Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da silahlı saldırıda öldürülmesinin ardından başlayan davada bugün ikinci duruşma görüldü. 1 Temmuz’da başlayan ve 5 gün süren ilk duruşmada 22 tutuklu sanıktan 10’u adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.
Tutuklu yargılanan sanıklar şöyle:
Ülkü Ocakları Genel Merkez Yöneticisi Tolgahan Demirbaş, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel, dönemin Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal, tetikçiyi Ankara getiren Aşkın Mert Gelenbey ile Mustafa Can Çolak, Çağlar Zorlu, tetikçi Eray Özyağcı, azmettirici Doğukan Çep, MHP’li avukat Serdar Öktem ve Mustafa Uzunlar.
Adli kontrolle tahliye edilen sanıklar:
Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataç, Caner Günay, Umut Ersoy ve Alper Atay.
Tolgahan Demirbaş’ın dönemin MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde gözaltına alınmasına ilişkin yapılan şikayetin dosyaya girmesi ve içlerinde MHP yöneticilerinin de olduğu 17 şüpheli hakkındaki soruşturma dosyasının görülen dosya ile birleştirilme talebi reddedildi.
Haklarında işlem yapılan 39 kişiden, yurtdışına çıkış yasağı getirilen Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ile eski MHP Mersin Milletvekili ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz dahil 17 kişi hakkındaki soruşturma ise ayrı bir dosya üzerinden sürdürülüyor.
Duruşmada savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada tetikçi Eray Özyağcı, tetikçiyi motosikletle olay yerine getiren Vedat Balkaya ve Suat Kurt’un müşterek fail olarak tasarlayarak kasten öldürme suçundan cezalandırılmaları ve Selman Bozkurt’u kasten öldürmeye teşebbüsten cezalandırılmaları istendi.
Mütalaada Tolgahan Demirbaş ve Doğukan Çep için azmettirici suçundan cezalandırılmasını istendi.
Mütalaada Mehmet Yüce, Erden Karadeniz ve Osman Bayraktar hakkında beraat talep edildi.
Duruşma sanıkların son savunmaları için 30 Eylül’e ertelendi.
Savcının mütalaası sonrası Ateş ailesi yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Duruşma sonrası konuşan Ayşe Ateş “siyasi uzantılarla aradaki bağı kopartmak için mücadele veren yargıyla karşı karşıyayız dedi. Ateş duruşma sonrası şunları söyledi:
“Alelacele kapatılmak istenen bir dosya onca delile rağmen siyasi uzantılarla aradaki bağı koparmak için mücadele veren bir yargı süreciyle karşı karşıyayız. Bu süreçte tek kişilik hücrelerde kalan tutuklulara 19 ay boyunca verdikleri hiç bir beyanla uyuşmayan ezberletilmiş ortak bir ifade vasıtasıyla bu siyasi cinayeti adi bir cinayet gibi göstermek için basın ve medya dahil olmak üzere bütün imkanlarını kullanan karanlık bir güce karşı savaşıyoruz. Eğer yargı süreci bu kadar hızlı ilerlerse Sinan Ateş suikastı davası tarihin en kısa süren siyasi cinayet davası olarak kayıtlara geçecektir. Biz diyoruz ki milletimiz yanımızda dursun. Devletimiz arkamızda dursun adil yargılanmanın önü açılsın. Dosyalar birleştirilsin. Tüm suçlular hakim karşısına çıkartılsın. Adımız gibi biliyoruz. Bu siyasi cinayet tüm karanlık yönleriyle aydınlatılmazsa Türkiye daha büyük bir karanlığa doğru sürüklenecek. Buradan alınan cesaret yeni siyasi cinayetlerin kapısını aralayacak. Türk milleti yeni Bengisu’larla yeni Banu Çiçek’lerle tanışacak. Türk Milleti’nin yeni Ayşe Ateş’leri olacak. Dün dövdürülen gazeteciler yarın öldürülecek”
