Gürcistan’da 20 Türk askerinin şehit olmasının ardından hükümetin Milli Yas ilan etmemesi kamuoyunda yoğun tepkiye yol açtı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “3 günlük milli yas” çağrısı yaptı. Ancak herhangi bir yas ilan edilmedi.
Tartışmalar sürerken Habertürk yazarı Murat Bardakçı, konuya ilişkin kaleme aldığı 14 Kasım 2025 tarihli yazısında dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.
Bardakçı, Türkiye’de şehitler için resmi yas ilan edilmesinin geleneksel bir uygulama olmadığını savunarak şu ifadeyi kullandı:
“Şehid olan askerler için yas ilân edilmesi geleneğimizde yoktur.”
Bardakçı’nın bu sözleri sosyal medyada yeni bir tartışma başlatırken, özellikle Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ölümünde Türkiye’de milli yas ilan edilmesi hatırlatılarak eleştiriler yöneltildi.
Bardakçı yazısında konuya dair şu ifadeleri kullandı:
"Cumhuriyet tarihimizde şehadet ile neticelenen dünya kadar acı hadise vardır, bu hadiselerde nice canlılar gitmiş ama hiçbirinde yas ilân edilmemiştir! Zira, şehâdet dinî inançlar doğrultusunda ulaşılabilecek en yüksek makamdır ve bu makama yükselenlerin ardından matem tutulmaz. Ateş gerçi düştüğü yeri yakar, dolayısı ile giden canlar için üzülmek, gözyaşı dökmek ve hattâ perişan olmak gayet tabiî, insanî bir histir ama geleneğimizde askerî şehidler için matem mevcut değildir."
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz elSuud'un 23 Ocak 2015'te ölmesinin ardından 24 Ocak'ta Türkiye'de 1 günlük ulusal yas ilan edilmişti.
Söz konusu Milli Yas kararı toplumun tepkisine yol açmıştı.
Sözcü
Bursa’da türbe üstüne apartman yapılmasına izin verildi !124 izlenme
Bunu da gördük! Yargıtay üyesi Ali Doğan, yandaş A Haber'de amirallerin bildirisine tepki gösterdi!89 izlenme
Çiftçinin şirketi kan kaybederken… Başkanın oğluna ait firma İsrail sayesinde büyüdü!31 izlenme
Merdan Yanardağ’ın gözaltına alınmasına gazetecilerden tepki yağdı: "İntikam hamlesi"47 izlenme
Türkiye, Sezgin Baran Korkmaz’ı yanlış yerde arıyor! İade talebi yanlış yere gönderilmiş!82 izlenme
CHP'li Şahin: Zeytin ağaçları kesilerek arazi yandaşlara peşkeş çekilecek!74 izlenme
Van’da yüksek ateşli 5 şüpheli tedavi altına alındı!121 izlenme
Kemal Kılıçdaroğlu 'Bilmeyenler bilsin' dedi kendisi karıştırdı!26 izlenme
Muharrem İnce, ‘CHP, İnce’yi yalnız mı bıraktı?’ iddialarına sert cevap verdi!
Mehmet Şimşek’in memura verdiği takım elbise yardımıyla atlet alınmıyor
Açılışını Erdoğan'ın yaptığı AVM'de Ziraat Bankası'na büyük kazık: İki katı zararla satışta
Şoke eden tetikçi ilanları! "Bu paketi milli piyango gibi gören gibi mahkumlar, şimdi yaralama, gasp, öldürme gibi suçlar için ilan vermeye başlamış"