Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca emeklinin prim ödemelerini geçmişe dönük incelemeye alırken, bu uygulama için oluşturulan ekipler tespit ettikleri ya da şüphelendikleri usulsüzlük durumlarında emeklileri ifadeye çağırmaya devam ediyor.
3 GÜN İÇİNDE İFADEYE ÇAĞRILACAK
Son yıllarda artış gösteren bu uygulamayla birlikte yeni yılda da binlerce emeklinin evine tebligatlar gönderilmeye başlandı. Herhangi bir işte fiilen çalışmamasına karşın, emeklilik hakkı için kendisini sigortalı gösteren ve 'naylon şirketler' üzerinden emeklilik hakkı kazananlar için denetimleri sıklaştıran SGK, gönderdiği uyarı metninde söz konusu incelemelere takılan emeklilerin 3 iş günü içerisinde SGK ilçe müdürlüklerine gelerek ifade vermesini talep etti.

EMEKLİLİK İPTALİ VE MAAŞ İADESİ GÜNDEMDE
Bu denetimlerde emeklilerin, şüpheli zaman dilimini boyunca gerçek anlamda bir çalışma faaliyetinde bulunmadığına kanaat getirilmesi halinde, usulsüzlüğe konu olan prim ödemeleri sistemden silinecek. Bu değişiklikle birlikte birçok kişinin emeklilik hakkını kaybetmesi beklenirken, kısıtlamalar aylık iptaliyle de sınırlı kalmayacak.
Uzun zamandır emekli maaşı almaya devam eden vatandaşlar, söz konusu incelemeler sonucunda usulsüzlük yaptıkları tespit edilmesi halinde bugüne kadar aldıkları emekli maaşlarını da yasal faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalacak.

MAAŞ KESİNTİSİNDE KRİTİK SÜRE 10 YIL
SGK uzmanları, geriye dönük incelemelerin emeklilik tarihi itibarıyla 10 yıl boyunca sürdürülebileceğini belirtirken, bu süreyi aşan denetimlerde ise zaman aşımının geçerli olacağına dikkat çekti. Bir başka deyişle incelemeye takılan emeklinin usulsüzlük yaptığına yönelik kanaat getirilse dahi, emekli maaş bağlanma tarihinin üzerinden 10 yıl geçmesi halinde iptal ya da iade cezaları uygulanamayacak.
Sözcü
Vaka sayılarının gizlendiğini ortaya çıkaran isimden yeni belgeler!107 izlenme
BAE’nin Türkiye’de hisse alacağı ilk şirket belli oldu62 izlenme
Hayvan cinayetinden tutuklanan doktor, polisleri suçladı26 izlenme
Dilipak'tan Sedat Peker'in açıklamalarına ilk cevap!110 izlenme
Bayrampaşa Belediyesi soruşturmasında iki kişi daha tutuklandı21 izlenme
Altın madeni için Fatsa’yı talan edecekler!82 izlenme
Samsun'da 'pes' dedirten olay! Tarla sahibi helikopterin inip hastayı almasını engelledi!113 izlenme
Mahfi Eğilmez paradan sıfır atılırsa neler olacağını açıkladı43 izlenme