Seçim vaatleri kapsamında iktidarın doğalgazdan elektriğe indirim kararı alıp, farklı sektörlerde ertelediği zamlar, seçimlerin hemen ardından yeniden gaza bastı. Başta temel gıda ürünleri olmak üzere birçok ürün kaleminde mayısaralık arası dönemde fiyat artışları yüzde 250’leri aşmış durumda.
Mayıs ayına kadar frene basılan fiyat artışları seçimlerin hemen ardından alkollü içecekler, tütün ve akaryakıt ürünlerinde devreye girmiş, başta meyve sebze, giyim gibi alanlar olmak üzere zam yağmuru başlamıştı. Haziran ayı ile birlikte çıkışa geçen enflasyonda ise revize edilen beklentilerle Mayıs 2024’e kadar yükselişin devam ederek yeni bir zirvenin görülmesi, zam yağmurunun da sürmesi bekleniyor.
GIDA ENFLASYONU %67
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre mayıs ayında gıda enflasyonu yüzde 0.71 gibi çok küçük bir oranda artmış, yıllık bazda ise yüzde 52.52 seviyesinde açıklanmıştı. Seçimlerin hemen ardından ise haziranda gıda enflasyonu yüzde 3.02 seviyesine çıkmıştı. Yeni para politikasının ve devreye alınan zamların etkisi ile son açıklanan kasım verisine göre aylık gıda enflasyonu yüzde 2.78 artarken, yıllık bazda ise 67.16’ya kadar çıktı.
Enflasyonla mücadelede tek haneli oranlar için iktidar 2026 yılına işaret ederken, kasımla birlikte 59 aydır kesintisiz olarak yükselen enflasyonun açıklanacak aralık verisi ile bu seriyi 60 aya çıkarması bekleniyor. 2023’ün son Enflasyon Raporu’na göre, TCMB 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize ederken, 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36, 2025 için ise yüzde 14’lük bir enflasyon beklentisi var.

ZAM YAĞMURU VATANDAŞIN BÜTÇESİNİ ZORLADI
Seçimlerin tamamlanmasının hemen ardından özellikle sebze meyvede başlayan pahalılık vatandaşın bütçesini zorlarken zeytinyağından suya pek çok ürün fiyat artışını gördü. Geçen 7 aylık süreçte kabak yüzde 251 gibi bir fiyat artışını görürken, peynir yüzde 118, tavuk yüzde 137’lik zamlar gördü.
Sözcü
Vaka artışının durdurulamadığı Şanlıurfa'da 2 haftada 2 bin 200 ev karantina altına alındı!43 izlenme
Erdoğan'ın kitabıyla fotoğrafı işlerini açtı! Ziver Holding Başkanı, AKP aday adayı Demirci, Botaş’tan 3 milyarlık ihale aldı21 izlenme
CHP'den İsrail ile ticaret açıklaması: "Kısıtlama yetmez tümüyle durdurun!"30 izlenme
Emekli maaş farkının hesaplara yatacağı tarih belli oldu58 izlenme
Erdoğan'dan CHP'li isimlere suç duyurusu: Dila Koyurga gözaltına alındı!86 izlenme
'128 milyar dolar nerede?' sorusunu bu kez Ramazan davulcusu sordu!90 izlenme
Bunu yazan Sabah'ın Başyazarı! Türkiye'de adalet yok!31097 izlenme
Mansur Yavaş'tan Ankaralılara bir müjde daha!220 izlenme