Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 9 Kasım’da yürürlüğe girmesinin ardından bir uygulama da Hatay'ın Samandağ ilçesinde yapıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Timur Ranjous isimli kullanıcı, sağlam raporu aldığı evi ve dükkanına el konulduğunu bir kısa mesaj ile öğrendiğini açıkladı.
Ranjous kendisine gelen kısa mesajın ekran görüntüsünü de eklediği paylaşımında, adına kayıtlı taşınmazın Hazine'ye devir işlemi yapıldığı bilgisi yer aldı.
Ranjous'un paylaşımı şöyle:
"Eviniz depremde yıkılmadı diye seviniyorsunuz, sonra bu SMS geliyor. Yıllar boyu yurtdışında, tarlada, bahçede, atölyede çalış, başını sokacağın bir ev sahibi ol, depremden sonra sağlam raporu al ve bir gün bir mesajla evine ve dükkanına el konduğunu öğren.. Rezerv alan budur"
"Adınıza kayıtlı taşınmaz üzerinde Samandağ Tapu Müdürlüğü'nde .... sıra no ile 6306 Sayılı Kanunun 6/A Maddesi Uyarınca Hazineye Devir İşlemi işlemi yapılmaktadır."
Mülkiyet hakkı tartışmalarına neden olan ve kamuoyunda ‘afet yasası’ olarak bilinen 6306 sayılı kanunun 9 Kasım’da yürürlüğe girmesinin ardından, meslek ve demokratik kitle örgütleri tepki göstermişti. Yasada yapılan değişikliklerle birlikte mümkün olan en kısa sürede “riskli” bölgelerin dönüştürülmesinin önünün açıldığı belirtiliyordu. Ancak bahse konu yasa, uzmanlar tarafından mülksüzleştirme aracı olarak kullanılacağı eleştirilerine neden olmuştu.
'Afet yasası’ olarak bilinen 6306 sayılı kanunun ilk rezerv yapı alanı ilanı Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık büyüklüğe sahip alanda yapılmıştı. Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ecevit Alkan, 50 bin insanın mülksüzleştirme ile karşı karşıya kaldığını belirterek, dava açmaya hazırlandıklarını ifade etmişti.
6306 SAYILI AFET YASASI’NDA NE DEĞİŞTİ?
Daha önceden yerleşim olmayan yerler rezerv alan olabiliyorken, yasa değişikliğiyle birlikte kentteki her yer rezerv yapı alanı ilan edilebiliyor.
Yasadaki değişiklik kapsamında önceden kentsel dönüşüm kapsamında ipotek edilen mülk, artık Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın eline geçiyor.
Kentsel dönüşüm sonrasında maliyet farkını karşılayıp ücretini ödeyenler mülkiyetini geri alabiliyor.
Üçte iki çoğunluk yerine salt çoğunluk, yani çoğunluğun kentsel dönüşüm talep etmesiyle ilgili konut için işlemler başlayabiliyor.
Edevlet üzerinden tebligat yapılabiliyor.
Uygulama projesi olmayan yerler de ihale edilebiliyor.
KRT
'Güldür Güldür’den MEB'e, salonda alkış tufanı koparan Atatürk göndermesi !5680 izlenme
Atatürk'e hakaret eden Nagehan Alçı'ya kötü haber: Mahkeme kararını verdi45 izlenme
Karabük’te orman yangını! Havadan ve karadan müdahale sürüyor11 izlenme
Elektriğe yaklaşık yüzde 30 zam yolda!36 izlenme
Detayıyla Büyüleyen Şakayık Çiçeği30 izlenme
"TCMB enflasyonun reçetesini biliyormuş!"38 izlenme
Orman Bakanlığı’nın bedelini ısrarla sakladığı uçakların maliyeti belli oldu: Günlük kirası 350 bin lira!108 izlenme
Demet Akalın eski fotoğrafçısı Dilan Polat hakkında ilk kez konuştu: "Birtakım şeyleri hissettiğim için uzaklaştım"35 izlenme
Gerici şoför kullandığı otobüsü yolda durdurdu, namaz kıldı !
Yurttaş bu bayram da memleket hasreti çekecek! Otobüs ve uçak biletleri artık aynı
Ekrem İmamoğlu’ndan emekliye: Sandıkta ders verin, tutuşurlar
Yaşar Nuri Öztürk, zamanında Diyanet için bakın neler söylemişti !