İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Ticaret A.Ş. tarafından İBB Teftiş Kurulu Başkanlığı’na 21 Ocak 2025 tarihli GM01/YİS20250121002 sayılı yazı ile yapılan başvuruda, Tuce Turizm ve Yatırım A.Ş. ile yapılan iş birliği sözleşmesinin 15 Ocak 2024 tarihinde imzalandığı ve devam ettiği sırada karşılıklı ihtarnamelerin gönderildiği belirtildi.
Belgeye göre, Tuce Turizm tarafından 12 Aralık 2024 tarihinde Beşiktaş 8. Noterliği aracılığıyla, 08542 yevmiye numaralı ihtarname gönderildi. Bu ihtarnameye karşılık olarak İstanbul Kültür A.Ş., 20 Aralık 2024 tarihinde İstanbul 39. Noterliği aracılığıyla 253280 yevmiye sayılı cevabi ihtarnameyi gönderdi. Süreç bununla da sınırlı kalmadı: Tuce Turizm A.Ş., 30 Aralık 2024 tarihinde bu kez Beyoğlu 13. Noterliği üzerinden 14992 yevmiye numaralı ikinci bir ihtarname daha iletti.

Tüm bu karşılıklı resmi yazışmalar sonrasında İstanbul Kültür A.Ş., konunun aydınlatılması ve sorumlulukların tespiti amacıyla Teftiş Kurulu’na başvurarak denetim talep etti. Teftiş Kurulu Başkanı Abbas Yaşar imzasıyla kaleme alınan yazıda, “bahse konu ihtarnameler kapsamında yürütülen işlemlerin incelenmesi” gerektiği ifade edilerek konunun araştırılması gerektiği üst makama arz edildi.
Ancak bu iç denetim süreci henüz tamamlanmadan, 2025 başlarında savcılık operasyonu başlatıldı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan eski İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas, etkin pişmanlık yasasından yararlanarak serbest bırakıldı. Abbas, ifadesinde Dijital Deneyim Müzesi sürecine dair çeşitli iddialarda bulunarak kamuoyunun dikkatini İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB Sözcüsü Murat Ongun’a çevirdi.
Bugün CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından yapılan açıklamada ise isim verilmeden Murat Abbas işaret edildi. Özel, Sayıştay tarafından tespit edilen eksikler üzerine Başkan İmamoğlu’nun talimatıyla İBB içinde denetim başlatıldığını ve sorunların asıl sorumlusunun dönemin Kültür A.Ş. yönetimi olduğunu belirtti.
Ortaya çıkan belge, savcılık operasyonunun yapıldığı tarihten çok önce İBB’nin kendi iç denetim süreçlerini işletmeye başladığını ve kurum içinde bir araştırma yürüttüğünü açıkça ortaya koyuyor. Ancak süreçten birinci derecede sorumlu olan Abbas, denetim tamamlanamadan itirafçı olarak süreçten Ongun’u sorumlu tuttu.
Bugün '50+1 değişmeli' diyen Erdoğan, 4 yıl önce 'vazgeçilmez' diye savunmuş27 izlenme
Türk Tabipleri Birliği'nden koronavirüs raporu! "Kararlar sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda alınıyor"62 izlenme
İBB’nin kiralık araç ihalesi canlı yayınlandı! İhale şimdilik iptal edildi84 izlenme
Interpol tarafından aranan uluslararası uyuşturucu karteli Türkiye’de yakalandı!26 izlenme
Erdoğan’ın dostu Remzi Gür, müze yapacağım diye aldığı araziyi nargile kafe yaptı!103 izlenme
Erdoğan'ın diploması o kuruma sıçradı!35 izlenme
İliç'te ailelere 130 bin lira verip susturmuşlar21 izlenme
Rus ordusu, ABD'nin Ukrayna'ya teslim ettiği zırhlı araçları içindeki Ukraynalı askerlerle beraber böyle vurdu!28 izlenme
Bir 'liman' skandalı daha! AKP'li meclis üyesi AKP'li başkanın yüzüne sordu '45 milyon dolar nerede?'
Mansur Yavaş, hakkında soruşturma izni isteyen savcı ile Anıtkabir’de aynı karede
Elazığ yardımları ile ilgili flaş iddia: Yardımları kendi adamlarına dağıtıyor!
Erdoğan CHP'siz o kare için 'Türkiye gerçeği' demişti: Bu anket de vatandaşın gerçeği