Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 81 il sağlık müdürlüğüne 'pandemi hastaneleri' konulu genelge gönderdi.
Genelgede, Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve çeşitli ülkelerden bildirimi yapılan yeni bir alt tipe bağlı koronavirüs hastalığı COVİD19'un tüm dünya için halk sağlığı tehdidi oluşturduğu ve bakanlık tarafından da yakından takip edildiğine dikkat çekildi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri de dikkate alınarak hastalığa karşı gerekli önlemlerin alındığı, hastalığın ülkede yayılımının önüne geçilmesi amacıyla Bilim Kurulu'nun düzenli toplanıp değerlendirmeler yaptığı belirtildi. Birçok alanda tedbirler alınmakla birlikte gerek hasta ve hasta yakınları gerek ise sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun en aza indirilmesi ve sağlık personeli üzerindeki yükün azaltılması amacıyla tüm sağlık hizmet sunucularında tedbirler alınmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
Genelgede alınan tedbirler şöyle sıralandı:
"Sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, COVID19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı hastaneleri, devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur. Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az 2'si ve 3'üncü seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler, 'pandemi hastanesi' olarak kabul edilir. Pandemi süresince enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, iç hastalıkları veya göğüs hastalıkları uzmanı başka bir hastaneden görevlendirme yolu ile karşılanabilir. Pandemi hastanesi, COVID19 tanısı almış (test pozitif) vakaların tedavi sürecinin yapılmış olduğu hastane olarak tanımlanır."
Hastane bünyesinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Pandemi Eylem Planı'na göre 'Pandemi Genel Koordinasyon Ekibi' oluşturulması gerektiğine işaret edilerek, "Pandemi hastanelerinde; pandemi hastalarına ayrılmış bir klinik ve bir yoğun bakım ünitesi belirlenmeli ve bu vakalar için rezerve edilmelidir. Vaka sayısının artması durumunda diğer yoğun bakım ünitesi ve servislerin hangi sıra ile ayrılacağı belirlenmelidir. Tedavisi başlamış ve devam etmesi gereken hastaların bulunduğu; onkolojihematoloji ve radyasyon onkolojisi klinikleri, organ nakli klinikleri ve kemik iliği nakil merkezlerindeki yataklar mümkün olduğu kadar normal olarak kullanılmaya devam edilecektir. Pandemi hastanelerinde COVID19 tanısı almış hastalar dışındaki hastaların hangi servis ve yoğun bakımlarda izleneceği belirlenmelidir" ifadeleri kullanıldı.
Genelgede, pandemi hastanelerinin yetersiz kaldığı yerlerde 2'nci basamak erişkin yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerin de pandemi hastanesi olarak hizmet verecek şekilde organize edilmesi istenerek, şöyle denildi:
"Pandemi hastalarına ayrılmış klinik ve yoğun bakım yataklarına gidiş güzergahı belirlenir ve bu güzergah üzerinde gerekli tedbirler alınır. Pandemi hastanelerinde gerek klinik gerekse ameliyathane ve doğumhanelerde çalışacak personelin vardiyalar şeklinde isimleri ve unvanları belirlenir. Pandemi hastanelerinde COVID19 ile enfekte vakaların cerrahi müdahalelerinin yapılabileceği 1 ameliyathane odası ve kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinin olduğu hastanelerde enfekte gebelerin doğum yapabilecekleri 1 doğum odasının belirlenmesi ve rezerve olarak tutulması gerekmektedir.
Pandemi hastanesinin başhekimi/mesul müdürü, normal işleyişini aksatmayacak şekilde klinik yatakların, yoğun bakımların, ameliyathanenin kullanılması ve personel görevlendirmesi konusunda tam yetkilidir. İl Sağlık Müdürleri tüm sağlık tesislerindeki gerekli personelin il içinde yer değişikliğini yapmakta tam yetkilidir. COVID19 tanısı konmuş hastaların müracaat ettiği pandemi hastanesi olmayan il/ilçe hastanelerinde, bu hastaların sevki gerçekleştirilir. Hastaların sevki il içi veya il dışı 112 Komuta Kontrol Merkezleri tarafından koordine edilir."
Genelgede, belirtilen hususlarda gerekli iş ve işlemlerin yapılarak, Bakanlığa bağlı hastaneler ile devlet/vakıf üniversitesi hastaneleri ve tüm özel sağlık kuruluşlarınca uygulanması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi.
Öte yandan 'pandemi hastanesi' olarak belirlenen hastanelerde normal hastalara bakılmaya devam edileceği, tanı konulan hastalar için klinik ve yoğun bakım ünitelerinin ayrılacağı bildirildi.



Emekli ikramiyeleri ne kadar? Ödemeler başladı, emeklilerin hangi günlerde ikramiyelerini alacakları belli oldu86 izlenme
Görele eski Belediye Başkanı Hasbi Dede'nin yargılandığı taciz davası mağduru 17 yaşındaki Tuana'nın hayatını kaybettiği kazanın görüntüleri ortaya çıktı31 izlenme
Türkiye'nin konuştuğu Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde şok eden iddia...21 izlenme
Hukukçu Salim Şen'den Mehmet Ali Çelebi'ye zehir zemberek sözler! 'Gittiğin yerde onur mu alacaksın yani? Bu ülkede onur böyle mi alınır, itibar böyle mi kazanılır?'65 izlenme
Ensar Vakfı'na milyonlarca dolar aktaran Başkentgaz'dan yeni skandal! 9 haftadır kapalı olan işletmelerin doğalgazını kesti!75 izlenme
Adnan Beker ile Hande Fırat canlı yayında birbirine girdi! 'Siz hemen Emniyet Müdürünü ararsınız'29 izlenme
Festivaller ‘ahlaksızlık’ gerekçesiyle yasaklanırken, AKP’li belediye başkanları pavyonda alemde!45 izlenme
Hizbullah’ın ölüm evi!50 izlenme
TSK'dan Atatürkçü temizliği mi? İhracı istenen Teğmenler akıllara o olayı getirdi
Halil Falyalı'nın babası ilk kez konuştu "Oğlumun uyuşturucu baronu olduğu söyleniyor, uyuşturucunun düşmanıydı. Yolunu kestiler”
Deprem konutlarını 716 bin liraya mâl edip, 1 milyon 558 bin liraya satacaklar
Kılıçdaroğlu'nu mahşeri kalabalık karşıladı, insan seli arasından kürsüye güçlükle ulaştı! "Demokratik yollarla beyefendiyi emekli edeceğim"