İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde etkili olan 7.7 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı.
Prof. Dr. Sözbilir, 6’ya varan artçılar olabileceğine dikkat çekip, AFAD yetkililerinin direktifleri doğrultusunda hareket edilmesi çağrısı yaptı.
SON 100 YILDAKİ EN BÜYÜK İKİNCİ DEPREM
Türkiye’nin bugün, son 100 yıldaki en büyük ikinci depreminin yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, şunları söyledi:
– İlk deprem 1939 yılında 7.9 büyüklüğünde Erzincan’da yaşanmıştı. O günkü depremde, 52 saniyede 33 bin kişi can vermişti. Bugün meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, Doğu Anadolu fayının güney kolları üzerinde, Malatya ile Hatay arasındaki fay parçalarının kırılması sonucu gerçekleşmiş olmalı.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir
– Sosyal medyadaki paylaşımlar bu hat üzerinde birçok yerde, yüzeyde kırılmalar geliştiğini gösteriyor. Bölgede 6’ya varan artçı depremler gelişebileceğinden, halkın AFAD yetkililerinin direktifleri doğrultusunda hareket etmesi çok önemli.
– Depremin geliştiği Doğu Anadolu Fayı, Türkiye’nin 2’nci büyük fayı. Bu fay boyunca son deprem, 2 yıl önce ElazığSivrice merkezli 6.8 büyüklüğünde gerçekleşmişti. Bugünkü depremin olduğu bölgede, 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı. Bu fayların deprem üretme aralığı da 400500 yıl olduğundan bilimsel anlamda bu faylar üzerinde deprem bekleniyordu.
(DHA / Sözcü)
Motorine zam geldi18 izlenme
Yabancı çekildi üretim sıkıntıya girdi81 izlenme
Kayyum kararının bilançosu belli oldu: Milyarlarca dolar!15 izlenme
AKP'ye soğuk duş! İşte Mart ayında yapılan 10 anketin ortalaması32 izlenme
İran duyurdu: Ali Laricani öldürüldü14 izlenme
Kadıköy'deki 19 Mayıs töreninde MHP'liler bir CHP'liye saldırdı!44 izlenme
Erdoğan'ın danışmanından AKP kurucusuna ağır sözler16 izlenme
Açlık sınırı 6 bin 839 TL’ye, yoksulluk sınırı 22 bin 278 TL’ye yükseldi!45 izlenme