1973 77 arasında Ankara’da öğrenci hareketi çevresinde filizlenen, 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde faaliyete geçen terör örgütü PKK, 40 yılı aşan kanlı sürecin sonunda resmen silah bırakıyor.
Bilindiği üzere örgüt ilk silahlı eylemlerinde Bucak aşiretini hedef almış, 1984'teyse Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerindeki jandarma karakolları ve subay lojmanlarına baskınlar düzenleyerek silahlı mücadeleyi resmen başlatmıştı.
Yaklaşık yarım asırlık süre zarfında sivilasker on binlerce kişi hayatını kaybetmişti.
Gelinen aşamada örgüt biri başarısız iki 'çözüm süreci' sonunda elebaşı Abdullah Öcalan'ın çağrısından 135 gün sonra silahları bırakmaya başladı.
Törene terör örgütü yöneticileri Bese Hozat ve Mustafa Karasu da katıldı. Bir kazanda ateş yakıldığı, teröristlerin silahlarını buraya bırakarak yaktığı görüldü.


KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat'ın "Kuşkusuz bu tarihi girişimin başarıya ulaşması için çok ciddi hukuksal reformlara ihtiyaç var. Yasal ve anayasal düzenlemelere ciddi bir ihtiyaç var, gerekliliktir bunlar. Bu sürecin başarıya ulaşması için bunlar gerekli" sözleri dikkat çekti.


"Barış ve Demokratik Toplum Grubu" adı verilen grubun açıklaması ANF'de yayınlandı. Bir kısmında şu ifadelere yer verildi:
"Barış ve Demokratik Toplum sürecinin pratik başarısı için bir iyi niyet ve kararlılık adımı olarak ve bundan sonra özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelemizi, demokratik siyaset ve hukuk yöntemiyle yürütmek amacıyla ve demokratik entegrasyon yasalarının çıkarılması temelinde sizlerin huzurunda silahlarımızı özgür irademizle imha ediyoruz.
Attığımız bu adımın başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm halkımıza, Türkiye ve Ortadoğu halklarına ve tüm insanlığa hayırlı olmasını, barış ve özgürlük getirmesini diliyoruz."


250 kişilik gözlemci heyetinde DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, eski Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, DEM Parti milletvekilleri, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) yetkilileri, uluslararası delegasyon üyeleri de vardı.




Nefes
İstanbullular soruyor: 11 kişi aynı evde ne arıyordu?423 izlenme
'Cin çıkarma' bahanesiyle onlarca kadın ve çocuğu istismar etti37 izlenme
Bursa Belediye Başkanı Aktaş’tan 30 Ağustos savunması: Evlilik tarihim de 30 Ağustos!83 izlenme
Fatih Altaylı AKP'nin seçim kazanma planını madde madde açıkladı: "Şimşek'i 2026 sonunda kovarlar!"12 izlenme
Atatürk'e hakaret eden turist rehberi serbest bırakıldı!36 izlenme
İmamoğlu: Görüntüleri izlerken kanım dondu!212 izlenme
Mehmet Şimşek durdurulamıyor! Yapay zekaya da vergi geliyor29 izlenme
Suudi Arabistan’da skandal! Filistin vatandaşı Arap, Türk’ün kaderini belirlemek için oy kullandı!24 izlenme
TCDD'nin ihalesinde milyarlar yabancı firmaya aktı!
İmamoğlu'na turp uzatan Trabzonlu, AKP'li Varank'a seslendi: "Seçim sandığını ellerine vereceğiz, onları evlerine göndereceğiz"
Bir hafta geçti vatandaş akıllarına yeni geldi! Belediye 1 ton sucuk dağıtacak
Usulsüzlüğü bildiren memurun 10 ayda 8 kez yeri değiştirildi, disiplin soruşturması açıldı!