yapılıyordu. Yıkılan cami inşaat çalışmalarını henüz başlamadığı için cami yaşatma derneğince ücretli otoparka dönüştürüldü.
Modern mimari tarzında inşa edilecek Ahmet Çelebi Camii'nin aslına uygun olarak yapılacağı öğrenilirken, tarihi özelliğinin kaybedecek olan iki katlı camide 800 kişi aynı anda ibadet edebilecek.
Cami için önce restorasyon ardından da yıkım kararının çıkması kafaları karıştırdı. Cami cemaatinin restorasyon çalışmalarından rahatsız olduğu ve kurulan cami yaşatma derneği ile ‘yıkılıp yeniden yapılması için’ lobi faaliyetinde bulunduğu iddia edildi.
1800'lü yılların sonunda inşa edilen ahşap, tarihi cami 1930'lu yılların başında çıkan yangın sonucu kül olmuş, 1933'ten 2018'e kadar hizmet verdi. Urgancı Ahmet Çelebi ve bölge esnafının destekleriyle inşa edilen cami İzmit kent merkezinin önemli tarihi miraslarından biriydi.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/oncerestorasyonbaslattilarsonratarihicamiyiyiktilar2623901/
Bakan Tunç açıkladı: Ferdi Zeyrek'in ölümüne ilişkin soruşturmada son durum ne?29 izlenme
Şaşırtan görüntüler : Camide palyaçolu şenlik yaptılar13 izlenme
Milli Eğitim Bakanı kimsenin görmediğini gördü: "Gösterilere baltalarla katılanlar..."33 izlenme
Türkiye ve Yunanistan Arasındaki Gerilim Tırmanıyor! Atina'da Yaşanan Olay Büyük Tartışma Yarattı!45 izlenme
AKP’li kadından yurttaşlara hakaret! 'Zıkkım yiyin, köpekler. Belanızı aramayın. Terörist şerefsizler'52 izlenme
Acı haber Kuzey Irak'tan geldi: Şehitlerimiz var...164 izlenme
MSB açıkladı: "Şehit pilot fırlatma sistemini son anda çalıştırmış"19 izlenme
E.Amiral Türker Ertürk 'Niçin Vali açıklama yapıyor biliyor musunuz ? Yalan söylüyorlar, yalanı onu üzerine yıkıyorlar !'1362 izlenme
Sultan Ahmet Camisi’ne atanmıştı: Ali Erbaş'ın hala oğlu eşi tarafından yumruklandı
Normalleşmenin ardından ildeki vakalar arttı! Pandemi hastaneleri doldu!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangında sorumluluğu belediyelere attı!
Meclis'teki iftar menüsünü gören 'yok artık' dedi