“Nereden biliyorsun diye soracak olursanız yeni eylem planlarını sosyal medyadan çoktan duyurdular. Bu siyasi cinayeti dile getiren gazetecileri siyasetçileri hedef tahtasına koyup hesaplaşacağız tehditlerini bol keseden savurmaya başladılar. Konjonktür müsait olduğunda fiili eylem yapacağız şeklinde paylaşımları dolaşıma soktular. Bu yargılamadan yakayı sıyırır paçayı kurtarırlarsa olacaklar gün gibi ortada değil mi? Karanlık her gün çeşitli mecralardan el kaldırarak ben buradayım diyor. Bu siyasi cinayet dosyasında da Ülkü Ocakları ve MHP içine sızmış bu karanlık güce dair her türlü bulgu var. Herhangi birini kafaya taktıklarında emniyet içindeki uzantılarıyla dakikalar içinde devlete emanet ettiğimiz kişisel verilerimize ulaşabiliyorlar. Suça karıştıklarında jandarmadaki uzantıları tarafından kollanıyorlar. Sadece babası Sinan’ın arkadaşı olduğu için 8 yaşındaki kız çocuğu hakkında bilgi topluyorlar. Her hangi bir kadın hakkında bilgi alabiliyorlar. Kadın cinayetlerinden bu kadar mustaripken, vatandaşın canının ve malının emanetçisi emniyet görevlisiyse sebebini bile sormadan elindeki tüm verileri iletiyor. Öldürecek mi dövdürecek mi merak bile etmiyor. Görünen o ki şans eseri yaşıyoruz. Bu siyasi cinayet dosyası masanın üzerinde görmesi gereken herkesin baktığı bir zarfın içinde duruyor. Ancak zarfın üstünde kayıp mektup yazıyor. Bu vesileyle buradan sizlerin aracılığıyla artık adaletin tesis edilesi gerektiğine inanan siyasi cinayetlere dur demek isteyen vekillerimize çağrımı yineliyorum. Bir meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiği ortadadır. Aziz milletimizin adalete olan güveni sarsılmış. Türkiye’nin aydınlık yarınları için bu zarf ivedi şekilde açılmalı yargının üzerindeki siyasi baskı kaldırılmalı böylelikle bu suça karışan kim varsa adil bir şekilde yargılanıp kanunların ön gördüğü cezayı almalıdır”
Tele1
Çifte asgari ücret tehlikesi var
Rusya’da Kamçatka açıklarında meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki deprem sonrası, Japonya kıyılarına vuran balinalar ve dalgalar böyle görüntülendi
Bu iddia Meclis'te dile getirildi: 6 gündür kimse yanıt vermedi
Türk Lirası'nın değer kaybetmesi onlara yaradı: Büyütmeye Türkiye'ye geliyorlar
Helâl Olsun İzmir ! Laiklik için 17 Km'lik insan zinciri oluşturuldu !
Mehmet Akif Ersoy için çarpıcı iddia! Adnan Oktar taktiklerini uygulamış
Çeşme Gerence Körfezi Balıklıova’daki yangın rüzgârla büyüyor
Şeker fabrikaları satıldı, sıra TÜRKŞEKER’e ait arsalara geldi!
İzmir'in Menderes ilçesinde çıkan yangın, hızla yayılarak İZSU'ya ait su pompalarına kadar ulaştı
Albayrak: Her Hanenin Geliri 3 Kat Arttı...
Yol vergisine dava açmaya hazırlanıyorlar!
Dünya basını Türkiye'deki asgari ücret zammını böyle gördü
Menzil şeyhine öldükten sonra keramet uydurdular: Güneşin batışını geciktiriyormuş!
Menzil tarikatı cezaevlerine de dadanmış: Mahkumlara tövbe seansı... 'Çok sayıda cemaat mensubu gardiyan var'