Genel Sağlıkİş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, bu hastanelere ayrılan kaynağın durdurulması halinde Türkiye'deki tüm üniversite hastanelerinin maddi sorununun çözüleceğini, yerli ilaç üretimi için de finansman sıkıntısı kalmayacağını söyledi.
Bu yıl 10.5 milyar lira para yutan şehir hastanelerine 2021'de 16 milyar 392 milyon lira daha aktarılacak. Bu paranın 9 milyar 977 milyon lirası, hastaneleri işleten şirketlere kira bedeli olarak, 6 milyar 416 milyon lirası da sağlık hizmetleri için ödenecek.
'ŞİRKET HASTANELERİ'
Başkan Zekiye Bacaksız, önümüzdeki yıl şehir hastaneleri için ödenecek sadece kira parasının bile ABD'nin aşı çalışmaları için ayırdığı bütçeyi aştığına dikkat çekti. Bütçeden şirketlere kaynak aktarmanın bir yöntemi olarak kullanılması nedeniyle bu hastanelere şehir değil aslında ‘şirket hastaneleri' demenin daha doğru olduğunu ifade eden Bacaksız, aşıyla ilgili karşılaştırmayı şöyle yaptı:
“ABD'nin Covid19 ile mücadele etmek için ayırdığı yaklaşık 17 milyar TL (2.5 milyar dolar) bütçenin yaklaşık 8 milyar TL'si (1 milyar dolar) hastalığa karşı bir aşı geliştirilmesinde kullanılacaktır. ABD'nin aşı çalışmaları için ayırdığı bütçe, Türkiye'nin şehir hastaneleri kira ödemeleri için ayırdığı 9 milyar 977 milyon liralık bütçenin bile altında.
İngiltere'nin sadece iki üniversitenin (Oxford ve Imperial College London) yürüttüğü aşı çalışmaları için ayırdığı yaklaşık bütçe ise 364 milyon TL'dir. Türkiye'de bırakın üniversitelere aşı araştırmaları için bütçe ayırmayı, üniversite hastanelerinin kendileri bile borç batağına saplanmıştır. Hastanelerimiz medikal firmaların parasını ödeyemediği için yakında ameliyat yapamaz hale gelecektir.”
'YERLİ İLAÇ PARASI DA GİTTİ'
Genel Sağlıkİş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, Türkiye'nin şehir hastanelerine para yetiştirmekten yerli ilaç üretimi gibi kritik projelere kaynak bulamadığını da söyledi.
İlaç üretiminde dışa bağımlı olan Türkiye'de patentli ilaç üretimi yapıldığını, molekülden ilaç üretiminin ise yapılamadığını belirten Zekiye Bacaksız, “Bunun nedeni ilaç sanayisinde ArGe'nin yok denecek kadar az olmasıdır.
Türkiye ilaç endüstrisinin yıllık ArGe harcaması yaklaşık 400 milyon TL'dir. Şehir hastanelerinin kira bedellerinin üniversitelerin ArGe çalışmalarına ayrılması durumunda, molekülden ilaç üretimi sağlanabilecek ve kaynak yurtdışına aktarılmak yerine yurtiçinde kalarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.
http://www.krttv.com.tr/gundem/sehirhastaneleriasiparasinidayerliilacparasinidayuttuh51512.html
Son ankette şaşırtan sonuçlar: İşte partilerin il il oy oranları!51 izlenme
Ukrayna ordusu Rusya için stratejik olarak büyük önem taşıyan Kırım Köprüsü'nü vurdu!117 izlenme
Katar Ataköy’ü kapattı! Hani halka açık olacaktı?98 izlenme
Geçinemeyen yurttaş krediye sarıldı: Sadece faize ödenen para 717 milyar TL!33 izlenme
CHP Parti Sözcüsü açıkladı: "Kurultay yapılmazsa seçimlere girilemez"21 izlenme
CHP'li Gökçen'den Bahçeli'nin "KKTC parlamentosu seçim sonuçlarını kabul etmemeli" sözlerine tepki: "Bahçeli'ye sormak lazım size kaç katılım lazım? Ellerinden gelse KKTC'ye kayyumm atamayı düşünecek"47 izlenme
Saray saniyede 853 TL harcıyor29 izlenme
Erdoğan'ın anket paniği! AKP'ye "acil eylem planı" talimatı157 izlenme
AKP yandaşı Abdurrahman Uzun'dan, şehitlerimizin gündem olan evleri sonrası skandal yorum! "Allah şehadeti böyle evlere nasip ediyor"
Bayrama-mutlu-giren-yok
Altın kaçakçılığı skandalında yeni iddia: "3 vekille sınırlı değil pek çok siyasi ve bürokrat da var"
Depremzede vatandaş baba yadigârı Atatürk portresini yeri olmadığı için Kılıçdaroğlu'na emanet etti