ABD’li ilaç şirketi Alexion’un, Sağlık Bakanlığı’nda milyonlarca dolar rüşvet dağıttığının ortaya çıkmasının ardından neredeyse bir yıldır birçok soru yanıt bekliyor.
CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, ABD’li İlaç Şirketi Alexion’un, Sağlık Bakanlığı’nda milyonlarca dolar rüşvet dağıtması skandalını geçtiğimiz yıl TBMM gündemine taşıdı. Kasap, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu. CHP’li Kasap’ın soruna ise neredeyse bir yıl sonra yanıt geldi.
CHP Milletvekili Kasap’ın soru önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Soru önergesinde yer alan hususlara ilişkin Bakanlığımızca inceleme yapmak üzere müfettiş görevlendirilmiş olup, söz konusu inceleme süreci halen devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
İNCELEMEYİ NE ZAMAN TAMAMLAYACAKSINIZ?
CHP Milletvekili Ali Fazıl Kasap ise BirGün’e yaptığı açıklamada, "07 Eylül 2020 tarihinde ortaya atılan iddialarla ilgili yazılı soru önergesi vermemize karşılık Sağlık Bakanlığı soru önergemize tam 10 ay sonra cevap verdi. Meclis iç tüzüğüne göre 15 gün içerisinde cevaplanması gereken önergemiz 10 ay bekletildi. 2010–2015 yılları arasında Alexion Türkiye şubesinin, Soliris marka ilaç hakkında düzenlemelerin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı yetkililerine 1.3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği iddiaları 10 aydır çözüme kavuşturulamamış olacak ki Sağlık Bakanlığı konu ile ilgili müfettiş görevlendirdiğini, söz konusu incelemenin hala devam ettiğini söylüyor. Sağlık Bakanlığında 1.3 milyon dolar rüşveti kim aldı? Türkiye'de 6.6 milyon dolardan fazla haksız kazanç elde eden şirkete gerekli onayları kim verdi? Sorularımız hala güncelliğini korurken Sağlık Bakanlığı incelemeyi ne zaman tamamlamayı düşünüyor? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu konuda neden susuyor?” dedi.

CHP Milletvekili Ali Fazıl Kasap
NE OLMUŞTU?
Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin geçtiğimiz yıl açıkladığı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (Securities and Exchange Commission)kararı belgelerine göre Alexion Pharmaceuticals Şirketi, ABD’de Rüşvetin Önlenmesi ve Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Uygulamaları Kanunu (FCPA) uyarınca 21 milyon dolar para cezasına çarptırdı.
Belgelerde ise eski AKP’li Sağlık Bakanları Recep Akdağ ile Mehmet Müezzinoğlu dönemlerini kapsayan “2010–2015 yılları arasında Alexion Türkiye şubesinin, Soliris marka ilaç hakkında düzenlemelerin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı yetkililerine 1.3 milyon dolar değerinde rüşvet verdiği” belirtildi.
Belgelere göre, ABD’li ilaç şirketi Sağlık Bakanlığı’nın ilgili komisyonlarındaki temsilcilerine, rüşvet olarak nakit para, hediye ve tatil gibi biçimlerde rüşvet dağıttı. Şirket, bunun yanı sıra 2012–2015 yılları arasında komisyon temsilcilerine 100 bin doların üzerinde usulsüz ödeme de yaptı.
Açıklanan belgelere göre, bu ödemeler karşılığında gerekli onay ve düzenlemelerin çıkması ve ilacın piyasada yaygınlaşması ile şirketin Türkiye’de 6.6 milyon dolardan fazla haksız kazanç elde ettiği hesaplanıyor. Rüşvet karşılığı şirketin yalnızca onayların çıkmasıyla değil, aynı zamanda düzenlemelere dair gizli bilgilere erişerek de avantaj sağladığı belirtiliyor.
https://www.birgun.net/haber/saglikbakanligi10aydirrusvetiarastiriyormus351232
Mansur Yavaş'tan iktidara 'SGK borcu' cevabı: "Böyle davranmaya devam ederlerse CHP tek başına iktidar olacaktır"22 izlenme
“Seçim kurulunun bilmediği raporu AKP nereden biliyor?”353 izlenme
Beklenen oldu! Benzine 37 kuruş zam: Fiyatı 7 lirayı aştı56 izlenme
Marketlerde karneyle satış dönemi başladı!46 izlenme
Sosyal medyayı sallayan konuşma 'Millet uzaya çıkıyor biz daha Muratgilin damından atlayamadık !'172 izlenme
Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 49 bin 589'a yükseldi44 izlenme
Elektriğe gizli zam: "200 TL'lik fatura 500 TL civarına çıkacak"31 izlenme
Bir skandal da Malatya'dan: Atatürk'süz 29 Ekim!11 izlenme
AKP'li vekilden büyük terbiyesizlik! CHP’li vekil Tuncay Özkan'a küfür etti
Maydonoz Döner'e operasyonun perde arkası: Binlerce kişinin sicil ve maaş kayıtları incelenmiş
Merdan Yanardağ’a hakaret eden yüzlerce hesap tespit edildi
Kaftancıoğlu'ndan 'siyasi yasak' açıklaması: "Siyasi intikam"