Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, 1800'lü yılların sonunda inşa edilen tarihi Urgancı Ahmet Çelebi Camii, (Baç Çınarlı Camii) Valilik tarafından “güvenlik riski bulunduğu” gerekçesiyle ibadete kapatılmış, camiyle ilgili restorasyon kararı alınmıştı.
Anıtlar Yüksek Kurulu da geçtiğimiz nisan ayında tarihi camiyle restorasyon kararı alarak çalışmalara başlamıştı. Haziran ayında ise çalışmalar bir anda durduruldu. Caminin yıkılıp aslına uygun olarak yeniden yapılmasına karar verildiği açıklandı.
Caminin restorasyonu, İstanbul 2. Bölge Vakıflar Müdürlüğü'nce yapılıyordu. Yıkılan cami inşaat çalışmalarını henüz başlamadığı için cami yaşatma derneğince ücretli otoparka dönüştürüldü.
Modern mimari tarzında inşa edilecek Ahmet Çelebi Camii'nin aslına uygun olarak yapılacağı öğrenilirken, tarihi özelliğinin kaybedecek olan iki katlı camide 800 kişi aynı anda ibadet edebilecek.
Cami için önce restorasyon ardından da yıkım kararının çıkması kafaları karıştırdı. Cami cemaatinin restorasyon çalışmalarından rahatsız olduğu ve kurulan cami yaşatma derneği ile ‘yıkılıp yeniden yapılması için’ lobi faaliyetinde bulunduğu iddia edildi.
1800'lü yılların sonunda inşa edilen ahşap, tarihi cami 1930'lu yılların başında çıkan yangın sonucu kül olmuş, 1933'ten 2018'e kadar hizmet verdi. Urgancı Ahmet Çelebi ve bölge esnafının destekleriyle inşa edilen cami İzmit kent merkezinin önemli tarihi miraslarından biriydi.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/oncerestorasyonbaslattilarsonratarihicamiyiyiktilar2623901/
Bir öğretmen, öğrencilerini hayallerindeki mesleğe yapay zekâ ile kavuşturdu!24 izlenme
MHP'li Yönter'in Yargıtay 3. Daire üyesinin kızının nikah şahidi olduğu ortaya çıktı! Ortaya çıkaran gazeteciyi tehdit etti41 izlenme
Küçük kıza cinsel istismar davasında sanığa ‘iyi hal’ indirimi39 izlenme
Hüsnü Mahalli: Olan yine Türkiye'ye oldu135 izlenme
Dilek İmamoğlu'ndan sert sözler: "Tarifsiz bir utanç içindeyim"21 izlenme
Almanya'dan İmamoğlu açıklaması: "Türkiye demokrasisi için ciddi bir gerileme"29 izlenme
O markadan tepki çeken karar: Boykot çağrısı yaptı işten çıkarıldı!36 izlenme
CHP'li Cevdet Akay'dan Komisyon'da boş tüp tepkisi: "2002'de 12 kg mutfak tüpü 50 TL’ye dolarken 2025'te bin liraya doluyor. Yanan mutfak tüpü değil halkın cebi"21 izlenme