Genel Sağlıkİş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, bu hastanelere ayrılan kaynağın durdurulması halinde Türkiye'deki tüm üniversite hastanelerinin maddi sorununun çözüleceğini, yerli ilaç üretimi için de finansman sıkıntısı kalmayacağını söyledi.
Bu yıl 10.5 milyar lira para yutan şehir hastanelerine 2021'de 16 milyar 392 milyon lira daha aktarılacak. Bu paranın 9 milyar 977 milyon lirası, hastaneleri işleten şirketlere kira bedeli olarak, 6 milyar 416 milyon lirası da sağlık hizmetleri için ödenecek.
'ŞİRKET HASTANELERİ'
Başkan Zekiye Bacaksız, önümüzdeki yıl şehir hastaneleri için ödenecek sadece kira parasının bile ABD'nin aşı çalışmaları için ayırdığı bütçeyi aştığına dikkat çekti. Bütçeden şirketlere kaynak aktarmanın bir yöntemi olarak kullanılması nedeniyle bu hastanelere şehir değil aslında ‘şirket hastaneleri' demenin daha doğru olduğunu ifade eden Bacaksız, aşıyla ilgili karşılaştırmayı şöyle yaptı:
“ABD'nin Covid19 ile mücadele etmek için ayırdığı yaklaşık 17 milyar TL (2.5 milyar dolar) bütçenin yaklaşık 8 milyar TL'si (1 milyar dolar) hastalığa karşı bir aşı geliştirilmesinde kullanılacaktır. ABD'nin aşı çalışmaları için ayırdığı bütçe, Türkiye'nin şehir hastaneleri kira ödemeleri için ayırdığı 9 milyar 977 milyon liralık bütçenin bile altında.
İngiltere'nin sadece iki üniversitenin (Oxford ve Imperial College London) yürüttüğü aşı çalışmaları için ayırdığı yaklaşık bütçe ise 364 milyon TL'dir. Türkiye'de bırakın üniversitelere aşı araştırmaları için bütçe ayırmayı, üniversite hastanelerinin kendileri bile borç batağına saplanmıştır. Hastanelerimiz medikal firmaların parasını ödeyemediği için yakında ameliyat yapamaz hale gelecektir.”
'YERLİ İLAÇ PARASI DA GİTTİ'
Genel Sağlıkİş Sendikası Başkanı Zekiye Bacaksız, Türkiye'nin şehir hastanelerine para yetiştirmekten yerli ilaç üretimi gibi kritik projelere kaynak bulamadığını da söyledi.
İlaç üretiminde dışa bağımlı olan Türkiye'de patentli ilaç üretimi yapıldığını, molekülden ilaç üretiminin ise yapılamadığını belirten Zekiye Bacaksız, “Bunun nedeni ilaç sanayisinde ArGe'nin yok denecek kadar az olmasıdır.
Türkiye ilaç endüstrisinin yıllık ArGe harcaması yaklaşık 400 milyon TL'dir. Şehir hastanelerinin kira bedellerinin üniversitelerin ArGe çalışmalarına ayrılması durumunda, molekülden ilaç üretimi sağlanabilecek ve kaynak yurtdışına aktarılmak yerine yurtiçinde kalarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.
http://www.krttv.com.tr/gundem/sehirhastaneleriasiparasinidayerliilacparasinidayuttuh51512.html
KKTC'de yeni asgari ücret Türkiye'yi ikiye katladı11 izlenme
Ankara'da yolcu otobüsü köprüye çarptı: Çok sayıda ölü ve yaralı var39 izlenme
İlber Ortaylı'nın bu sözleri Menderescileri, Özalcıları ve AKP'lileri fena kızdıracak!130 izlenme
Borçlar dağ gibi! 75 günlük döviz kaldı!857 izlenme
Göç İdaresi'nden dikkat çeken açıklama: Son 5 ayda kaç sığınmacı sınır dışı edildi?96 izlenme
Gazeteci Gündoğdu okullarda Ülkü Ocakları'nın yuvalanmasını anlattı, ülkücülerin hedefi oldu: 'Uzatırsam beni vururlar'35 izlenme
AKP’li Başkan TÜGVA için “Bir yer alırlarsa iki yer vermeyen namerttir” demişti, Sayıştay'dan kötü haber geldi!42 izlenme
Ayşe Tokyaz cinayeti davasında ifade sızdıran iki polis ilk kez hakim karşısına çıktı30 izlenme
Motorcu "fulle" deyince pompacı neye uğradığını şaşırdı: "Senin haberin yok mu kaç para oldu? Helal olsun"
ÇYDD’den Türkan Saylan’ın hastanesi için kritik çağrı!
Özgür Özel'den bir çarpıcı iddia daha! "Akın Gürlek Erdoğan ile kriptolu telefondan konuşuyor. Yakınlarına, çevresine sesini kısarak 'Erdoğan'ı da dinliyorum, bana bir şey yapamazlar' diyor"
Hollanda kendi gençleri iş bulamadığı için yabancı öğrenci sayısını sınırlayacak