Yaz aylarında ucuzlaması gereken yaş sebze ve meyve fiyatları sürekli zamlanıyor. Türkİş'in hazırladığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre temmuz ayında 6 lira 31 kuruş olan ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 6 lira 67 kuruş olarak hesaplandı. Ortalama kilogram meyve fiyatı da 8 lira 55 kurutan 8 lira 64 kuruşa yükseldi. Sadece meyve fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 68,8’i bulmuş durumda.
Birgün'den Bilge Sarıhan'ın haberine göre, pazar yerlerine ihtiyaçlarını karşılamaya gelen yurttaşlar da duruma tepkili. Emekli maaşlarına yapılan zammın hayat pahalılığını karşılamaktan çok uzak olduğunu belirten yurttaşlar ülkede alım gücünün her geçen gün azalmasından şikâyetçi.
'HER ŞEY ÇOK PAHALI'
Pazar tezgâhlarına bakan bir yurttaş, geçen seneye göre alışveriş yapmanın daha zor olduğunu belirterek, "Biz kendi bütçemizce alıyoruz bir şeyler ama çok pahalı her şey. Az önce gördüm incirin kilosu 25 olmuş. Bu sene hiç incir alamadım ben. Yıllardır pazardan alışveriş yapıyorum. Geçen sene fiyatlar daha uygundu daha rahat alışveriş yapıyorduk. Evde çocuk olduğu için mecburen almak zorundayız ama daha hesaplı olmasına bakıyoruz artık. Her şeyin daha hesaplısını arayıp almak zorundayız" diye konuştu.
'GRAMLA, TANEYLE ALIYORUM'
Emekli bir yurttaş ise, gram ile alışveriş yapabildiğini belirterek, "Biz üç kişilik bir aileyiz ama buna rağmen geçinemiyoruz kalabalık aileleri hiç düşünemiyorum. Meyveleri gramla veya taneyle alıyorum. Geçen hafta 250 gramlık vişne aldım. Sistem bize bunu layık gördü ya en çok buna üzülüyorum. Şeftali kendi mevsiminde 12 lira... Üç kişilik aileyiz birer tane yiyebiliyoruz. Kalabalık ailelerde bir anne dört tane şeftali alıp hangi çocuğuna yedirsin insan utanır. Ekonomi böyle nereye kadar gidecek. Elektrik almış başını gitmiş, doğalgaz aynı şekilde. Durumumuz çok kötü... Ben artık Türkiye’de yaşamaktan utanıyorum. Ülkeyi rezil ettiler. Kendileri üçer dörder maaş alıyor ama bana layık gördüğü zam yüzde dört yüzde beş. Bütün gençliğin geleceğini mahvettiler” dedi.
PAZAR ESNAFI: FİYATLAR ÇOK PAHALI
Yıllardır pazarda esnaflık yapan İbrahim Karaca satışların geçen seneye göre daha kötü olduğunu, önümüzdeki sene de iyileşeceğine dair umudu olmadığını belirtti. Karaca zamlanan meyve fiyatlarıyla ilgili, “En çok fiyat artışı incirde görüldü. Vişneyi 2530 liradan satıyoruz. İncir 25 lira civarında seyrediyor. Geçen sene fiyatlar biraz daha uygundu meyve bu sene çok pahalı. 10 liranın altında bir ürün yok meyvede. Geçen sene bu seneye göre daha iyi satış yapıyorduk bu sene daha kötü, gelecek seneye de eminim daha kötü olacak. 17 saat çalışıyorum ben ama satış yapsam bile emeğimizi kurtarmıyor” ifadelerini kullandı.
https://www.krttv.com.tr/gundem/pazarfiyatlariatespahasigramlataneylealiyoruzh91359.html
1 milyar 559 milyon 871 bin TL nereye gitti?138 izlenme
Kendilerine 'Tebliğci' diyen şeriat yanlısı tarikatçılar, meyhaneler sokağındaki restorantlara musallat olmaya başladı!46 izlenme
Hataylılara 331 günlük elektrik faturası: İlk okuma tarihi 6 Şubat35 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 6.287 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.586.183'e, can kaybı 27.471’e yükseldi!47 izlenme
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme: Dosyaya bakan savcıların bürosu değişti35 izlenme
Devlet Başkanı’nın oğluna yolsuzluk soruşturması103 izlenme
Şamil Tayyar'dan Savcı Sayan'a... AKP'liler yargı krizine art arda isyan etti12 izlenme
Resmi Gazete'de yayımlandı: Alkollü içkilerde maktu ÖTV artırıldı16 izlenme
Avrasya Araştırma Başkanı Özkiraz, nerelerden oy geleceğini tek tek açıkladı…
Gebze'de çöken binanın dün çekilen fotoğrafları ortaya çıktı: Zemin kaymış!
Depremde yıkılmıştı: Galeria Sitesi'ndeki daire sahiplerine 6 ay sonra elektrik faturası
Benzin ve motorin zamları sosyal medyanın gündeminde: Kız arkadaşını lüks yemeğe çıkarmak istedi, mekân olarak benzin istasyonunu tercih etti!