Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremin ardından altıncı güne girildi. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Sözbilir, en az 5 fayın birleşip kırılınca büyük afete neden olduğunu belirtti.
Ülke 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Büyük yıkıma yol açan depremler sonrası bölgelerde, aramakurtarma çalışmaları sürüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, DEÜDAUM'dan Öğretim Görevlisi Dr. Özkan Cevdet Özdağ ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak da deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu.
Yaptıkları çalışmalara göre en az 5 fay segmentinin kırılarak bu depremlere neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu açıklamalarda bulundu: "Bu faylar, tek başına kırılmış olsalardı bu kadar büyük deprem üretemeyeceklerdi ama birbirleri ile birleşerek kırıldıkları için depremin büyüklüğü ve yıkım derecesi artmış oldu. Yüzyılın en büyük depremine neden olan fayların yüzey kırıklarını haritalamaya devam ediyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalara göre, en az 5 fay segmentinin kırılarak, bu depremlere neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu fay parçaları; 5 ilinHatay, Maraş, Adıyaman, Malatya, Gaziantep içinden geçiyor. Güneyden kuzeye doğru Amanos, Pazarcık, Erkenek, Sürgü ve Çardak Fayı. İlk 3 fay, 7.7 büyüklüğündeki depremi üretti. Son 2 fay ise 9 saat sonra tetikleyerek 7.6 büyüklüğündeki depremi meydana getirdi. Böylece toplam 500 kilometreye yakın uzunlukta bir kırılma gerçekleşmiş oldu."
Prof. Dr. Sözbilir, depremlerin yeryüzünde her istenilen yere binayapı yapılamayacağını hatırlattığını ifade ederek sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Bu faylar, tek başına kırılmış olsalardı; bu kadar büyük deprem üretemeyeceklerdi. Ama birbirleri ile birleşerek kırıldıkları için depremin büyüklüğü ve yıkım derecesi artmış oldu. Fay aslında doğanın kendi içindeki en büyük hatasını oluşturur. İngilizce 'fault' kelimesinden türetilmiştir. Doğanın içindeki bu hataya hata ile karşılık vermişiz. Bu yüzden binlerce kişi, enkaz altında kaldı. Aynı hataları yapmaya devam edersek, yaşam süremiz gittikçe kısalacak. Bu nedenle yetkin mühendise, bilim insanına şiddetle ihtiyaç var. Bu depremler şunu net bir şekilde ortaya koydu; yeryüzünde istediğiniz her yere binayapı yapamazsınız. Kısacası 'Fayın üzerine bina yaparım, taşıma gücü çok zayıf zemine, sıvılaşma tehlikesi olan zemine bina yaparım' diyenler, sınıfta kaldı."
halktv.com.tr
Halep ateş altında, Rus jetleri hastane vurdu: Esad'dan yeni açıklamasında 'terörle mücadele' vurgusu29 izlenme
'Türkiye-İran savaşı planlıyorlar'11637 izlenme
Trafik sigortasına rekor zam!32 izlenme
Son anket:Yüzde 30'un altına gerileyen AKP için psikolojik eşik kırıldı!31 izlenme
Kayyımdan Atatürk'e 'deccal' diyen Said Nursi'ye resmi anma töreni!76 izlenme
İzmir Torbalı’da Suriyelilere ait ev, işyeri ve araçlar yakıldı!76 izlenme
CHP'li vekil ortaya çıkarttı: Kiralık helikopterler için uçuş garantisi de verilmiş!40 izlenme
BİM'deki 'ucuz et' skandalının perde arkası: Bakan Pakdemirli soruşturmaya izin vermedi, 100 milyon liralık kamu zararı!170 izlenme
Erdoğan'ın sepeti bugün 5 katına çıktı
Süleyman Soylu'dan "Suriyeli" açıklaması! "Geçici koruma statüsündeki göçmenlerin sınırdışı edilmesi söz konusu değil"
Yurttaş hastanede yer bulamıyor, 25 yataklı hastane çürüyor!
İmamoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'nun 'baba-oğul' benzetmesine ilk yorum