Dünya genelinde corona virüsüyle mücadele kapsamında aşılama kampanyaları birçok ülkede devam ediyor. Norveç İlaç Ajansı tarafından yapılan açıklamada, Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği aşıyı yaptıran 23 kişinin hayatını kaybettiği, soruşturmanın devam ettiği aktarıldı.
Norveç İlaç Ajansı Başhekimi Sigurt Hortemo, ateş ve mide bulantısı da dahil olmak üzere yaygın tepkilerin bazı hastalarda ölümcül bir durum yarattığını belirtti. Hortemo, hayatını kaybeden 13 kişinin huzurevinde yaşadığını ve 80 yaş üstünde olduğunu ifade etti. Norveç’te geçen hafta huzurevinde yaşayan 2 kişinin corona aşısı olduktan sonra öldüğü belirtilmişti.
Norveç İlaç Ajansı Tıbbi Direktörü Steinar Madsen ise yaşanan ölümlere ilişkin “Bundan korkmuyoruz. Zayıf hastalar için bir risk taşıyor, ancak bu küçük bir istisna. Bu aşıların çok az risk taşıdığı oldukça açık. Doktorlar şimdi kimin aşı olması gerektiğiyle ilgili dikkatlice düşünmeli” ifadesini kullandı.
Pfizer/BioNTech aşısının ilk dozu Norveç'te 42 bin kişiye yapıldı. Ülkede yakın zamanda yapılan bir araştırmada, Norveçlilerin yüzde 74’ü aşı olmak istediğini, yüzde 8'i yaptırmayacağını ve geriye kalan yüzde 18'i ise kararsız olduğunu bildirdi.
PFIZER’DAN AÇIKLAMA
Pfizer’dan bir yetkili, Norveç’te yaşanan ölümlerle ilgili inceleme yaptıklarını ve Norveç İlaç Ajansı ile birlikte bilgi topladıklarını açıkladı. Yetkili tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
* Norveç yetkilileri, huzurevlerinde yaşayanların aşılanmasına öncelik verdi. Öncelik verilenler arasında çok yaşlı ve ağır hastalar da var. Norveç İlaç Ajansı şu ana kadar yaşanan ölüm sayısının endişe verici olmadığını ve beklentilerle uyumlu olduğunu onayladı.
* Bildirilen tüm ölümler, bu olayların aşı ile ilgili olup olmadığını belirlemek için Norveç tarafından yürütülen incelemeyle birlikte değerlendirilecek. Norveç hükümeti ayrıca hastaların sağlığını daha fazla dikkate almak için aşılama talimatını değiştirecek.
BELÇİKA’DA 1 KİŞİ ÖLDÜ
Belçika’da Federal İlaç ve Sağlık Ürünleri Ajansı (FAMHP) tarafından yapılan açıklamada, ABD’li ilaç şirketi Pfizer ile Alman şirket BioNTech’in coronaya karşı geliştirdiği aşının uygulandığı 82 yaşındaki bir kişinin 5 gün sonra hayatını kaybettiği bildirildi.
Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı aktarıldı. Açıklamada, “14 Ocak 2021’de FAMHP’ye, aşılamadan 5 gün sonra sağlık sorunları olan 82 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Aşılama ile bireyin ölümü arasında bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için durum daha ayrıntılı bir şekilde araştırılacaktır” denildi.
YAN ETKİLERİ BİLDİRİLMİŞTİ
Avrupa Birliği üye ülkeleri, söz konusu aşıyı Aralık ayı sonlarında başlatılan toplu aşılama kampanyaları ile uygulamaya başlamıştı. Hollanda ve Bulgaristan da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, Pfizer/BioNTech’in corona virüsü aşısını aldıktan sonra kişilerde göz çevresinde şişlik ve kızarıklık, vücutta alerjik reaksiyon, şiddetli ateş ve ağrı gibi yan etkiler olduğunu bildirmişti.
ABD VE PORTEKİZ’DE DE ÖLÜMLER YAŞANDI
PfizerBioNTech aşının sağlık görevlilerine yapıldığı ABD’de, aşı olan Gregory Michael adlı doktor aşıdan 2 hafta sonra hayatını kaybetmişti. Michael, ilk dozu vurulduktan 3 gün sonra ellerinde ve ayaklarında küçük lekeler ortaya çıktığı ardından da öldüğü belirtilmişti.
Portekiz’de Onkoloji Enstitüsü Pediatri Bölümü’nde (OPI) çalışan 41 yaşındaki hemşire Sonia Acevedo, corona aşısı olduktan 2 gün sonra hayatını kaybetmişti.
https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pfizerbiontechincoronaasisiniyaptirdiktansonraoldu6212832/
CHP'li Vekil Aykut Erdoğdu, ülkenin nasıl soyulduğunu delilleriyle anlatıyor !1673 izlenme
Kızılay'ın derdi para! Deprem sabahı koşa koşa ihale almaya gitmiş46 izlenme
Irak mahkemesi, IŞİD'e katıldıkları gerekçesiyle 16 Türk vatandaşı kadına idam cezası verdi!315 izlenme
Emekliler buz gibi havada kuyrukta: "Geçinemiyoruz, ucuz et almaya geldik"47 izlenme
Kaza yapan adam kavga için araçtan indi karşı taraftaki kişiyi görünce donup kaldı!26 izlenme
Deprem felaketi fayda etmedi: Fırsatçılar iş başında!35 izlenme
Pazarcı esnafı isyan etti: "Fiyatları söylemeye utanır olduk!"44 izlenme
Ayhan Bora Kaplan davasında 'reddi hakim' ertelemesi: 'Sizin adaletinize güvenmiyorum'52 izlenme
"Atatürk döneminde ülkemizin tarımının üçte birini Türkiye karşılıyordu bugün biz size satıyoruz!"
Şeftali bilmecesi: Üretici dertli, Dalında 2, markette 15.90 TL!
Levent Kırca yıllar önce sahte diplomanın mizahını böyle yapmıştı
İBB Başkanı İmamoğlu gözaltına alınınca başlamıştı! İnternette erişim problemi ne zaman düzelecek?