İntibak yasasından faydalanarak zamlı maaş alan emekli yurttaşlar öldükten sonra, çocuklarına borç çıkarıldı. SGK'nin batırıldığını belirten CHP'li Kasap, “Garibanın üç kuruş parasına göz dikiyorlar” dedi.
Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit’in haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mezar taşına borç çıkarıyor. CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, “Hazine ve SGK, tarihinin hiçbir döneminde bu kadar küçülmedi. Garibanın üç beş kuruş parasına göz dikiyorlar. Ölüden de diriden de para almaya çalışıyorlar. Herhalde yakında mezarlığa da tebligat yapılacak” dedi.
SGK, önce, emekli yurttaşları Meclis'ten geçen intibak yasasından faydalandırdı; maaşlarını zamlı alan yurttaşların ölümünün ardından da çocuklarına borç çıkardı. Zeynep Gürsel isimli emekli bir yurttaşın ölümüyle intibak parasını “yersiz” bulan SGK, oğluna bir ay içinde 3 bin 71 liranın ödenmesi gerektiğini tebliğ etmişti.
Son olarak, Mürşide Bayrak isimli yurttaşın ölümünün ardından oğluna borç bildirim belgesi gitti. Yine “yersiz ödeme” olarak gerekçe sunan SGK, bir ay içinde 5 bin 29 liranın ödenmesini istedi. Bayrak'ın oğlu ise “yersiz borcu” ödemek istemediğini bildirerek, “Yaklaşık bir yıl önce vefat eden bir insana borç tahakkuk ettirilmesi hayatın doğal akışına aykırıdır” ifadeleriyle itiraz dilekçesi verdi.
SGK yetkilileri tarafından yaklaşık beş yıl önce intibak zammından kesinti yapılmayacağı hatta gündeme dahi alınmayacağı söylenmişti. Emekli olanlar da intibak zammı için bekleme sırasına girmişti.
SGK'nin tam tersini söyleyen ilgili maddede ise şu ifadeler yer almıştı:
“Kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz her türlü ödemeler, hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla beş yıllık sürede yapılan ödemeler toplamı, ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren 24 ay içinde yapılacak ödemelerde faizsiz, 24 aylık sürenin dolduğu tarihten sonra yapılacak ödemelerde ise bu süre sonundan itibaren hesaplanacak olan kanunî faizi ile birlikte, ilgililerin kurumdan alacağı varsa bu alacaklarından mahsup edilir, alacakları yoksa genel hükümlere göre geri alınır.”
Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Ali Fazıl Kasap, BAĞKUR ve SGK'nin sistem güncellemesi yaptığını ve geriye yönelik borçlandırma çıkardığını belirterek, “Hazine ve SGK, tarihinin hiçbir döneminde bu kadar küçülmedi. Ölüyü bile borçlandırdılar. Herhalde yakında mezarlığa da tebligat yapılacak” dedi.
SGK'nin battığını belirten Kasap, “Garibanın üç beş kuruş parasına göz dikiyorlar. SGK'nin buna tenezzül etmesi Hazine'nin bitmesi anlamına geliyor. Ölüden de diriden de para almaya çalışıyorlar” diye konuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/sgkartikoluleredeborccikariyor2784974/?fbclid=IwAR3nlNYVKGkXh3V5c_if_Gvoy2I1T8jKdPDcrAzxEnbQvNQfYzRZmqmYHG4
İran’da neler oluyor? ‘Ekonomik isyan mı, rejim içi güç kavgası mı?214 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 1.778 yeni vaka tespit edilirken, 8 kişi hayatını kaybetti, 1.816 kişi sağlığına kavuştu!33 izlenme
Pitbull saldırısına uğrayan Asiye'nin babası: "Isıran köpekler patronun, işimden kovuldum"59 izlenme
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 45. yıl dönümü! “Ayşe Tatile çıktı” ile başlayan tarihi barış harekâtı…120 izlenme
İtirazlar sonucunda HÜDA-PAR kazandığı vekilliği kaybetti, İYİ Parti 2. vekili çıkardı!54 izlenme
100 TL’nin 75’i elektrik şirketlerine aktı17 izlenme
AKP'nin söktüğü T.C.'yi belediye binasına yeniden astı!213 izlenme
Abdullah Gül'e 'fırıldak' diyen sanık beraat etti!59 izlenme
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan flaş sözler! "Yakında açıklayacağım!"
Cinsel istismar skandalıyla gündeme gelen İsmailağa'ya ilişkin çarpıcı detaylar
Fetullah Gülen'in cenazesinde yüzlerini gizlemişlerdi: Kimlikleri ortaya çıktı
Darbe yapılan Nijer'de çalınan paraların hesabı soruluyor: "48 saat içinde ülkenin çalınan parasını izah edemezsen kurşuna dizileceksin" denince Maliye Bakanı ağlamaya başladı