Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ithal ürün yasağının kalkmasıyla birlikte Hatay'dan Suriye'ye giden tırların geçişleri devam ediyor. Suriye tarafında artan vergilere rağmen günde 350 ila 400 araç karşıya geçiyor.
Esad'ın yıkılmasıyla birlikte başkent Şam başta olmak üzere Halep gibi nüfus oranının fazla olduğu şehirlere yurt dışından ithal ürünler girmeye başladı.
Uzun yıllar sonra Türkiye'den giden ürünler de Suriye'nin her noktasına ulaşmaya başladı.
Türkiye ve Suriye arasındaki ticaret hacminin genişlemesi Hatay'da bulunan sınır kapılarına da yansıdı. Sınır kapılarında sayıları yaklaşık 2 bini bulan araç kapasitesine ulaşıldı.
Suriye'de yönetimin değişmesinin ardından artan vergilerden dolayı tüccarlar arası sorunlar yaşansa da sınır kapılarında araç kuyrukları oluşmaya devam ediyor. Sınır kapılarında oluşan devasa tır kuyrukları dron ile havadan görüntülendi.

Yoğunluktan dolayı tırların bazen 1 hafta beklediğini ifade eden TIR şoförü Yasir Yıldırım, "Burada en fazla 3 ila 4 gün bekliyoruz. Eskiden daha hızlı geçişler oluyordu ama şimdi ise hem Suriyeli muhacirler giriş yapıyor hem de tırlar giriş yaptıkları için mecburen geç oluyor. Burada ortalama bin 150 civarında tır vardır. Günde ortalama 350 ila 400 tır giriyor. Bazen çok geçişler oluyor bazen de tırlar 1 hafta bekliyorlar. Savaş zamanında pek geçiş olmadığı için girip hemen çıkıyorduk. Geçişlerde her yeni yılda göre zam yapılıyor. Zamlar biraz daha düşük olsa bizler için daha iyi olurdu" dedi.

Savaş zamanında yoğunluk olmadığını dile getiren bir başka TIR şoförü Orhan Güngör, "Savaş zamanında geçişlerde sorunumuz yoktu ve bu kadar yoğunluk yoktu. Önceden sıramız yoktu ama şimdi 3 ila 5 gün bekliyoruz. Bu yüzden yoğunluk çok var. Savaşında bitmesiyle ticaretimiz arttı" şeklinde konuştu.

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yoğunluk olduğunu söyleyen Cuma Yumuşak ise, "Burada yoğunluk iyi var. Tırlar kalabalık ama zamanla eritiliyor. Geçmişte tırların geçişi daha azdı ama şimdi çoğaldı" ifadelerini kullandı.
Nefes
Ekrem İmamoğlu 3 bakanı işaret etti! “Zannedersiniz hükümet değişti”32 izlenme
Korkunç rakam! İşte en iyi ihtimalle Türkiye'deki işsiz sayısı...71 izlenme
Çanakkale'de yangın büyüdü; havalimanı ve kara yolu kapatıldı: Binlerce kişi tahliye edildi48 izlenme
Rusya’ya ihraç edilen tonlarca narenciye geri dönüyor!193 izlenme
Teröristler Ankara’ya nasıl geldi?68 izlenme
Gazeteci Murat Ağırel Fatih Altaylı gerçeğini açıkladı!54 izlenme
İSKİ 'Taşkın riski var' diye uyardı ama AKP-MHP oylarıyla rededildi!47 izlenme
Mecliste kabul edilen 'Zeytinlik Yasası'na tepkiler çığ gibi: Tarım alanlarının talanına el kaldırdılar30 izlenme
Bu ne perhiz? AKP Gençlik Kolların'nın Starbucks'taki İsrail protestosunda masada Starbucks kahve var!
Devletin kaymakamı AKP için seçim çalışmasında!
Emine Erdoğan'ın 'hayali' projesi! "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak"
Özşen Madencilik işçilerinde geri vites yok: “Zalime boyun eğmeyiz”